10 vragen aan – Jan Minnee

1.Hoe ben jij in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Eigenlijk pas toen ik samen met mijn compagnons in aanraking kwam met het retourenprobleem van webwinkels. Dat kwam via bestaande contacten in de partijhandel van dergelijke goederen.

Dit intrigeerde me zo dat na uitgebreid onderzoek ik besloot om mijn baan op te zeggen en samen met mijn 2 partners Retourplaza te starten om dit enorme probleem binnen de logistiek beter aan te pakken, en deze artikelen (weer) online bereikbaar te maken voor consumenten.

Pas sinds dat moment ben ik echt in aanraking gekomen met alle processen van de logistiek, met name dan rond e-commerce, in zowel NL als in Europa.

2.Wat is jouw huidige functie?

Algemeen directeur van een team van 10 personen (full time en parttimers samen). Ik houd me dagelijks bezig met o.a. operationele aansturing, ontwikkeling en verbetering van bestaande processen, door ontwikkelen van ons IT-platform en Retourplaza.nl, marketing en communicatie en rapportages.

3.In hoeverre heeft jouw opleiding jou geholpen in het uitvoeren van je huidige werkzaamheden?

De MER is een hele brede opleiding die je een goede basis geeft voor projectmatig werken en algemene kennis van bedrijfskunde. Ik koos destijds voor mijn specialisatie voor Branding (stage) & Ondernemen (afstuderen).

Er was daar geen aandacht of vakken in de logistiek dus in die zin heb ik afgelopen periode ongelofelijk door praktijk veel geleerd over supply chain, warehousing, fulfilment en shipping.

Mijn naam is Jan Minnee, ik ben geboren op 15-02-1987 (30) en woon samen in Amsterdam. Na een afgeronde studie Management, Economie en Recht (MER) in Den Haag (2008, Haagse Hogeschool) heb ik een jaar rond de wereld gereisd en gewerkt in met name de maritieme sector (boten bouwen & verkopen) in Vietnam, Nieuw-Zeeland, Australie en Amerika.

Daarna ben ik zo’n 5,5 jaar werkzaam geweest bij de Waterbus, het grootste veerdiensten bedrijf in Nederland in regio Rotterdam en Dordrecht. Na 2 jaar operationeel management & New Business projecten te hebben gedaan werd ik Commercieel Manager en verantwoordelijk voor reizigers- en omzetgroei. Een leuke en leerzame tijd.

Sinds 1,5 jaar ben ik mede-oprichter van Retourplaza, een bedrijf dat webwinkels helpt met hun retouren, met name degene die zij niet meer als 100% nieuw kunnen verkopen. Wij geven deze procucten middels een uniek proces de best mogelijke 2e kans via Retourplaza.nl aan consumenten.

Personalia

Leeftijd 30
Woonplaats Amsterdam
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

4.Hoe heb jij het voor elkaar gekregen om genomineerd te worden als Logistiek Talent van 2017?

Ik ben voorgedragen door een journalist van vakblad EVO. Na even overwegen ben ik ingegaan op de uitnodiging van JLTVHJ om me in het selectieproces te mengen. Daarvoor was eerst een motivatiebrief nodig met een bedrijfspresentatie.  Vervolgens een presentatie op de ICT & Logistiek Vakbeurs voor publiek en jury (laatste 5 > laatste 3 finalisten)

5.Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste competenties van een toekomstig logistiek manager?

a.Team-speler; er zijn zoveel partijen betrokken bij een logistiek proces (zowel interne collega’s als externe partners) dat je in staat moet zijn om de juiste mensen te benaderen, te betrekken en onderdeel van de vooruitgang te maken. Iedereen wil in de aard iets helpen beter maken ookal lijkt/is verandering soms eng.

b.Innovatief zijn; De logistieke sector is veelal gebaseerd op massa, en die standaardiseren. Daar schuilt een gevaar van “zo doen we het al jaren”, en ondermijnt de vernieuwing die het beter/sneller/sterker zouden kunnen maken. Ga af en toe in de helikopter zitten en kijk van een afstand naar kansen en duik erin om tot mooie verbeteringen te komen!

c.Doorzetten; bij alle innovatie en bewegende omstandigheden (bedrijf/markt) zul je tegenslag ervaren. Zorg dat je een team om je heen hebt waarmee je die kunt overwinnen en vraag hulp indien nodig. Hoe groot de uitdagingen soms lijken, geef niet op!

6.Zie jij jezelf over vijf jaar nog steeds in de logistiek werken?

Als startup is elke week wel anders maar met Retourplaza staan we nog maar aan het begin dus voorlopig zeker wel!

7.Welke technologische ontwikkeling denkt jij dat de grootste invloed gaat hebben in de logistiek van de toekomst?

Robotisering en Artifical intelligence zijn wat mij betreft de 2 grootste. Kijk naar het simpele voorbeeld van Amazon en de warehouse robots voor pick/pack processen.

Data is daarbij en dus ook voor Retourplaza kern van onze processen waarbij we al heel veel zaken hebben geautomatiseerd volgens “data-driven-workflows”, (als dit dan dit 3.0 zeg maar)

8.Kun jij jouw belangrijkste logistieke ervaring eens met ons delen?

Dat hoe complex iets vooraf misschien ook lijkt, je door steeds kleine stappen in de praktijk te brengen en te testen/leren, je tot geweldige dingen in staat zult zijn. Je hoeft niet een probleem of idee van 0 naar 100 te brengen, in stappen van 10 ga je ook vooruit!

9.Waar zie jij voor het bedrijfsleven de grootste kansen en mogelijkheden?

In ons geval zien wij de grootste kansen voor webwinkels om hun retouren proces te verbeteren op 3 punten voor betere klantervaring en verlagen van kosten: Klantcontact optimalisatie (consument <> Klantenservice). Een retour moet online net zo makkelijk en inzichtelijk worden als de order.

Warehouse verwerking (snelle ontvangst, sortering en routeren voor het juiste fysieke en commerciële vervolg)

Vermarkten van “afwijkende / N=1” retouren in plaats van deze te vernietigen of voor een bodemprijs aan een opkoper af te staan

10.Wat voor tips zou jij potentiële logistici willen meegeven?

Doorgrond eerst een proces en ga op de vloer meelopen om te ervaren of iets wel of geen verbetering nodig heeft. En probeer in te schatten wat nu écht de uitdaging/probleem is. Bekijk daarna met het team (bij voorkeur van vloer-management) wat de gewenste eindsituatie is maar ook de eerst wenselijke stap is, want de waarheid is vooraf nooit helemaal te voorspellen. De echte waarheid ligt “buiten” en niet (altijd) op je bureau.

Aanwezig zijn op de finaledag van Jong Logistiek Talent en Logistiek Manager van het Jaar? Dat kan! Inschrijven kan hier.

Add Comment