10 vragen aan – Bart Louwen

Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek/SCM?
Ik heb Logistics & Operations Management gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Daarna ben ik begonnen als Medewerker Supply Chain bij The Greenery op een afdeling die zich met name bezig hield met de import van groente en fruit vanuit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Na een uitstapje van 2 jaar waarin ik mij met andere vakgebieden heb beziggehouden, ben ik nu weer terug in de logistiek als Supply Chain Manager van VBH Nederland.

Wat vind je zo leuk aan logistiek/SCM?
Ik hou ervan om processen te verbeteren. Logisch nadenken over hoe zaken beter geregeld kunnen worden. Logistiek/SCM geeft mij deze mogelijkheid. Het is een unieke combinatie ‘data analyse’ en ‘people management’. ‘Data analyse’ om te kijken waar er verbeteringen nodig zijn en ‘people management’ om met de klant en je eigen teams deze verbeteringen door te voeren.

Wat is jouw huidige functie?
Op dit moment ben ik Supply Chain Manager bij VBH Nederland; een groothandelsbedrijf in hang- en sluitwerk. Ik ben in deze functie verantwoordelijk voor de afdelingen inkoop en logistiek van VBH. Ik gebruik deze combinatie om met mijn teams de klanten van VBH optimaal te kunnen bedienen met SCM concepten op maat..

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Door de veelzijdigheid van mijn functie is elke dag anders. Ik probeer zo vaak mogelijk bij klanten op bezoek te gaan en ik besteed hiernaast veel tijd aan intern overleg. Het is belangrijk om niet alleen mijn eigen afdelingen op 1 lijn te krijgen, maar om ook goed te schakelen met de commerciële afdelingen. De wens van de klant is vaak daar als eerste bekend. Tot slot stuur ik graag op basis van rapportages; een deel van tijd in de week gaat op aan het vinden van oorzaken van afwijkingen in de cijfers met mijn teams.

Welke drie karaktereigenschappen gebruik je vooral in je werk?

  • Enthousiasme; dit werkt vaak aanstekelijk en is belangrijk hulpmiddel om de klant mee te krijgen in je ideeën.
  • Ordelijk; neerzetten van structuur is in mijn baan heel belangrijk. Structuren zorgen voor duidelijkheid richting te klant en de interne organisatie.
  • Flexibel; ik ben er trots op dat ik goed samen kan werken met commercie en klanten. Hiervoor is flexibiliteit vereist. Zorg ervoor dat de basis goed geregeld is en dat er ingesprongen kan worden op veranderende wensen/eisen en spoedgevallen.

Welke mooie ervaringen heb je inmiddels opgedaan in de logistiek?
Zoals Hannibal Smith van the A-team al zei: “I love it when a plan comes together”, het mooiste gevoel is voor mij wanneer alles dat je bedacht hebt goed uit komt en het een success blijkt te zijn. In mijn huidige baan heb ik daar in korte tijd gelukkig al een aantal voorbeeld van mogen ervaren. Zowel grote projecten zoals het inzetten van het netwerk van TNT Innight om nachtbevoorrading van servicebussen mogelijk te maken, als kleine projecten zoals het ontwikkelen van nieuwe verpakkingen die beter aansluiten op de processen van de klant. Elke keer dat er een project succesvol wordt afgerond en zowel VBH als de klant er beter van wordt is dit voor mij een heel gave ervaring.

Wat doe je over vijf jaar en zie je jezelf dan nog steeds in de logistiek/SCM?
Over 5 jaar ben ik zeker nog in de logistiek/SCM werkzaam. Ik vind dit het mooiste vakgebied dat er is en zou niets liever willen. Het liefst doe ik dit in een omgeving met een internationale scope en een focus op ketenregie. Op deze manier is de impact van het doorvoeren van ideeën het grootst en zijn er de meeste mogelijkheden. Daarnaast zou ik op termijn ook graag mijn visie met anderen willen delen, bijvoorbeeld door middel van praktijkcolleges.

Wat zijn jouw ambities?
Zoals hierboven aangegeven wil ik meer en meer gaan focussen op ketenregie vanuit een internationale scope. Ik zou graag op termijn de verantwoordelijkheid hebben over een internationale supply chain en de mogelijkheden die hieruit voort komen gebruiken om de klant optimaal te bedienen. Daarnaast wil ik op termijn mijn visie en  ervaringen graag delen met anderen. Ik vind het zeer belangrijk dat kennis doorgegeven en gedeeld wordt.

Wat zou je willen veranderen in/aan de logistieke sector?
Naar mijn mening is de logistieke sector te veel bezig met interne optimalisatie ten behoeve van kostenbesparing en efficiency. Hierdoor laten we met zijn allen kansen liggen. Ik wil graag dat we meer naar buiten kijken. Laten we de klant helpen met innovatieve logistieke concepten waarmee hij zich op zijn beurt kan onderscheiden. Hiermee vergroten we de taart en gaan we logistiek zien als ‘geldmachine’ in plaats van als ‘kostenpost’.

Welke tips en adviezen geef je aan de potentiële logistici?
Zoek zo snel mogelijk de verbinding met andere afdelingen, vooral met commercie. Door te weten wat er speelt kan er actief gekeken worden wat de klant nodig heeft op logistiek gebied. Zorg hierbij wel dat de basis staat als een huis. Het heeft geen zin om de klant hemelen te beloven als basis afspraken omtrent servicegraden en leverbetrouwbaarheid niet nagekomen kunnen worden. Ook hierbij is een goede afstemming met commercie van vitaal belang.

Personalia

Leeftijd 29
Woonplaats Breda
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

 

 

Add Comment