10 vragen aan: Kasper Westerveld

1. Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? En zijn deze eigenschappen belangrijk voor een carrière in de logistiek?
Enthousiast, assertief en humoristisch. Ik denk niet dat deze eigenschappen per sé heel belangrijk zijn voor een carrière in de logistiek hoor, maar in het sociale leven wel! Echter, ik zie de afgelopen tijd wel dat er een trend aan het ontwikkelen is binnen onze sector, waarbij de menselijke factor een belangrijke en grotere rol gaat spelen. Momenteel wordt er nog veel gekeken naar de hard skills die iemand bezit en minder naar de soft skills. Zelf verwacht ik dat dit de komende jaren gaat veranderen en kijkend naar mijn karaktereigenschappen, verwacht ik dat dit voor mij positief zal uitpakken.

2. Welke opleiding heb je gedaan? Zijn de vakken/onderwerpen die je daar hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?
De opleiding Logistiek & Economie aan de Hogeschool Inholland (Haarlem). Tijdens mijn studie heb ik vooral het boek: “Werken met Logistiek” (Visser & Van Goor) helemaal door geploeterd. Dit boek zal de meeste ook wel bekend voorkomen verwacht ik. Daarnaast vind ik studeren leuk, maar het was niet mijn favoriete bezigheid. Als ik mensen vertel over mijn opleiding, leg ik het meestal uit op deze manier: een HBO studie bereid je voor op het werkende leven, je krijgt theorie aangereikt en dat is leuk, maar het beste wat je daar leert is een bepaalde manier van denken en beredeneren. De rest volgt vanzelf wanneer je in de praktijk aan de slag gaat: heel cliché, maar wel waar! Momenteel ontwikkel ik mezelf door vooral veel te luisteren en te spreken met andere bedrijven tijdens events en netwerkborrels, daar leer je enorm veel van. De cursussen en trainingen volgen later wel, zodra ik weer de behoefte voel om met mijn snufferd in de boeken te duiken.

3. Bij welk bedrijf ben je momenteel werkzaam, en welke functie heb je daar?
Bij BSH Huishoudapparaten B.V. in Hoofddorp. De naam BSH zal je waarschijnlijk niet zoveel zeggen, maar ik werk voor de leverancier van de witgoedmerken: Bosch, Siemens, Neff en Gaggenau. Met de naam BSH hebben wij in tegenstelling tot onze merken niet zoveel naamsbekendheid in Nederland, maar we zijn wel verantwoordelijk voor alle sales-, marketing- en serviceactiviteiten. Tijdens mijn opleiding ben ik in contact gekomen met BSH en heb daar eerst gewerkt als stagiair. Eerst een meewerkstage en vervolgens ook afgestudeerd bij BSH. Sinds 1 juli 2018 ben ik werkzaam bij BSH als Supply Chain Analyst en Demand Planner SDA, een dubbele functie die mij een hoop uitdaging biedt. Als Supply Chain Analyst ben ik verantwoordelijk voor het analyseren en optimaliseren van ons order-to-cash proces, heel kort gezegd: van binnenkomst order tot facturering en alles daartussen. Daarnaast ben ik als Demand Planner SDA (Small Domestic Appliances) verantwoordelijk voor de afzetprognoses van onze klein huishoudelijke apparaten in Nederland.

4. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Mede door mijn dubbele functie zien mijn werkdagen er altijd anders uit, wat alleen maar leuk is! Als ik een doorsnee dag moet beschrijven begint deze meestal rond 7 uur in de auto (soms vroeger om de files voor te zijn), want ik moet vanaf Den Helder naar Hoofddorp rijden. Als het mee zit en ik heb geen file ben ik 8 uur op kantoor. Daar begin ik met het bijwerken van mijn mail en check ik mijn agenda. Als er op die dag afspraken gepland staan bereid ik deze indien nodig voor. Meestal begin ik rond 9 uur aan mijn ‘’dagelijkse’’ werkzaamheden. In mijn rol als Supply Chain Analyst werk ik veel met Celonis (Process Mining Tool), hou ik me bezig met backordermanagement en werk ik verschillende rapportages bij. Maar in mijn rol als Demand Planner SDA ben ik vooral bezig met werkzaamheden ten behoeve van de demand planning, zoals: contact met sales collega’s, afstemming met planners in Duitsland, contact met fabrieken en tegenwoordig ook steeds meer contact met onze klanten die ons bijvoorbeeld voorzien van forecast informatie.

Naast deze werkzaamheden vind ik het ook leuk om aan kleinere en grotere projecten te werken. Zo stond mijn scriptie in het teken van duurzaamheid binnen de logistieke operatie van BSH in Nederland. BSH was al vrij vroeg deelnemer aan het Lean and Green programma en tijdens mijn afstuderen heb ik dat verder opgepakt. Mede door de inspanningen van onze logistiek dienstverlener, collega’s en mijn eigen bijdrage is BSH beloont met de Lean and Green Logistics Tweede Ster. In mijn huidige baan is er gelukkig nog steeds ruimte om namens BSH verder te werken aan dit duurzaamheidstraject en dat doe ik met veel passie.

Naarmate de werkdag vordert en het inmiddels tussen half 4 en 4 uur is, probeer ik meestal weer in de auto te stappen en voor de files terug naar huis te rijden. Eenmaal thuis start ik meestal de laptop weer op om tot aan etenstijd nog wat mails te beantwoorden en te versturen. Alleen dan is de werkdag eigenlijk nog niet echt voorbij, want na het eten probeer ik meestal nog één tot twee uur te besteden aan Jong Logistiek Nederland. Alleen dat voelt gelukkig niet als werk, maar meer als hobby!

