vLm/JLN komen over de vloer bij Forbo Assendelft

Forbo is Zwitsers beursgenoteerde multinational met drie divisies: Bonding Systems, Movement Systems en Flooring Systems, opererend onder het Forbo merk met een geïntegreerde strategie. Het bedrijf is wereldwijde marktleider in vloersystemen, men spreekt van “vloeroplossingen voor ieder gebouw”. Je kent wellicht de merken Marmoleum, Novilon, Flotex, Coral Schoonloopmat, Eurocol. Dus niet alleen vloeren voor thuis en kantoor, óók voor veilig werken op de werkvloer met oplossingen voor antislip, waterbestendig, geleidend, bacteriostatisch, bacteriedodend en meer.

Meer dan 90% van de vloeren produceert Forbo in Nederland. De Coralfabriek staat in Krommenie, de Novilonfabriek in Coevorden en de linoleumfabriek in Assendelft. Het bedrijf maakt topproducten en zet zich daarbij in voor een sociaal en duurzaam verantwoorde bedrijfsvoering. Hergebruik van materialen speelt bijvoorbeeld een grote rol hierin, Forbo heeft hiervoor een inzamelsysteem van snijresten van Marmoleum opgezet, zodat die resten weer gebruikt kunnen worden in het productieproces. Interessant vanuit de benadering van circulaire economie en cradle-to-cradle goederenstromen. Verder is het te bekijken cross-dock-magazijn LEED-gecertificeerd.

Op de locatie Assendelft zijn we te gast bij logistiek manager Arjen Boelens en afdelingsleider René Smit. Na een rondleiding door de fabriek (dank aan de gastvrouwen!), waar we het hele productieproces van grondstof tot eindproduct bekijken, zullen we ons richten op de handling en voorraadbeheer van het eindproduct. Heel bijzonder om te zien welke logistieke oplossingen zijn gekozen voor een zwaar en volumineus product.

We gaan zien en horen op welke manier in het bedrijf concepten als ‘lean’ en ‘TOC’ worden toegepast. Aan de orde komt hoe men de voorraadwaarde omlaag wil krijgen.

Het in 2013 geopende cross-dock-magazijn MXD heeft het afgelopen jaar een enorme groeispurt doorgemaakt. Het MXD verzorgt onder andere de opslag van Allura Luxe Vinyl Tegels, Marmoleum Modular en Marmoleum Click. De grenzen van de opslagcapaciteit zijn inmiddels al bereikt. Voorlopig wordt een deel van de voorraad extern opgeslagen, bijvoorbeeld bij de collega’s van Forbo Coral in Krommenie. Er is ruimte voor een mogelijke toekomstige uitbreiding en aanbouw van het MXD, maar het management wil het liefst een investering hierin nog wat uitstellen. Men is daarom bezig met het opzetten van en ‘supermarktmodel’.  Het is de bedoeling om het bedrijfsbezoek aan Forbo af te sluiten met de bespreking van dit model, en wellicht kunnen wij als geïnteresseerde bezoekers slimme vragen stellen en tips leveren.

Urenschema

Dag 1

17:00 - 17:30
Ontvangst
Met koffie en een korte film over Forbo Flooring
17:30 - 18:30
Rondleiding fabriek
18:30 - 19:00
Soep en broodjes
19:00 - 20:30
Tweede rondleiding
Aankomst in Magazijn Gereed Product. Rondleiding, vragen en casus

Datum

04 april 2017
Verlopen!

Locatie

Forbo Flooring B.V.
Industrieweg 12, 1566 Assendelft
Categorie