Het is je vast wel opgevallen: mensen die enorme hoeveelheden toiletpapier inslaan, lege schappen in de middag, en enorme rijen in de supermarkt. Zelfs Minister President bracht hamstergedrag ter sprake gedurende de persconferentie van 15 maart. Ondanks dat de coronacrisis vele ondernemingen in de greep heeft, floreren andere ondernemingen juist meer dan ooit.
Veel filialen van Albert Heijn, voornamelijk AH To Go’s op scholen, werden gesloten om besmettingsgevaar te beperken. Hoe slecht het met de gesloten filialen gaat, zo goed gaat het met de overige geopende filialen. Albert Heijn verkoopt tijdens de crisis gemiddeld 70 procent meer dan voorheen, dit liet het AD 16 maart weten.
Ondanks de stijgende verkoop moet Albert Heijn een strijd leveren om het virus tegen te gaan. Deze strijd bestaat uit het vullen van lege schappen, het organiseren van de logistiek, en het zorgen voor een veilige omgeving voor zowel klant als medewerker.
Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, liet 16 maart weten dat er voornamelijk gericht wordt op het bevoorraden van de producten waar veel vraag naar is. Dit zijn voornamelijk groente, fruit, pasta en natuurlijk toiletpapier en schoonmaakartikelen. Veel klanten sloegen voornamelijk veel toiletpapier in, wat er bijna toe leidde dat de onderneming overwoog om een maximum te stellen aan het aantal pakken dat een klant aan mag schaffen. Chipsliefhebbers grijpen door de logistieke druk wel mis in de filialen van Albert Heijn. Door de grotere vraag en de beperkte toevoer moeten winkelketens bepalen welke producten toevoerprioriteit hebben. De schappen waar normaal gesproken lekkernijen in liggen moeten dus nog even op zich laten wachten.
Hoe vindt al die toevoer van producten nou eigenlijk plaats na alle maatregelen van de overheid? Zul je je afvragen.
Gemeentes mogen nu noodvergunningen afgeven aan supermarktketens om ’s nachts winkels te bevoorraden, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Normaliter zijn winkelketens als Albert Heijn gebonden aan vaste laad- en lostijden, maar om flexibiliteit te creëren komen gemeentes winkelketens tegemoet.
Nieuwe regels als de anderhalve meter afstand beperken de doorstroom van goederen enorm. In veel distributiecentra staan er files aan rolcontainers. De druk die op winkels staat om continu aan de vraag te voldoen is dan ook enorm meldt Jumbo’s financieel topman Van Veen. Om de logistieke druk die winkelketens ervaren te reduceren, openen steeds meer groothandels als Sligro hun deuren voor klanten, zo wordt de druk die op de logistieke sector ligt beetje bij beetje verminderd.
Bron afbeelding: AD