10 vragen aan: Niels Verbunt

1 Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? En zijn deze eigenschappen belangrijk voor een carrière in de logistiek?

  • Teamspeler – Samen kom je op een betere bestemmin dan alleen, omdat men dan verschillende opvattingen en mogelijke oplossingen samen kan bespreken.
  • Goede communicatieve vaardigheden – Je moet altijd in contact kunnen komen met nieuwe mensen, communiceren met verschillende partijen en in staat zijn om steeds weer je eigen visie weer te geven aan autoriteiten, bedrijven en de klant
  • Gestructureerd– zonder een gedetailleerd plan zullen de meeste dingen niet werken. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te plannen, zodat alles verloopt zoals je had verwacht.

2 Welke opleiding heb je gedaan (of doe je)? Zijn de vakken/onderwerpen die je daar hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?

Ik heb een opleiding voor “Zakenman voor expeditie en logistieke dienstverlening” (duits: „Kaufmann für Spedition und Logistikdienstleistung“) afgerond. Op dit moment studeer ik Logistiek Management op de Fontys in Venlo. De kennis en de onderwerpen die worden behandeld zijn erg belangrijk en relevant voor de toekomst en zijn altijd gerelateerd aan de huidige tijd en toekomst.  De onderwerpen blijven zich daardoor ontwikkelen, omdat ze altijd gekoppeld zijn aan de huidige tijd.

3 Hoe ziet een gemiddelde studiedag er voor jou uit?

Ik heb 3 keer per week een reguliere les waarin theorie wordt onderwezen en 2 keer per week heb ik projectdagen waarin de geleerde kennis direct wordt gebruikt voor een case study.

4 Neem een opdracht in gedachten, in hoeverre waren hard skills en soft skills hierbij belangrijk?

Het is erg belangrijk dat je enerzijds expertise (hard skills) hebt en de klant zo een professioneel advies kunt geven. Aan de andere kant heeft men soft skills nodig voor de raadpleging. Bijvoorbeeld conflictmogelijkheden als de klant een probleem heeft en daardoor ontevreden wordt en het logistieke bedrijf wil veranderen. Het probleem wordt dan samen besproken en er komt een oplossing in plaats van ruzie.

5 Naast je studie ben je sinds kort ook actief bij JLN als Regioambassadeur, wat hoop je als RA te bereiken?

Ik hoop meer jonge mensen te interesseren voor de logistieke sector, omdat deze mensen de toekomst kunnen zijn voor logistiek.

6 Waarom heb je er voor gekozen Regio Ambassadeur te worden en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?

Ik besloot om mijn netwerk in Nederland uit te breiden en JLN de gelegenheid te bieden contacten te leggen in de Duitstalige landen, omdat ik Duits, Nederlands en Engels spreek. Ik wil hier niet echt van profiteren, omdat ik JLN liever de kennis en de taalvaardigheden aanbied die ik heb.

7 Hoe zou jij het logistieke klimaat in Nederland op het moment beschrijven? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

Eerlijk gezegd kan ik geen nauwkeurige antwoord geven op deze vraag, omdat ik er nog nooit mee te maken heb gehad, zelfs niet tijdens mijn studie.

8 Doorgaand over het imago van logistiek. Hoe zie jij de rol van Nederlandse logistiek en welke logistieke rol speelt Nederland wereldwijd volgens jou?

Ik denk dat de rol van de Nederlandse logistiek erg belangrijk is, vooral als je de haven van Rotterdam bekijkt. Omdat er veel zendingen uit het Verre Oosten aankomen en van daaruit worden herverdeeld naar trein, schip en vrachtwagen. Verder zijn er ook veel locaties in de buurt van de Duitse grens, die veel logistieke partners hebben die samenwerken met Duitse logistieke bedrijven. Bijvoorbeeld in Venlo, bedrijven als KLG of Ewals Cargo.

9 Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Ik zie mezelf in vijf jaar als hoofd van een afdeling bij een logistiek bedrijf / grote klant of baas van een eigen logistiek bedrijf. Hoewel ik niet precies weet of dit laatste haalbaar is, omdat er veel concurrenten in de logistieke sector zijn die al jaren bestaan en veel partnerbedrijven en grote klanten hebben. Bovendien zijn winstmarges vaak erg laag voor bepaalde transporten, zoals trucking.

10 Tenslotte, wat is je advies voor logistici in spe?

Ik adviseer logistieke specialisten in spe om altijd het laatste nieuws te volgen, vooral uit de logistieke sector. Zodat u altijd een nauwkeurig overzicht houdt van innovaties, veranderingen, enz.

Personalia

Leeftijd 25
Woonplaats Goch, DE
Linkedin Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur