10 vragen aan – Sjoerd Niesink

Hoe ben jij in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Nadat ik eind 2008 mijn havodiploma had behaald ben ik ICT Communicatie en Multimedia Design gaan studeren – ik vond het toen al erg belangrijk dat ik mijn energie en creativiteit kwijt kon in mijn latere baan en dacht dit in deze opleiding te vinden.

Niets was minder waar: het stond me al snel erg tegen dat ik later veelal op mijn stoel achter mijn bureau zou gaan zitten en praktisch de hele dag naar mijn beeldscherm zou gaan staren. Het voelde gewoon niet goed, de energie kon ik er niet in kwijt.

Ik ben toen gestopt met deze studie en ben vlak daarna de opleiding Logistiek en Economie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaan volgen. Wat me in het bijzonder aansprak was hoe hectisch het logistieke werkveld zo nu en dan kan zijn maar ook hoeveel verbeterpotentieel er nog in te vinden is. Tijdens de open dag van de opleiding werd er nadrukkelijk aangegeven dat je wel een goed gevoel en affiniteit met plannen en organiseren moet hebben. Het draait vooral op grijp (blijven) houden op een situatie die soms met het uur kan veranderen. Hier herkende ik mezelf erg goed in en ben dus deze opleiding gaan volgen.

Wat is jouw huidige functie?

Begin maart van dit jaar heb ik de overstap gemaakt van de logistiek dienstverlening naar een OEM-organisatie. Als Supply Chain Engineer bij Kulicke & Soffa (voormalige Assembléon) in Eindhoven ben ik medeverantwoordelijk voor het in stand houden alsmede het verbeteren van onze interne en externe supply chain. Kulicke & Soffa ontwerpt en produceert assemblagemachines voor de halfgeleiderindustrie.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Aan het begin van de dag ben je over het algemeen productiever dan later op de middag. Dit is althans wat ik bij mezelf merk dus ik begin mijn dag vaak met werk dat wat intensiever denkwerk vergt. Mijn mailbox bijwerken laat ik daarom in de ochtend vaak even links liggen, ik filter er alleen de zaken uit die echt even prioriteit krijgen. Verder werk ik veel op projectbasis. De scope daarin is op het moment veelal om meer interne productieflow in de organisatie te creëren.

In hoeverre heeft jouw opleiding jou geholpen in het uitvoeren van je huidige werkzaamheden?

Naast de logistieke basiskennis heb ik door mijn opleiding ook geleerd om ‘in processen te denken’. Dit creëert structuur en geeft rust voor jezelf. Is het een keer chaotisch en heb je je zaken niet op orde, dan val je vroeg of laat vanzelf door de mand. Zelf probeer ik dat juist altijd voor te zijn door goed na te denken hoe de situatie er mogelijk over een aantal weken uit zal zien.

Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste competenties van een toekomstige Supply Chain Engineer?

Blijf luisteren, wees transparant in wat je doet en blijf kritisch op het werk van anderen maar vooral op dat van jezelf. Ik heb gemerkt dat je op deze manier sterke relaties opbouwt, wederzijds vertrouwen creëert en dus een goed fundament neerzet om als organisatie stappen vooruit te kunnen zetten.

Zie jij jezelf over vijf jaar nog steeds in de logistiek werken?

Absoluut, geen twijfel mogelijk! De komende jaren wil ik graag meer ervaring opdoen in het managen van logistieke verbeterprojecten. Wat ik daar zo gaaf aan vind is dat je je met een groepje collega’s loskoppelt van de dagelijkse routines en oplossingen zoekt voor vraagstukken waar niemand nog eigenlijk echt het antwoord op weet.

Zelfs wanneer de eindoplossing al gedefinieerd is blijft er in mijn ogen nog ruim voldoende ruimte over om creatief te kunnen zijn en om iets neer te kunnen zetten waar we als team trots op zijn.

Welke technologische ontwikkeling denkt jij dat de grootste invloed gaat hebben in de logistiek van de toekomst?

Op logistiek vlak ben ik van mening dat kunstmatige intelligentie veel teweeg gaat brengen. Wat heeft dit bijvoorbeeld voor gevolgen voor ketensamenwerking? En wat achtereenvolgend voor je servicegraad? Maar hoe ver gaan we hierin? Veel kansen en mogelijkheden, dat is zeker. Maar volgens mij weten we nog niet echt exact wat het voor ons kan betekenen.

Kun jij jouw belangrijkste logistieke ervaring eens met ons delen?

Goed begin is het halve werk. Deze zul je ongetwijfeld vaker gehoord hebben maar dit is voor mij een hele belangrijke in mijn functie. Besluiten, processen of andere ontwikkelingen halen je vroeg of laat altijd in dus investeer vanaf dag 1 veel tijd en energie in het goed neerzetten van processen, procedures maar ook in de relatie met je collega’s.

Waar zie jij voor het bedrijfsleven de grootste kansen en mogelijkheden?

Onbenut talent bij individuen of groepen mensen. Ik heb een tijd lang met Mario Wopereis (Jong Logistiek Talent 2015) mogen samenwerken maar zie ook dagelijks talent onbenut gelaten worden. Talenten kun je zo gemakkelijk bij iemand naar voren brengen. Vaak al alleen door iemand net iets meer aandacht te geven. Ik heb met eigen ogen mogen ervaren wat het met een organisatie kan doen wanneer talent goed benut wordt.

Wat voor tips zou jij potentiële logistici willen meegeven?

Verbreed je horizon, al vanaf dag 1 dat je je opleiding volgt, en blijf dit doen! Het brengt zoveel voordelen met zich mee die je op het eerste moment niet eens goed beseft. Zing niet braaf in vier jaar je studie uit maar ga op zoek naar sparring, nieuwe energie. In mijn ogen is het leven veel te kort om een van de gemiddelden te zijn! Zelf heb ik me ook al vroeg aangesloten bij JLN. Het netwerk dat je in korte tijd opbouwt heeft me veel moois gebracht. Daarnaast heb ik in 2013 ook deelgenomen aan het Topcoaches voor Toptalenten traject. Dit traject houdt je in feite een spiegel voor en je ziet jezelf elke dag beter worden.

Tot slot, blijf je werk vooral leuk vinden en, hoe ik het zelf zie, raak verslaafd aan het continue doorontwikkelen van jezelf.

Personalia

Leeftijd  26
Woonplaats  Nijmegen
Linkedin  Klik hier om mijn profiel te bekijken

Add Comment