10 vragen aan: Frank Woldring

1. Wie ben jij? (vertel eens iets meer over jezelf)

Mijn naam is Frank Woldring, ik ben 23 jaar en woonachtig in Klazienaveen, in de provincie Drenthe. Op dit moment ben ik 3e jaars student aan de opleiding logistics management, deze opleiding volg ik bij NHLStenden in Emmen. Mijn 3e jaar heb ik afgetrapt met een stage, dit doe ik bij een producent van bluetooth headphones. Als stageopdracht maak ik een analyse van het productieproces. In mijn vrije tijd probeer ik elke dag even te sporten, kijk ik graag voetbal en help ik mijn vader bij zijn onderneming.

2. Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

De reden dat ik nu een logistieke opleiding volg komt door een vorige stage. Ik liep destijds stage bij een uitzendbureau dat veel klanten had in de maakindustrie. Bij een van die klanten mocht ik een bezoek brengen en kreeg ik een rondleiding in de fabriek. Daarnaast kwam ik tijdens de stage in gesprek met mensen die werkzaam waren in de logistiek of supply chain. Dit heeft mijn interesse in de logistiek gewekt en er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik nu een logistieke opleiding volg.

3. Zijn de vakken/onderwerpen die je bij de opleiding hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?

In het algemeen zijn de vakken wel relevant, in het eerste  jaar zijn de vakken en onderwerpen wel wat algemeen. Er moet immers een basis gevormd worden. In het tweede jaar wordt er wat meer de diepte ingegaan, de behandelde onderwerpen en aangeboden vakken worden dan ook wat relevanter. Docenten proberen de actualiteit er bij te betrekken, maar dat kan natuurlijk niet altijd.

Voor de relevante onderwerpen moet je vaak zelf op zoek, dat wordt ook aangemoedigd door NHLStenden. Door zelf ook op de hoogte te blijven van de huidige trends probeer ik mijzelf ook te ontwikkelen tot iemand met een brede kennis.

4. Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Mijn gemiddelde dag start om half 9 in de ochtend en eindigt rond een uur of 5 in de middag. Voor stage zijn de werkzaamheden steeds anders, zeker omdat het in een projectvorm wordt uitgevoerd. Bij de colleges van NHL Stenden is dit ook het geval, de ene dag ben ik vooral bezig met groepsopdrachten, dan weer met colleges. Soms wordt er een gastspreker uitgenodigd of brengen we een bedrijfsbezoek. Dit zorgt er eigenlijk voor dat er eigenlijk geen goede gemiddelde dag te schetsen valt, maar dat is ook de charme van een studie logistiek nietwaar?

5. Wat vind je het interessantste aan de wereld van logistiek?

Mijn interesses liggen bij productielogistiek en supply chain management/engineering. De interesse van productielogistiek komt door een bezoek aan de fabriek van Scania in Zwolle, de manier hoe Lean Six Sigma in die organisatie is verweven vond (en vind) ik reuze interessant. LSS is inmiddels alweer tientallen jaren oud, toch bewijst het zijn waarde voortdurend.

Supply chain management aan de andere kant is natuurlijk veel strategischer van aard, omdat dit een compleet andere blik en een andere manier van denken vraagt.

De huidige ontwikkelingen op het gebied van logistiek met betrekking tot het COVID-19 virus zijn ook erg interessant. Opeens wordt het pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de rest van de wereld afhankelijk is van China. Aan de andere kant is het ook mooi om te zien hoe de logistieke sector Nederland in deze onzekere tijd in de benen houdt.

6.Waarom heb je er voor gekozen regio-ambassadeur te worden en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?

Op het intranet van NHL Stenden zag ik een vacature voorbijkomen voor regieambassadeur in de regio Noord. Dit zag ik als een uitgelezen kans om mijn netwerk te vergroten, bedrijven in het noorden te leren kennen en om mijn enthousiasme over het logistieke vakgebied te delen met middelbare scholieren.

7. Welke trends gaan er volgens jou de logistiek bepalen?

De logisticus van de toekomst zal zich moeten verdiepen in andere vakgebieden en moet leren omgaan met verschillende ontwikkelingen. Vakgebieden die een grote rol gaan spelen zijn denk ik, ICT en werktuigbouwkunde. De ontwikkelingen die daar ook mee samenhangen zijn robotisering, digitalisering, (de)globalisering, duurzaamheidsdenken en circulariteit. Een hele lijst, die in meer of mindere mate met elkaar samenhangen. Sommige trends zijn al redelijk ver in hun ontwikkeling, maar de komende jaren zullen sommige trends alleen nog maar groter worden.

Zelf merk ik vooral dat duurzaamheid en circulariteit een steeds grotere rol gaan spelen. NHL Stenden heeft het lectoraat Green Logistics, wat zich richt op deze onderwerpen. Tijdens de lessen en de opdrachten zijn dit ook onderwerpen die behandeld worden.

8. Hoe hou jij deze trends in de gaten?

Via verschillende vakbladen, zoals logistiek.nl, nieuwsbrieven en LinkedIn probeer ik op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de logistieke wereld. Oh ja… en via jonglogistiek.nl natuurlijk!

9. Welke uitdagingen zie jij voor de logistieke sector?

Toevallig zag ik laatst een artikel van dhr. Visser in het online magazine van logistiek.nl over een tekort aan hbo’ers in de logistiek. Aanmeldingen lopen terug en het aantal afgestudeerden daarmee uiteindelijk ook. Dit is wel een van de grootste uitdagingen waar de logistieke sector mee te maken krijgt. Uiteindelijk is voor velen logistiek niet meer dan een vrachtwagen die ze op de snelweg zien rijden. Opzich niet zo vreemd, aangezien dit het enige is wat ze te zien krijgen uit de logistieke keten. Eerlijk is eerlijk, ook voor mij was logistiek ooit niet meer dan dat. Door verschillende initiatieven, zoals die van JLN, is het zaak het tij te keren en middelbare scholieren te laten inzien dat de logistieke wereld enorm gevarieerd is en vele kansen biedt. De huidige ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus en logistiek laat ook zien hoe afhankelijk de wereld afhankelijk is van China. Wellicht dat dit een keerpunt zal zijn, waarbij productie door robotisering en door duurzaamheidsdenken weer naar Europa gehaald gaat worden.

10.Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Over vijf jaar zie ik mijzelf als een logistieke young professional, met een uitgebreide skillset. Wellicht ben ik dan bezig met een master of heb ik een paar jaar werkervaring achter de rug in de logistieke wereld. Wel ga ik er van uit dat ik over 5 jaar mooie dingen heb gedaan en georganiseerd met en bij JLN. De afgelopen jaren heb ik in ieder geval geleerd dat niet alles te plannen valt, de tijd zal het leren waar ik over 5 jaar sta!

Personalia

Leeftijd 23
Woonplaats Klazienaveen
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur