Bedrijfsbezoek WP Haton

‘Blue connection’ by WP Haton – An innovative logistical concept that inspires “the art of change” 

Er is veel winst te behalen door van een aanbodgestuurde organisatie naar een vraaggestuurde organisatie te gaan. In dit proces zijn de werknemers een belangrijke factor. Door haar werknemers mede-eigenaar te maken wist WP Haton steeds efficiënter, innovatiever en milieuvriendelijker te opereren. WP-Haton in Panningen is ontwerper en leverancier van industriële deegverwerkingsmachines.  Het bedrijf maakt deel uit van de WP BakeryGroup.  Er werken nu, in 2016, 118 mensen. Het bedrijf levert machines aan bakkerijen in meer dan 100 landen.

Bij WP Haton in Panningen is er geen prikklok; het bedrijf kent geen personeelsdossiers, functieomschrijvingen of beoordelingsgesprekken en er wordt niet vergaderd. Dat klinkt chaotisch, maar juist door werknemers mede-eigenaar te maken van het proces weet de onderneming steeds efficiënter, innovatiever en milieuvriendelijker te opereren. Het bedrijf is veranderd van in 2000 een louter techniekgedreven onderneming voor de productie van industriële bakkerijmachines tot nu een klantgerichte logistieke leverancier van zogenoemde ‘deegoplossingen’.

De veranderingen zijn in de afgelopen jaren gefaseerd  ingevoerd. In de eerste periode is vooral gewerkt aan de verandering van het denken, van ‘bakkerijmachines naar deegoplossingen’, van  ‘staal naar brood’, van ‘aanbod naar vraaggestuurd’, van ‘productie naar ontwerp, productie, support en service’ van ‘sturen op uren naar sturen op output’. Over het proces van verandering in denken, bestaat het unieke eruit om mensen te betrekken in veranderingen en het als team te doen; iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. In de laatste periode is de verplatting van de organisatie doorgevoerd en zijn de medewerkers zelfsturend gaan werken. Er is daarnaast een impuls gekomen voor het komen met ideeën voor vernieuwing. Dat is niet vanzelf gegaan. Door de jarenlange hiërarchische manier van werken in de afstrafcultuur zijn mensen voorzichtiger gaan acteren. Dit is omgezet door met de mensen te praten en als team kleine stappen (projecten in Kaizen) in te zetten waardoor het vertrouwen stukje bij beetje is terug gekomen en uiteindelijk een trein met ideeën op gang is gekomen die continu verbeteren mogelijk maakt”.

Blue Connection is het transformatieproces van een aanbodgestuurde productie naar een vraaggestuurde logistieke organisatie. Samen met toeleveranciers worden nu innovatieve betaalbare concepten ontwikkeld via QLTC (kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, technologie en aan total cost beheersing), waarbij de positie van de klant centraal staat. Betaalbare oplossingen hebben betrekking op de life time cost.

Resultaat:

Het feit dat onze nieuwe organisatiestructuur en het moderniseren van de interne processen is bekroond met mooie prijzen zoals de titel ‘Best Managed Company 2015’ en ‘Jong Logistiek Talent 2016’, ‘Nationale Business Succes Award’ en ‘Nieuw Organiseren’ is voor WP Haton een bevestiging dat het succesvol is.

Urenschema

Day 1

14:00
Ontvangst
14:30
Presentatie WP Haton
15:00
Workshop
15:30
Rondleiding inclusief een deegworkshop in het Breadlab
16:30
Feedback van deelnemers
17:00
Broodproeverij
18:00 - 19:00
Netwerkgelegenheid

Datum

16 mei 2017
Verlopen!

Tijd

14:00 - 19:00
WP Haton

Locatie

WP Haton
Industrieterrein Panningen, Panningen, Nederland
Categorie