Big Data bij RET

De RET: Aardig Onderweg

Wie in Rotterdam komt er niet bijna dagelijks in aanraking met de RET? Al bijna 150 jaar is de RET, ofwel Rotterdamse Elektrische Tram, een begrip in Rotterdam. Per dag worden ruim 600.000 reizigers vervoerd via het openbaarvervoersnetwerk van de RET. Drieduizend medewerkers houden dit omvangrijke netwerk 365 dagen per jaar draaiende. Dit doen ze met ruim 120 trams, bijna 300 bussen, meer dan 150 metro’s én een fast ferry.

Lang geleden was de RET de eerste met een elektrische tram en daarnaast ook de eerste met een ondergrondse metroverbinding. Ook vandaag de dag blijft de RET vernieuwend. Zo was het bedrijf de eerste met de strippenkaart en ook de ov-chipkaart werd als eerste door de RET geïntroduceerd. Het bedrijf blijft dus steeds bezig met vernieuwingen. Niet alleen wat betreft het niveau van dienstverlening, maar ook in sociaal opzicht, bijvoorbeeld door de Aardig Onderweg Award.

Big Data bij RET

Maarten Rodenburg, logistiek manager bij de RET, zal ons allereerst een verdere kijk geven in de RET. Vervolgens vertelt Wibout van Ede, manager transport planning, over de planningsperikelen en -vraagstukken binnen het bedrijf. Tijdens dit event staan we stil bij het inzetten van Big Data bij de RET. De 600.000 mensen die dagelijks gebruikmaken van het openbaar vervoer genereren heel veel data. Hoe kunnen al deze gegevens toegankelijk worden gemaakt? En hoe kan deze data vervolgens worden omgezet naar echte waarde? Al die miljoenen reizigersdata is heel interessant. Zo kan het worden ingezet met betrekking tot capaciteitsmanagement. Daarnaast maken insights uit big data preventief onderhoud mogelijk. Kortom, het adequaat inspelen op Big Data is cruciaal voor een verdere verbetering van zowel de dienstverlening als de bedrijfsvoering.

Tramremise Beverwaard

Jong Logistiek Nederland is dinsdag 7 maart 2017 van harte welkom bij de tramremise van de RET in de Beverwaard, langs de A16. Dit is niet zomaar een tramremise, het is namelijk één van de duurzaamste tramremises van Europa. Voor de energievoorziening wordt er onder meer gebruik gemaakt van zonnecellen en energiepalen (funderingspalen die ook voor warmtewinning zorgen). Het bouwwerk beschikt over een opstelterrein voor 85 trams, een remisegebouw met werkplaats, magazijnen, kantoorruimtes en een P+R gelegenheid met 500 parkeerplaatsen op het dak.

Urenschema

Dag 1

15:00 - 15:30
Ontvangst
Na de ontvangst geeft een regioambassadeur een presentatie
15:30 - 15:50
Presentatie RET
15:50 - 16:10
Presentatie transportplanningen
16:10 - 17:30
Case over Big data
17:30 - 18:00
Netwerkborrel
18:00
Afsluiting

Datum

07 maart 2017
Verlopen!

Meer Info

Meer Lezen
RET Beverwaard

Locatie

RET Beverwaard
Edo Bergsmaweg, 25 Rotterdam
Categorie