10 vragen aan: Daan Dirks

1. Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? En zijn deze eigenschappen belangrijk voor een carrière in de logistiek?
Gedreven, sociaal en een workaholic zijn woorden die mij goed omschrijven. In de logistiek weten ze wel van aanpakken en dat is één van de dingen die mij juist zo aanspreekt aan deze branche. Daarnaast heb je iedere dag opnieuw met vele verschillende stakeholders te maken wanneer je werkzaam bent in de logistiek. Daar hoop ik mijn sociale aard in kwijt te kunnen.

2. Welke opleiding heb je gedaan (of doe je)? Zijn de vakken/onderwerpen die je daar hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?’
Momenteel zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding Logistics Management aan de Breda University of Applied Sciences. Hier bouw ik aan de juiste fundering voor een carrière binnen de logistiek. Echter ben ik van mening dat je naast deze aangeleverde basis zelf ervoor moet zorgen dat je op de hoogte bent en blijft van huidige trends en ontwikkelingen binnen het werkveld. Dit doe ik door het lezen van vak artikelen en simpelweg de dialoog aan te gaan met andere geïnteresseerde.

3. Hoe ziet een gemiddelde studiedag er voor jou uit?
Binnen mijn studie valt haast niet te spreken van een gemiddelde studiedag. Iedere dag is weer anders en dat is juist hetgeen wat mijn zo aanspreekt aan deze studie. Een bedrijfsbezoek, de gehele dag sparren met je projectgroep, of interessante gastlessen. Alles is mogelijk!

4. Neem een opdracht in gedachten, in hoeverre waren hard skills en soft skills hierbij belangrijk?
Tijdens mijn laatste project moest er invulling worden gegeven aan de vraagstelling: ‘Hoe maken we een zo optimaal mogelijke productie lay-out?’ Door aangeleerde hard skills wisten we hoe we hier een antwoord op konden vinden, maar juist door de soft skills van mijzelf en andere werd er een prettige werksfeer gecreëerd waardoor ieders kwaliteiten optimaal benut werden. Een juiste aanwezigheid van beide skills is in mijn ogen dus essentieel voor vrijwel iedere opdracht.

5. Naast je studie ben je sinds kort ook actief bij JLN als Regio Ambassadeur, wat hoop je als RA te bereiken?
Als Regio Ambassadeur hoop ik mijzelf te ontwikkelen tot een young professional binnen de logistieke branche. Dit door relevante vakkennis op te doen en te delen met andere gedreven jongeren binnen het Jong Logistiek Nederland platform. Daarnaast hoop ik andere jongeren een frisse kijk op het logistieke werkveld mee te kunnen geven door het organiseren en begeleiden van interessante excursies en presentaties.

6. Waarom heb je er voor gekozen Regio Ambassadeur te worden en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?
Ik merkte dat mijn studie me prima afging, vandaar dat ik opzoek was naar extra uitdaging. Het ambassadeurschap bood mij deze uitdaging. Daarnaast zie ik het als een mooie kans om mijn soft skills verder te verbeteren en mezelf zo te kunnen onderscheiden van andere studiegenoten.

7. Hoe zou jij het logistieke klimaat in Nederland op het moment beschrijven? Wat gaat er goed en wat kan er beter?
Binnen de logistiek in Nederland liggen volop kansen en uitdagingen voor logistici. In de huidige tijdsgeest staat sustainability steeds centraler en daar weten we binnen de logistiek met innovatieve oplossingen dan ook steeds meer invulling aan te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen op vrachtwagens of apps om verladers en vervoerders te verbinden om leegrijden te beperken. Ondanks al deze innovatieve veranderingen in de logistiek hangt er toch een suf en eenzijdig imago aan de logistiek, waardoor veel jongeren wegblijven uit deze branche. Dit is geheel onterecht en verdiend aandacht.

8. Doorgaand over het imago van logistiek. Hoe zie jij de rol van Nederlandse logistiek en welke logistieke rol speelt Nederland wereldwijd volgens jou?
Als Nederland zijn we ‘The Gateway To Europe’. Door deze strategische ligging zijn we altijd al een doorvoerland geweest. Om deze positie te behouden is het echter wel noodzakelijk om actueel en innovatief te blijven aangezien gevaren op de loer liggen (OBOR). Naast deze strategische ligging zijn we ook een enorme kenniseconomie wat zich resulteert in innovatieve logistieke oplossingen die we vervolgens wereldwijd exporteren. (Aanleg van haventerminals wereldwijd). Ook dat moeten we koesteren en trachten te behouden.

9. Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Over vijf jaar hoop ik uit mijn rol als Ambassadeur vele jongeren geënthousiasmeerd te hebben over de logistiek. Daarnaast hoop ik op persoonlijk vlak mijzelf ontwikkelt te hebben tot young professional binnen het logistieke werkveld.

10. Tenslotte, wat is je advies voor logistici in spe?
Als mede logistici in spe zou ik graag het advies willen meegeven dat het van belang is om op de hoogte te blijven van alle nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de logistieke branche. Daarnaast is het nooit verkeerd om jezelf te onderscheiden van je studiegenoten door enige nevenactiviteiten op je te nemen, om zo je soft skills nog verder te ontwikkelen (denk hierbij aan deelraden en medezeggenschapsraden binnen je academie). Jong Logistiek Nederland bood mij die kans door me te mogen inzetten als Regio Ambassadeur waar ik nog altijd erg dankbaar voor ben.

Personalia

Leeftijd 20
Woonplaats Etten-Leur
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur