10 vragen aan Stan Spekreijse

1. Wie ben jij?

Ik ben Stan Spekreijse, 23 jaar, momenteel wonend in Borne Overijssel. Ik studeer aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen waar je mij kan vinden op de afdeling logistics management. Komend jaar begin ik aan mijn derde jaar en loop dan stage bij Rabelink in Wehl. Verder besteed ik mijn vrije tijd op het voetbalveld, hardlopend in de buitenlucht of binnen, bezig met een van de vele hobby’s.

2. Hoe ben je in aanraking gekomen met logistiek/supply chain management?

Voordat ik in Arnhem ben begonnen aan de opleiding logistics management heb ik ook geproefd van een andere opleiding. Bij toegepaste wiskunde draaide het om het programmeren van transportroutes. Hierbij werd automatisch de kortste route gekozen door de juiste informatie aan elkaar te koppelen. Het programmeren sprak mij uiteindelijk niet zo aan, maar het stukje logistiek wat erbij kwam kijken wel. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in de logistiek. Toen kwam ik erachter dat er veel meer bij kwam kijken dan alleen een stukje transportplanning en routering. Tijdens het opdoen van deze informatie kwamen de logistieke kriebels steeds meer naar boven. Uiteindelijk ben ik blij met mijn keuze en heb ik nog steeds veel plezier met het ontdekken en leren van nieuwe informatie.

3. Hoe ziet een gemiddelde studiedag er voor jou uit?

Tijdens een gemiddelde studiedag sta ik vroeg op om mij gereed te maken voor een reis van 1,5 uur met de trein naar Arnhem. Ik ontbijt met een bak kwark of een geroosterd broodje en maak iets klaar voor de rest van de dag. Daarna fiets ik naar het station om vervolgens via Hengelo en Zutphen naar Arnhem te reizen. Eenmaal aangekomen in Arnhem begin ik aan het lesprogramma. Een schooldag varieert tot een uur of 12, tot maximaal een uur of 7. Tijdens de lessen krijg je tijd om aan projecten te werken of een docent geeft een interactieve les over een nieuw onderwerp. Ik zorg altijd voor een actieve houding tijdens de lessen aangezien ik op die manier de meeste informatie opsla. Aan het eind van de dag reis ik weer 1,5 uur naar Borne om vervolgens thuis alle informatie van die dag uit te werken. Wanneer er tijd is, ga ik een stukje hardlopen om je hoofd wat leeg te maken zodat je de volgende dag weer fris kan beginnen.

4. Is er iets binnen de logistieke wereld wat jij graag verbeterd wil zien?

De logistieke wereld is heel breed en zijn heel veel aspecten die verbeterd kunnen worden. Ik denk ook dat er veel ontwikkelingen mogelijk zijn in de komende jaren. Het gene wat ik het liefst verbeterd wil zien is de aandacht voor duurzaamheid. Veel bedrijven hebben duurzaamheid niet hoog in het vaandel staan. Vaak kiezen bedrijven daar niet voor omdat er binnen het leveranciers- en klantenbestand niet genoeg vraag naar is. Ik ben van mening wanneer iemand een balletje opgooit, die vanzelf wel begint te rollen. Alleen iemand moet die eerste stap durven zetten.

5. Wat vind je het mooist aan de wereld van logistiek?

De wereld van logistiek heeft zo veel te brengen dat het lastig is om iets specifieks te kiezen. Dat maakt de veelzijdigheid ook het gene wat ik zo leuk vind aan de logistiek. Het is overal wel te vinden, in grote getalen of in kleine. Iedereen heeft een eigen kijk erop en iedereen heeft een eigen aanpak. Het feit dat het niet overal hetzelfde is maakt het juist zo interessant en zo leuk. Elke plek waar je terecht komt valt er weer iets nieuws te leren en dat maakt logistiek zo leuk. Er valt altijd nog wel iets bij te leren, maakt niet uit hoe oud je bent.

6. Hoe maak je iemand enthousiast voor logistiek?

Zelf ben ik een enthousiast persoon en kan ik mijn enthousiasme goed overbrengen op andere mensen. Zolang je zelf enthousiast bent dan is er een grotere kans dat iemand anders dat ook wordt. Vooral alle mooie, interessante en leuke dingen benoemen die er binnen de logistiek spelen helpen mee. Omdat er zo veel leuke dingen zijn kan ik urenlang praten over logistiek. De kunst is dan om al die enthousiasme kort maar krachtig in een presentatie te formuleren. Zolang je dit voor elkaar krijgt, ben ik er stellig van overtuigd dat je mensen enthousiast kan krijgen voor logistiek.

7. In welke technologische ontwikkeling zie jij kansen voor het logistieke werkveld?

De afgelopen jaren worden er hele grote stappen gemaakt op het gebied van robotisering en automatisering. Ook het gebruik van elektrische vrachtwagens is aan het stijgen. Hier zie ik dan ook veel kansen in binnen het logistieke werkveld. Elektrische vrachtwagens hebben op dit moment nog geen grote actieradius. Het opladen van een vrachtwagen kost nog zo veel stroom dat het voor veel bedrijven niet aantrekkelijk is. Om deze redenen denk ik dat er op dit gebied nog heel veel te halen is en ik ben benieuwd wat de komende ontwikkelingen met zich meebrengen.

8. Waarom heb je er voor gekozen regioambassadeur te worden en wat hoop je er voor jezelf uit te gaan halen?

De vraag om regioambassadeur te worden kwam voor mij erg onverwachts. Toen ik werd gevraagd ben ik me gaan verdiepen met de vraag: “Waarom zou ik dit niet doen?”. Uiteindelijk kwam ik niet met een goed antwoord op deze vraag. Regioambassadeur zijn is een mogelijkheid om je netwerk te verbreden en jezelf op de kaart te zetten binnen de logistieke wereld. Daarnaast is een mogelijkheid om je enthousiasme over te brengen op de jeugd die interesse heeft in de logistiek echt heel leuk. Ik hoop vooral dat ik veel plezier en leuke ervaringen ga opdoen in mijn tijd als regioambassadeur. Daarnaast hoop ik natuurlijk mijn netwerk te verbreden en mijn stempel af te geven op de logistieke sector.

9. Waar zie je jezelf in vijf jaar?

In vijf jaar zie ik mijzelf afgestudeerd en werkend voor een bedrijf op de logistieke markt. Of ik in de tussentijd nog verder ben gaan studeren durf ik niet te zeggen. Op dit moment is mijn insteek om te gaan werken nadat ik klaar ben met studeren. Als ik iets interessants tegen kom in de komende jaren is er altijd nog ruimte voor verandering. Wat voor werk ik wil gaan doen weet ik nog niet zeker, maar logistiek consultant lijkt mij op dit moment een interessante hoek om in te duiken.

10. Tenslotte, welke tips kun jij andere (potentiële) leden van Jong Logistiek Nederland geven?

Aan de andere leden en de leden die nog komen zou ik een belangrijke tip willen geven. Sta open voor verandering en wees niet bang om te veranderen. Tegenwoordig gaan alle ontwikkelingen binnen de samenleving zo snel dat mensen niet meer weten waar ze moeten beginnen. Daarom zou ik zeggen dat je niet bang moet zijn dat de omgeving veranderd, maar juist moet zien als kans. Probeer deze kans vast te pakken en te gebruiken als mogelijkheid om jezelf tot een hoger niveau te brengen.

Personalia

Leeftijd  23 jaar
Woonplaats  Borne, Overijssel
LinkedIn Klik hier om mijn profiel te bekijken

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur