10 vragen aan – Dorieke Stevens

Geef eens een korte introductie over jezelf.

Mijn naam is Dorieke Stevens, 27 jaar en verbonden aan JLN omdat ik werkzaam ben in de logistiek. Ik heb Logistiek & Economie gestudeerd bij de NHTV Breda en daarna mijn master Transport & Supply Chain Management gehaald bij de VU, Amsterdam. Tijdens het traject Topcoaches voor Toptalent, waar ik in 2011 aan mee deed, kwam ik in contact met het bestuur van JLN en wilde naast mijn studie graag in het bestuur van JLN om leuke dingen te organiseren en mezelf hierin te ontwikkelen.

Wat was je functie bij Jong Logistiek Nederland?

Ik ben begonnen als secretaris toen ik in het bestuur kwam. Dit heb ik een jaar tot anderhalf jaar gedaan en toen heb ik als regiocoördinator de regio’s opgezet. De organisatie werd te groot om het alleen met het bestuur te kunnen doen. We hebben toen voor de vijf regio’s enthousiaste regio ambassadeurs gevonden en daarmee de huidige structuur opgezet. Dit was erg leuk om te doen.

Wat is het belangrijkste wat je is bijgebleven van Jong Logistiek Nederland?

Het belangrijkste dat me is bijgebleven is het enthousiasme. Van het bestuur, van de regioambassadeurs en ook van alle andere mensen om JLN heen. JLN werd, en wordt gelukkig nog steeds, gezien als een interessante organisatie met veel relevantie en potentie. Dat maakte het heel leuk om met JLN bezig te zijn. Daarnaast was het ook altijd erg gezellig, wat natuurlijk ook erg helpt.

Bij welke organisatie ben je werkzaam? In welke functie?

Ik werk bij HEMA, als Supply Chain Trainee. Vanuit mijn eerste functie als stockplanner ben ik hierin doorgegroeid. Als stockplanner was ik verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van de bekende HEMA artikelen op het DC, maar ook in de winkels. Hiervoor heb je te maken met leveranciers en onze kantoren in Azië, maar ook met de planning van het distributiecentrum. Dit alles om de winkels zo goed mogelijk te bedienen, want dat is toch de plek waar het bij HEMA er goed uit moet zien. Inmiddels ben ik naast stockplanner ook planner van een productgroep. Dit behelst naast de analyse en inrichting van de orderflow ook de financiële planning van een productgroep. Hoeveel kopen we van welke artikelen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de doorverkoop van de artikelen zo goed mogelijk is? Dit doe ik samen met een commerciële collega. Omdat ik trainee ben, heb ik ook op regelmatige basis workshops en intervisie bijeenkomsten met collega’s. Daarnaast heb ik een coach, een soort mentor, om mij verder te ontwikkelen.

Hoe ben je aan deze functie gekomen?

Via netwerk, uitzendbureau, reguliere sollicitatie etc. Via een reguliere sollicitatie ben ik uiteindelijk bij HEMA terecht gekomen. Ik wilde graag werken in een retail organisatie. Daarnaast past HEMA erg goed bij mij. Dat merkte ik al tijdens mijn sollicitatie.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Een werkdag begint altijd met een kop thee en mijn mail. Ik probeer mailtjes die ik snel kan afhandelen meteen op te pakken en af te ronden. Dit zijn de wat meer operationele taken. Er zitten ook regelmatig wat e-mails tussen waarbij ik eerst info moet opvragen bij collega’s. Dan zet ik deze vragen uit, zodat er zo weinig mogelijk vertraging in het proces komt. Vervolgens check ik altijd even de omzet van de voorgaande dag, was hij goed of niet en moeten of kunnen we hier iets aan doen. Zeker als er een nieuw assortiment in de winkels ligt, houden we dat goed in de gaten, om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Gaat het bijvoorbeeld beter dan verwacht met de verkopen, dan is het zaak om te kijken of we genoeg voorraad hebben, en of het bijvoorbeeld nodig is om orders te versnellen. Helaas valt het ook wel eens tegen en dan gaan we uitzoeken waar het aan ligt. Dit kan namelijk veel oorzaken hebben. We hebben bij HEMA veel rapportages die informatie geven, deze gebruik ik hiervoor. Een groot deel van mijn tijd ben ik bezig met analyses. Zowel financiële als logistieke analyses, en altijd zijn deze bedoelt om iets te evalueren en vervolgens gaan we hierin op zoek naar kansen. Als ik niet achter mijn bureau te vinden ben, is het omdat ik meetings of werkbesprekingen heb met collega’s, van mijn eigen of andere afdeling. Omdat we informatie krijgen over een nieuwe tool of strategie, omdat we bespreken hoe we de komende periode bepaalde onderwerpen gaan aanpakken of omdat we aan een plan werken voor het nieuwe seizoen.

In hoeverre heb je de ervaring van JLN meegenomen bij je dagelijkse werkzaamheden?

Het heeft altijd al in mijn natuur gezeten om dingen te organiseren. Dit heb ik bij JLN kunnen doen en hier heb ik nog steeds plezier van. Daarnaast had ik tijdens mijn studie nog geen idee hoe organisaties werkten; wat is mijn belang, wat is het belang van de andere partij en hoe kan ik hier het beste uit halen. Die dynamiek heb ik voor het eerst echt gezien toen ik in het bestuur van JLN zat. Hiervan heb ik bijzonder veel geleerd.

Als je terug kijkt op de eerste jaren in de logistiek, is dit hetgeen je ervan verwacht had toen je de keuze maakte om richting logistiek te gaan?

Mijn omgeving is geen echte logistieke omgeving. Ik werk namelijk op het hoofdkantoor van HEMA. Dit is een andere locatie dan het DC in Utrecht. Soms mis ik dus wel een echt logistieke omgeving. Ook had ik vooraf niet verwacht dat ik veel bezig zou zijn met financiële planning, dat is bij HEMA op mijn pad gekomen en vind ik erg leuk en hier ontwikkel ik mij elke dag in. Toen ik koos voor de logistiek was het ook niet omdat ik per sé met transport of containers bezig wilde zijn, maar ik wil het graag allemaal zo goed mogelijk regelen. En dat is zeker uitgekomen. Mijn werk is dynamisch en vereist flexibiliteit en dat is precies wat ik me van werken in de logistiek heb voorgesteld.

Wat is je ultieme droom in je logistieke carrière?

Dat vind ik de moeilijkste vraag. Ik heb geen carrièrepad voor mezelf uitgestippeld en stel mezelf geen harde deadlines wat dat betreft. Ik heb mezelf als doel gesteld om me te blijven ontwikkelen en zodra iets comfortabel begint te voelen, is het tijd voor de volgende uitdaging. Die uitdaging is heel breed; dit kan zijn mezelf verdiepen in een ander onderwerp; een stap maken naar een andere functie, afdeling of misschien een ander bedrijf. Op het moment heb ik het erg naar mijn zin in mijn functie en bij HEMA en zie ik wel wat de toekomst mij brengt.

Is er nog iets dat je mee wil geven aan de leden van JLN?

Blijf enthousiast in alles wat je doet, zie alles als een kans. Daarmee haal je voor jezelf het meeste energie uit je werk. Blijf jezelf uitdagen op inhoudelijk en persoonlijk vlak. Om dit allemaal goed te kunnen doen vind ik dat er één voorwaarde is: ga elke dag met plezier naar je werk.

Personalia

Leeftijd 27
Woonplaats Utrecht
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

 

 

Add Comment