1. Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek?
Na mijn MBO opleiding Facilitair Management wist ik zeker dat ik verder ging studeren. De opleiding Verpleegkunde beviel mij niet helemaal, dus ben ik daar in het eerste jaar mee gestopt en verder gaan kijken. Op de open dag van de Hogeschool van Amsterdam sprak mij alles aan bij de opleiding Logistiek: de sfeer, het curriculum en de toekomstige banen.
2. Wat vind je zo leuk aan logistiek?
Aan de ene kant kan logistiek echt het verschil maken. Een bedrijf kan met goede logistiek de kosten in de hand houden en de klanten goed bedienen, uitblinken in logistiek is echt een manier om je te profileren. Ook op overheidsgebied (een regio, een land) kan logistiek een onderscheidende en winstgevende sector zijn. Aan de andere kant valt er nog heel veel te ontdekken, in sommige sectoren is logistiek al erg goed ontwikkeld maar in andere sectoren is het nog een ondergeschoven kindje.
Wat me ook aantrekt in de logistiek, is dat ik het geweldig vind om te zien. Alle activiteiten rond een mainport of de bedrijvigheid in een distributiecentrum maken altijd veel indruk op me, het lijkt me geweldig om hier een rol in te kunnen hebben.
3. Welke ervaringen heb je inmiddels opgedaan in de logistiek?
Voor mijn opleiding heb ik veel fictieve projecten gedaan, waarin de hele keten aan bod is gekomen (distributie, productie, inkoop, totale keten). Met een team hebben we een project voor een echt bedrijf gedaan, het bedrijf was op zoek naar prestatie indicatoren en suggesties voor het meten en implementeren. Tijdens mijn stage heb ik naar de distributie gekeken van Sanquin Bloedvoorziening.
4. Wie is jouw (logistieke) held/voorbeeld en waarom?
Eliyahu Goldratt. Tijdens mijn opleiding heb ik hier en daar wat gehoord over de Theory of Constraints en uit nieuwsgierigheid ben ik zijn boek “The Goal” gaan lezen, ik was meteen erg enthousiast. De manier waarop hij naar processen kijkt en deze weet te stroomlijnen inspireert mij heel erg. Ook hoe hij in alles de eenvoud ziet en hoe hij problemen analyseert en aanpakt. Inmiddels ben ik zijn vierdeboek aan het lezen en ik hoop veel met zijn ideeën te kunnen doen in stage en werk.
5. Welke drie karaktereigenschappen passen het best bij jou?
Als ik iets ga doen, zoals een project, dan ga ik er helemaal voor om tot het best mogelijke resultaat te komen. Daarnaast ben ik stressbestendig en communicatief vaardig.
6. Wat betekent Jong Logistiek Nederland voor jou?
Het is voor mij vooral een perfecte gelegenheid om een netwerk op te bouwen. Zo heb ik bij de logistieke speeddate erg waardevolle contacten gelegd. Ik had al een stageplaats, maar toch leek het mij leuk om met potentiële werkgevers in contact te komen en het is inderdaad een erg leuke en waardevolle dag gebleken.
7. Wat doe je over vijf jaar en zie je jezelf dan nog steeds in de logistiek?
Over vijf jaar zit ik zeker nog in de logistiek (over 40 jaar ook). Ik heb mij dan verder gespecialiseerd in de Theory of Constraints en ik hoop een leuke baan te hebben, zo vroeg in mijn carrière hoop ik dan vooral op een baan waar ik veel kan leren en waardevolle ervaringen kan opdoen.
8. Omschrijf jouw droombaan
Er zijn veel aspecten van de logistiek die mij erg aanspreken. Zo zou ik graag werken met betrekking tot luchthavens, bijvoorbeeld voor Schiphol Groep of een overheid. Wat mij ook erg aanspreekt is het opzetten van een logistiek systeem bij bijvoorbeeld een ramp, zoals voor het Rode Kruis. Daarnaast vind ik ook de zorglogistiek erg interessant.
In ieder geval wil ik een baan waarbij ik de vrijheid krijg om verbeterpunten die ik tegenkom goed aan te pakken.
9. Een kantoorfunctie of midden in het werkveld/op de vloer?
In het begin wil ik graag een functie op de werkvloer, om praktische ervaring op te doen en een goede “feel” te ontwikkelen. Later wil ik een kantoorfunctie, maar wel een functie waarbij ik makkelijk de werkvloer op kan om de processen in de operatie te volgen.
10. Welke tips en adviezen geef je aan de nieuwe/overige leden van JLN?
Zorg dat je aan je een eigen identiteit ontwikkelt. Een sector waarvan je meer kennis hebt, een deel van de keten waarin je je specialiseert. Denk bijvoorbeeld tijdens je studie ook eens aan een minor van een heel andere opleiding.
En dit wilde ik zelf nog even kwijt..
Mijn wens is dat Nederland een van de belangrijkste logistieke landen wordt, onder meer in de zin van mainports en ketenregie. Niet door te concurreren met andere locaties maar juist door met alle grote knooppunten samen te werken.
Personalia
Leeftijd
|
24
|
Woonplaats
|
Amstelveen, NH
|
Opleiding
|
Logistiek & Technische Vervoerskunde, Hogeschool van Amsterdam
|
Huidige functie
|
3e jaars student (honours programma) en student-assistent Lectoraat Logistiek
|
Vrije tijd
|
Fitness, Rode Kruis (EHBO), koken
|
LinkedIn
|
Klik hier om mijn profiel te bekijken
|