5. Naast je werk ben je sinds kort ook actief bij JLN als Projectcoördinator, wat hoop je hiermee te bereiken?
Als het op plannen en organiseren aankomt ben ik meestal de persoon die direct opstaat en alles in orde maakt. De rol van Projectcoördinator past wat dat betreft dan ook prima bij mij. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van het Logistiek Jaarcongres op 12 oktober. Het Logistiek Jaarcongres vind ik elk jaar plaatst en is hét evenement voor de (jonge) logistiekeling! Niet alleen leuk om deel te nemen aan dit event, maar voor mij nog leuker omdat ik dit jaar in de lead ben om het te organiseren. Mijn nummer één doel voor dit jaar is dan ook om dit evenement tot een groot succes te maken!

6. Waarom heb je voor deze functie in het bestuur van JLN gekozen, en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?
Sinds het eerste jaar van mijn opleiding ben ik in contact gekomen met JLN, en heb ik me vrijwel direct aangemeld als lid. Gedurende mijn opleiding heb ik meerdere evenementen bezocht en ontving ik al die tijd het vakblad Logistiek.nl en Logisticx van Evofenedex. Twee vakbladen die altijd erg nuttig waren tijdens het schrijven van rapporten voor schoolprojecten, maar ook mijn scriptie!

Toen ik klaar was met mijn studie en een aantal maanden gewerkt had begon ik het leven op school en de jongeren te missen. Dit was een uitgelezen kans om te solliciteren op de functie van Projectcoördinator die op dat moment online stond. Met deze functie wil ik vooral mijn bestuurlijke en organisatorische kwaliteiten ontwikkelen en verbeteren.

7. Hoe zou jij het logistieke klimaat in Nederland op het moment beschrijven? Wat gaat er goed en wat kan er beter?
De huidige logistieke sector is onderhevig aan vele veranderingen. Trends die enkele jaren geleden opkwamen zoals: Big Data, Blockchain, Sustainability en E-commerce hebben nu een grotere invloed op de sector dan wellicht in eerste instantie gedacht, pak daar de krapte op de logistieke arbeidsmarkt bij en je begeeft je ineens in een heel dynamisch klimaat.
Wat gaat er goed? In het verleden was logistiek vaak het ondergeschoven kindje binnen bedrijf, ik heb iemand eens horen zeggen: ‘’zij zorgen ervoor dat vrachtwagens op tijd rijden’’. Gelukkig zijn dat soort uitspraken verleden tijd, omdat we met z’n allen inzien dat logistiek veel meer is dan dat. Uiteraard draait logistiek nog steeds om het juiste artikel, op de juiste plaats, op het juiste tijdstip en in de juist hoedanigheid. Alleen met alle ontwikkelingen binnen E-commerce en 24-uurs leveringen, of zelfs same day delivery, weten we inmiddels hoe belangrijk onze sector is en hoe goed wij in Nederland in staat zijn om deze marktontwikkelingen om te zetten in logistieke netwerken.

Wat kan er beter? Vooral samenwerking in mijn ogen. De meeste bedrijven opereren als eilandjes en praten te weinig met elkaar of langs elkaar heen. Samenwerking en het durven delen van data is in mijn ogen zeer belangrijk om bijvoorbeeld transportprocessen in Nederland efficiënter, sneller en goedkoper in te kunnen richten.

8. Doorgaand over het imago van logistiek. Hoe zie jij de rol van Nederlandse logistiek en welke logistieke rol speelt Nederland wereldwijd volgens jou?
Dat heb ik voor een deel al beantwoord in de vorige vraag. Maar waar vroeger de logistiek misschien een suf en stoffig imago had, is dat tegenwoordig gelukkig heel anders! Ik zie het ook als mijn taak bij JLN om jongeren hiervan te overtuigen en te enthousiasmeren om te kiezen voor een studie en beroep binnen deze sector. Zelf vind ik het een zeer boeiende sector met volop nieuwe ontwikkelingen. Nederland doet het daarin enorm goed, we staan niet voor niets aan de wereldtop wanneer het om logistiek gaat. Kijk bijvoorbeeld naar De Topsector Logistiek, met de ambitieuze doelstelling: “In 2020 heeft Nederland een internationale toppositie (1) in de afwikkeling van goederenstromen, (2) als ketenregisseur van (inter)nationale logistieke activiteiten en (3) als land met een aantrekkelijk innovatie- en vestigingsklimaat voor verladend en logistiek bedrijfsleven.” (bron: https://topsectorlogistiek.nl/wat-is-de-topsector-logistiek/)

9. Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Gezien mijn leeftijd hoop ik over vijf jaar nog steeds actief te kunnen zijn binnen het bestuur van JLN, niet alleen om de logistieke sector te blijven promoten maar ook om betrokken te blijven bij de (studerende)jongeren. Voor mijn carrière heb ik nog geen concrete doelen gesteld. Mijn huidige baan biedt me voorlopig nog voldoende uitdaging en als de mogelijkheid zich voordoet wil ik zeker bij BSH blijven en wellicht doorgroeien naar een leidinggevende functie.

10. Tenslotte, wat is je advies voor logistici in spe?
Sluit je vooral aan bij Jong Logistiek Nederland. Je komt daardoor met bedrijven, studenten en young professionals in contact. Dat is niet alleen goed voor je netwerk en eigen ontwikkeling, maar je raakt op die manier ook al betrokken bij de sector.

Personalia

Leeftijd 23
Woonplaats Julianadorp
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur