10 vragen aan: Jop Sikkink

1. Wie ben jij?

Mijn naam is Jop Sikkink, ik ben geboren in 1994, en kom uit Arnhem. Sinds 2014 jaar ben ik woonachtig te Breda, waar ik ten behoeve van mijn studie logistiek en economie naartoe ben verhuisd. In mijn vrije tijd ga ik graag tennissen, lees ik een boek, en ik kijk er in februari altijd al naar uit om in de vakantie naar het buitenland te gaan. Vanaf september 2020 ga ik beginnen aan de premaster Supply Chain Management aan de Tilburg University.

2. Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? En zijn deze eigenschappen belangrijk voor een carrière in de logistiek?

Vind ik een erg lastige vraag… Natuurlijk is elk mens te complex om in slechts drie woorden te omschrijven, maar als ik een selectie moest maken zou het zijn; rationeel, onderzoekend,
benaderbaar. Ik denk dat elke eigenschap, mits op de juiste manier benut, potentieel nuttig is voor wat voor carrière dan ook.

3. Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Tijdens een van de open dagen van de NHTV, waar ik oorspronkelijk ging kijken voor de opleiding Hotel Management, ben ik in aanraking gekomen met de opleiding logistiek en economie. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik hier verder onderzoek naar ben gaan doen, waarna ik mij voor deze studie heb ingeschreven.

4. Welke opleiding heb je gedaan? Zijn de vakken/onderwerpen die je daar hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?

Na twee jaar werkervaring kan ik stellen dat de vakken en onderwerpen die tijdens de studie logistiek en economie behandeld worden enerzijds heel veel praktische, gelijk toepasbare, informatie bevatten, en aan de andere kant is de opleiding ook zo ingericht dat je in staat gesteld wordt om (bedrijfs-)processen meer vanuit een strategisch oogpunt te benaderen.

5. Wat vind je interessant aan de wereld van logistiek?

Hetgeen mij het meest interesseert in de logistiek, en specifiek supply chain management, is het internationale karakter, het denken in structuren, logisch redeneren, en het creëren van een optimaal verloop van processen. Omdat logistiek zeer breed is, toepasbaar is in bijna elke branche, en veel raakvlakken heeft met andere takken van sport is het werk vaak zeer afwisselend. In mijn beleving is logistiek alles behalve het keer op keer herhalen van hetzelfde kunstje, maar moet men continu innoverend zijn.

6. Welke trends gaan er volgens jou de logistiek bepalen?

De steeds verdere ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) heeft al een zeer grote impact op logistiek, en dit gaat zich in de toekomst alleen maar verder ontwikkelen. Dit zal zich in eerste instantie op operationeel niveau uiten (zelfrijdende vrachtwagens, algoritme gestuurde pick-processen, etc.), waarna AI ook op het tactische niveau steeds meer geïmplementeerd zal gaan worden (nauwkeurige forecasts, inkoopprocessen, voorraadbeheer, ketenaansturing, etc.). Uiteindelijk zal AI zich zover hebben doorontwikkeld dat het ook een ondersteunende rol gaat spelen in beslissingen op strategisch niveau. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het berekenen van de optimale locatie van een nieuwe fabriek of warehouse.

7. Hoe blijf jij up-to-date van deze trends?

Mocht ik mijn premaster halen, dan zou ik graag mijn afstuurscriptie wijden aan de toepasbaarheid van AI in verschillende aspecten van de aanleveringsketen.

8. Waarom heb je er voor gekozen regioambassadeur te worden en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?

Nadat ik een tweetal events bezocht heb via JLN zag ik hoe ontzettend leuk het is als bedrijven hun logistieke successen en uitdagingen kunnen delen met (jong) logistiekelingen, en ik zou hier graag een bijdrage aan willen leveren. Op persoonlijk vlak hoop ik mijn netwerk uit te breiden.

9. Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik mijn masterdiploma op zak te hebben, en werkzaam te zijn als internationaal consultant binnen de supply chain. Ook zal ik er altijd voor streven dat het werk wat ik doe mij in staat stelt mijzelf continu te blijven ontwikkelen.

10. Tenslotte, wat is je advies voor logistici in spe?

Besteed voldoende aandacht en tijd om te ontdekken op welk vlak binnen de logistiek je passie zich bevindt.

Personalia

Leeftijd 26
Woonplaats Breda
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur