Bedrijfsbezoek Verstegen Spices & Sauces

Verstegen, with pleasure

Verstegen Spices & Sauces is al sinds jaar en dag een toonaangevende producent en verkoper van de kwalitatief hoogwaardige kruiden, specerijen, sauzen en marinades. Dat doen ze om precies te zijn al sinds 1886. Verstegen, als zijnde een familiebedrijf, is actief in alle segmenten van de foodbranche: retail, ambacht, consument, foodservice en industrie. Hierin ligt de focus op kwaliteit, service en innovatie. Verstegen vindt het van belang om rekening te houden met vandaag én morgen. Voedselveiligheid, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan daarom centraal in de gehele bedrijfsvoering.

Van plant tot potje (of zakje)

Allereerst, wat is nu exact het verschil tussen kruiden en specerijen? Kruiden zijn de groene bestanddelen van kruidige planten als peterselie, selderij en basilicum. Ze zijn vaak afkomstig uit landen met een gematigd klimaat. Specerijen omvatten de aromatische delen van planten, bijvoorbeeld vruchten, wortels en schors. Enkele voorbeelden zijn nootmuskaat, vanille en peper. Specerijen komen vaak uit landen met een (sub)tropisch klimaat. Met de komst van de vroegere zeevaart kwam men in aanraking met de kruiden en specerijen van andere landen. Hierdoor ontstond een netwerk van handelsroutes tussen gebieden in Europa en Azië. De kruiden en specerijen die de basis vormen voor de producten van Verstegen komen dus uit alle hoeken van de wereld. Op dit moment zijn Rotterdam, Singapore, Bombay en Hamburg de voornaamste handelscentra. Verstegen vindt het belangrijk dat deze hele keten zo transparant mogelijk wordt gemaakt. Zo weet Verstegen niet alleen wat er gekocht en verkocht wordt, maar weet de klant ook wat hij voorgeschoteld krijgt.

 

Wist je dat…

…de kruiden en specerijen van Verstegen ook veel in producten zoals snacks, soepen, sauzen, vlees(waren), salades, groentemengels en marinades worden verwerkt? Stiekem eet je dus meer Verstegen dan je denkt.

…het woord peperduur zijn oorsprong vindt in de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), omdat peper toen schaars was (en misschien ook kunstmatig schaars werd gehouden). Hierdoor werd het eten van peper een dure aangelegenheid en was het vaak alleen voor de elite betaalbaar.

…de handel naar kruiden en specerijen op dit moment levendiger is dan ooit? Dit hangt samen met de toenemende diversiteit aan culturen in Nederland en doordat we steeds vaker ver op vakantie gaan. Hierdoor stimuleren we de vraag naar exotische gerechten. Ook de vele kookprogramma’s op tv en de grote hoeveelheid kookboeken dragen hieraan bij.

Urenschema

Dag 1

15:00 - 15:15
Ontvangst
15:15 - 15:30
Presentatie
Door Verstegen Spices & Sauces
16:30 - 16:30
Rondleiding fabriek
16:30 - 17:00
Terugblik, borrel en afsluiting

Datum

27 maart 2017
Verlopen!
Verstegen Spices & Sauces B.V

Locatie

Verstegen Spices & Sauces B.V
Industrieweg 161, 3044 AS Rotterdam
Categorie