10 vragen aan – Fleur Straathof

1.Hoe ben jij in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Tijdens één van mijn bijbaantjes heb ik de kans gekregen om op verschillende afdelingen mee te draaien en zo te kunnen bepalen waar mijn interesses liggen. Ik heb toen gemerkt dat afdelingen vaak als onafhankelijke eilandjes opereren en dat je door het beter stroomlijnen van processen je veel tijd, kosten en frustraties kunt besparen. Dit heeft mij doen besluiten om voor de opleiding International Logistics and Transport management (nu Logistics Engineer) te kiezen. Ik heb voor de Engelse opleiding gekozen omdat ik graag in aanraking wilde komen met verschillende culturen en graag voor een internationaal bedrijf wilde gaan werken.

2.Wat is jouw huidige functie?

Ik ben sinds mijn afstuderen werkzaam bij Vanderlande. Vanderlande ontwikkelt en produceert systemen voor de afhandeling van goederen in magazijnen en distributiecentra, sorteersystemen voor pakketten en de bagageafhandeling op luchthavens. We zijn onder andere marktleider op het gebied van bagage afhandelingssystemen. Je vindt onze systemen op 600 verschillende vliegvelden wereldwijd. Daarnaast is Vanderlande afgelopen jaar uitgeroepen tot “Beste werkgever van het jaar”.

Tot voorkort was ik werkzaam als Senior Quality Assurance Engineer en verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die door onze leverancier geproduceerd worden. Dit hield in dat ik leveranciers over de hele wereld bezocht om te controleren of hun productieprocessen goed verliepen. In geval van problemen met producten werd ik ook ingeschakeld om deze samen met de leverancier op te lossen.

Sinds 1 februari ben ik werkzaam als Project Leader New Product Introductions. Dit houdt in dat ik wereldwijd verantwoordelijk ben voor het opzetten van supply chains voor nieuwe Vanderlande producten. Ik maak deel uit van de bijbehorende ontwikkelteams en ben verantwoordelijk voor de gevraagde performance op het gebied van o.a. kwaliteit, kosten, doorlooptijd en capaciteit. Hiermee ben ik de schakel tussen de afdelingen Research & Development en Supply Chain en vertegenwoordig ik de verschillende disciplines die onder de afdeling Supply chain vallen (Procurement, Quality, Cost Engineering, etc).

3.In hoeverre heeft jouw opleiding jou geholpen in het uitvoeren van je huidige werkzaamheden?

De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding gebruik ik nog dagelijks. Zo heb ik veel gebruik gemaakt van de Lean Six Sigma tools tijdens mijn werk als Quality Assurance Engineer. Ook heb ik tijdens de opleiding geleerd om procesmatig te denken, inefficiënte processen op te sporen en doeltreffend te verbeteren. Wat ik heb gemerkt is dat binnen organisaties vaak beslissingen worden gemaakt op basis van emoties en meningen in plaats van feiten en data, dat is iets waar we tijdens de opleiding bewust van zijn gemaakt en wat ik dagelijks probeer te voorkomen.

4.Hoe heb jij het voor elkaar gekregen om genomineerd te worden als Logistiek Talent van 2017?

Ik ben ooit begonnen op het MBO maar heb altijd de ambitie en motivatie gehad om mezelf verder te ontwikkelen en uit te dagen. Tijdens mijn opleiding op het HBO heb ik deelgenomen aan het Topcoaches for toptalent programma van de EVO. Daarnaast was er één plek beschikbaar aan de universiteit van Hong Kong voor het volgen van een minor en major en die kans heb ik met beide handen gegrepen! Binnen Vanderlande pak ik ook alle kansen aan om mezelf te ontwikkelen en kennis in de praktijk te brengen. Zo ben ik ervan overtuigd dat ketensamenwerking met zowel klanten als leveranciers voordelen oplevert voor alle schakels. Eén van de projecten die ik bij Vanderlande heb opgepakt is dat ik samen met een klant opzoek ben gegaan naar een betrouwbare leverancier omdat de huidige leverancier een monopoly positie had. We zijn bij een leverancier in Noord-Amerika terecht gekomen. Deze leverancier had nog niet genoeg kennis van het product en zijn processen nog niet onder controle. Door samen te werken en informatie te delen met zowel onze leverancier als klant hebben we kunnen zorgen voor een kortere doorlooptijd, lagere kosten en hogere kwaliteit voor alle schakels in de keten. Met dit project ben ik genomineerd voor Jong Logistiek Talent van het jaar.

