10 vragen aan: Philip Niessen

1 Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? En zijn deze eigenschappen belangrijk voor een carrière in de logistiek?

Als ik mijzelf in drie woorden zou moeten beschrijven dan zouden die woorden zijn: consistent, doorzettend en leergierig. Ik denk persoonlijk dat voornamelijk de laatste twee punten wel essentieel zijn voor de logistiek, doorzettend omdat hard werken gepaard gaat met positieve resultaten, leergierig omdat logistiek een dynamische studie is die voortdurend verandert.

2 Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Voor het eerst kwam ik in aanraking met logistiek toen ik de keuze moest maken welke studie ik wilde volgen na mijn middelbare schoolcarrière. Mijn vader is directeur bij een meubelfranchise en heeft mij verscheidene keren meegenomen op zakenreizen, hier waren we veel in magazijnen en dit interesseerde mij. In onder andere Vietnam leerde ik hoe belangrijk cultuurverschillen, communicatie en efficiëntie waren, dit sprak mij aan. Toen ik een studiekeuze moest maken was mijn eerste keuze dus logistiek management.

3 Welke opleiding heb je gedaan (of doe je)? Zijn de vakken/onderwerpen die je daar hebt geleerd relevant en hoe ontwikkel je je verder?

Momenteel volg ik de studie Logistics management op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). De onderwerpen die aan bod komen hebben uitsluitend betrekking op logistiek, economie, bedrijfskunde en bedrijfseconomie, al deze vakken zijn relevant voor logistiek. Verder ontwikkel ik mijzelf door veel te lezen over zaken die mij interesseren en ook door sociaal bezig te blijven (logistiek is natuurlijk een erg sociaal gebied).

4 Hoe ziet een gemiddelde studiedag er voor jou uit?

Een gemiddelde studiedag heb ik in principe niet, elke dag ziet er eigenlijk anders uit. Als ik echter wat activiteiten pak die het vaakst voorkomen dan zou mijn dag er als volgt uitzien:

Ik sta meestal rond 8 uur op, om 9 uur beginnen vaak de colleges. Om 2 uur zijn de colleges meestal wel afgelopen dus dan ben ik rond kwart over 2 thuis. Meestal lunch ik dan, lees ik een boek door of een paar dia’s van de lessen die dag gedoceerd zijn en vervolgens ga ik sporten. Rond 6 a 7 uur ga ik meestal dineren met vrienden of ergens wat bijkletsen. Rond 10 uur ben ik dan weer thuis, ik lees nog wat, check mijn sociale media en meestal slaap ik dan rond 1 a 2 uur.

6 Naast je studie ben je sinds kort ook actief bij JLN als Regio Ambassadeur, wat hoop je als RA te bereiken?

Ik hoop voornamelijk veel ervaring op te doen en mijn netwerk m.b.t. logistiek uit te breiden.

7 Welke trends gaan er volgens jou de logistiek bepalen?

Ik denk persoonlijk dat webshops zoals Bol.com de nieuwe hype zijn met betrekking tot logistiek, fysieke winkels leveren teveel kosten in vergelijking met webshops. Ik denk ook dat 3d printen binnen nu en 10 jaar een grote rol gaat spelen, het hele concept van transport van halffabricaten en eindproducten valt dan weg.

8 Doorgaand over het imago van logistiek. Hoe zie jij de rol van Nederlandse logistiek en welke logistieke rol speelt Nederland wereldwijd volgens jou?

Nederland is een innovatief land dat sinds eeuwen geleden al rijk is geworden door te handelen. Nederland is dan wel klein, maar speelt een relatief grote rol in onder andere distributie. Nederland speelt volgens mij op mondiaal niveau wel een kleine rol, daar zijn we nou eenmaal te klein voor. Relatief gezien doet Nederland het echter wel indrukwekkend goed.

9 Veranderingen in de logistiek, kunnen ook jezelf veranderen. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik een masters graad te hebben gehaald aan de Radboud universiteit Nijmegen. Welke masters ik na mijn HBO wil doen is nog niet 100% zeker, maar het zal ongetwijfeld richting de bedrijfskundige kant zijn.

10 Wat vind je het mooist aan de wereld van logistiek?

Het mooiste aan de wereld van logistiek is voor mij de behoefte die het vervult. Alle goederen en diensten die men consumeert zijn bij de klant gekomen via een soms tamelijk lange weg. Het feit dat alles wat men koopt dus gebaseerd is op logistiek maakt het voor mij zo interessant

Personalia

Leeftijd 19 jaar
LinkedIn Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur