Als trainee binnen een half jaar aan de slag bij ProRail met Process & IT consultancy #adv

Esmée van den Berg (25 jaar) volgt sinds september 2021 een traineeship bij Dimensys. Inmiddels werkt ze vier dagen per week bij ProRail. “Het traineeship is voor mij de ideale manier om snel en intensief opgeleid te worden tot consultant. Ik heb in korte tijd veel kennis opgedaan en word ook nog eens bijgespijkerd op het gebied van mijn softskills.”

Esmée was ervan overtuigd dat het vak van werving en selectie haar op het lijf was geschreven. Ze volgde een HRM-opleiding en kon al snel als recruiter aan de slag bij een zorgorganisatie in het noorden van het land. Het werken met mensen beviel haar erg goed. En toch miste ze iets in haar werk. “Je kunt human resources niet ‘vastpakken’ en ziet niet direct resultaat van wat je doet. Die tastbaarheid bleek zo belangrijk voor mij, dat ik besloot het over een andere boeg te gooien.”

IT consultancy is concreet
Ze ging de opleiding Technology and Operations Management volgen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Tijdens deze studie komt ze erachter dat IT veel leuker en interessanter is dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. “Ik vond het altijd nogal suf en stoffig. Maar het is allesbehalve dat. IT is overal, we kunnen niet meer zonder. Bovendien is het heel concreet.”

Waarom bleef het traineeship door Esmée haar hoofd spoken?
In haar zoektocht naar een passende baan kwam Esmée het traineeship bij Dimensys in Den Bosch tegen. “Maar ja, ik woonde in Groningen en zag het niet zitten om helemaal naar Den Bosch te verhuizen. Dus wilde ik die vacature uit mijn hoofd zetten. Maar dat leek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik merkte dat die na een paar weken nog steeds door mijn hoofd spookte, ben ik toch maar eens gaan bellen. En al snel was ik zo enthousiast dat ik gesolliciteerd heb. De rest is geschiedenis…” Maar waarom bleef het door je hoofd spoken? “Eigenlijk vooral omdat het traineeship perfect aansloot bij wat ik zocht: een mix van IT & Bedrijfskunde. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie vakken gevolgd op het gebied van EAM en SCM en wist ik dat ik dit heel leuk vond.”

Bij ProRail aan de slag met alles wat er op het spoor gebeurt
Esmee is sinds september 2021 in dienst bij Dimensys. Of ze toch in Den Bosch is gaan wonen? “Nee, het is Utrecht geworden. Dat is prima te doen, want met drie kwartiertjes zit ik achter mijn bureau in Den Bosch. Bovendien ben ik meer bij de klant dan op kantoor. Ik ben net begonnen bij ProRail, waar ik mij vier dagen per week bezighoud met alles wat er op het spoor gebeurt. Waait er een boom op het spoor, of is er een bovenleiding kapot? Dan moet dat worden vastgelegd en verwerkt.”

Hard- en soft skills trainen
Voordat Esmée bij ProRail startte kreeg ze samen met haar medetrainees uitgebreide informatie over Dimensys als bedrijf. Daarna zoemde Dimensys met haar traineeship in op de drie business units: Enterprise Asset Management (EAM), Supply Chain Management (SCM) en Project Portfolio Management (PPM). Ook hebben de trainees SAP tot in detail leren kennen. “Allemaal kennis die ik goed kan gebruiken bij ProRail waar ik van maandag tot en met donderdag werkzaam ben. Op de vrijdagen komen we met ons traineeship-groepje bij elkaar bij Dimensys op kantoor. Inmiddels hebben de inhoudelijke trainingen plaatsgemaakt voor softskill-trainingen waar we bijvoorbeeld leren hoe je een goed gesprek voert en hoe je optimaal samenwerkt.”

Fijne klik met de andere trainees
Met de andere trainees uit de groep heeft Esmée goed contact. “We zitten allemaal in dezelfde levensfase waardoor we heel erg op één lijn zitten. We hebben elkaar goed leren kennen tijdens de trainingen, maar vooral ook toen we in groepjes van twee aan de slag mochten met een bestaande business case voor een Dimensys-klant. We hebben een fijne klik onderling. Ik kijk altijd erg uit naar de vrijdagen waarop ik iedereen weer zie.”

Jarenlange begeleiding
De trainees krijgen niet alleen intensieve begeleiding tijdens het traineeship; ook daarna kunnen ze op de nodige support rekenen. “Het is echt niet zo dat je daarna compleet los wordt gelaten. Als consultant bij Dimensys heb je gedurende de eerste jaren een eigen mentor waarmee je eens in de twee weken jouw voortgang bespreekt. Hij/zij helpt je verder met punten waarop je vastloopt en is het aanspreekpunt als er dingen zijn die je kwijt wilt.”

Brabantse gezelligheid
Over de sfeer bij Dimensys kan Esmée kort zijn. “Die is super! Ik mag dan uit het noorden komen, maar ik word erg blij van de Brabantse gezelligheid. We gaan regelmatig met collega’s op pad. Zo zijn we laatst nog wezen bowlen en uit eten geweest. En toen het bedrijf twintig jaar bestond mocht iedereen zelfs mee naar Dubai. Best bijzonder toch? Zeker als je er, zoals ik, pas kort werkt!”

Meer informatie
Sluit het verhaal van Esmée aan bij wat jij zoekt in de volgende stap in jouw carrière als Process & IT consultant? Bekijk dan nu de vacatures op Werken bij | Dimensys