5.Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste competenties van een toekomstig logistiek manager?

a.Samenwerken

Ik heb gemerkt dat goed kunnen samenwerken zeer belangrijk is, niet alleen binnen je directe team en met andere afdelingen maar ook zeker met toeleveranciers en klanten. Alleen zo krijg je efficiënte processen die tijd en geld besparen.

b.Communicatie

Je kunt nog zoveel geweldige ideeën hebben, maar als je ze niet kunt verkopen binnen je team of bij het management dan houdt het snel op. Het is dus heel belangrijk dat je mensen kunt overtuigen. Daarnaast is het belangrijk dat je je medewerkers kunt motiveren om het beste uit henzelf en andere te halen.

c.Innovatie

De wereld veranderd snel, om competitief te blijven moet ook de logistiek manager flexibel zijn en meegaan met wat de markt van je vraagt/verwacht en het liefst de vraag al voor zijn.

6.Zie jij jezelf over vijf jaar nog steeds in de logistiek werken?

Absoluut, er zijn nog velen uitdagingen in de sector en er komen er steeds meer bij door bijvoorbeeld big data, robotisering, internationalisering, etc. Hoe kunnen we hier nu zo goed mogelijk op inspelen, vind ik een erg interessante vraag.

7.Welke technologische ontwikkeling denkt jij dat de grootste invloed gaat hebben in de logistiek van de toekomst?

Bij Vanderlande zien we dat het hard gaat met de robotisering, zo bouwen we voor Albert Heijn een geautomatiseerd distributiecentrum in Zaandam, inclusief robots die snappen dat ze eieren niet onderop de rolcontainer moeten zetten en de blikken soep bovenaan. Volledige automatisering van logistieke processen kan alleen nog even op zich laten wachten, want de menselijke oog-handcoördinatie is lastig na te bootsen maar hier wordt hard aan gewerkt.

8.Kun jij jouw belangrijkste logistieke ervaring eens met ons delen?

Je kunt nog zo denken dat je alles tot in de puntjes geregeld heb maar je komt vaak weer voor nieuwe verrassingen te staan. Zo zou je je moeten bedenken als je goederen naar een Arabisch land stuurt, je de tekst met de exacte locatie op de bouw niet in het Engels maar in het Arabisch moet vermelden. Maar vervolgens komen de goederen aan op site en ontstaat één grote chaos omdat blijkt dat een groot deel van de bevolking analfabeet is en dus helemaal niet kan lezen.. Werken met kleurencodes werkt dan veel beter. Snel kunnen schakelen en inventief zijn is in zulke gevallen belangrijk.

9.Waar zie jij voor het bedrijfsleven de grootste kansen en mogelijkheden?

Klanten/consumenten vragen om steeds kortere doorlooptijden, door samen te werken in de keten, je processen kritisch onder de loep te nemen en mogelijk te automatiseren kunnen levertijden en kosten bespaard worden.  Met als doel een tevreden klant.

10.Wat voor tips zou jij potentiële logistici willen meegeven?

Wees nieuwsgierig! Na het afronden van je studie houdt het leren niet op, blijf jezelf ontwikkelen en zorg dat je plezier in je werk hebt.

Aanwezig zijn op de finaledag van Jong Logistiek Talent en Logistiek Manager van het Jaar? Dat kan! Inschrijven kan hier.

Toen je klein was ooit gedacht dat je voor de logistieke sector zou kiezen? Ik niet, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb want het is een zeer dynamische wereld waar nog veel kansen en uitdagingen liggen! Mijn naam is Fleur Straathof, ik ben 26 jaar en woon in Veghel. In 2014 heb ik de opleiding International Logistics & Transport management (Logistics Engineering) aan het NHTV afgerond. Inmiddels werk ik sinds 2,5 jaar met veel plezier bij Vanderlande en ben ik genomineerd voor de titel Jong Logistiek Talent van het jaar.

Personalia

Leeftijd 25
Woonplaats  Veghel
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Add Comment