Baanmogelijkheden in de logistiek

Import en export maken een groot deel uit van het economische leven in Nederland. Schiphol, de Rotterdamse haven en het weg- en waternetwerk zijn essentieel voor de internationale handelssector. Er is een groot personeelstekort te zien in de logistieke sector. Genoeg werk te vinden in de logistiek, dus. Maar wat voor banen vallen onder logistiek?

Transport en logistiek

Vaak worden transport en logistiek in één adem genoemd. Logistiek is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het brengen van goederen vanaf locatie A naar locatie B op de meest efficiënte manier. Dit proces begint bij pure stoffen die gemaakt worden in fabriek A en via diverse processen aankomen als product in winkel Z. Het proces van pure grondstoffen tot het eindproduct wordt ook wel een logistieke ketting genoemd. Deze ketting bestaat uit verschillende fases:

  • Het leveren van grondstoffen, producten en materialen;
  • De interne goederenstroom;
  • Voorraadbeheer;
  • Distributie.

Door de verschillende fases in een logistieke ketting bestaan er diverse functies. Hieronder worden drie voorbeelden genoemd van banen die worden uitgevoerd in de logistieke sector.

Orderpicker

Als orderpicker ben je voornamelijk bezig met de goederen zelf. In een magazijn van een bedrijf laad en los je goederen en bent daarom druk bezig met de in- en uitvoer van goederen. Het is belangrijk dat je georganiseerd te werk gaat en goed met stress om kan gaan. Er kunnen veel goederen besteld worden waarbij je de juiste documenten moet invoeren. Het zou zonde zijn als verkeerde goederen bij de klant aankomen.

Logistiek medewerker

Een logistiek medewerker is verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van de goederenstroom. Hierbij zorgt een logistiek medewerker dat de goederen verzendklaar staan. Het is dan van essentieel belang om gestructureerd te kunnen werken.

Export manager

Een export manager houdt zich bezig met dezelfde taken als bij de bovenstaande functies. Het verschil is dat een export manager verantwoordelijk is voor de in- en verkopen van goederen in het buitenland. Hierbij is het zo dat een export manager producten in Nederland kopen en verkopen aan klanten in het buitenland.

Deze blog is de tweede in een serie gastblogs van Young Capital.

Auteur

Bart Kooijman

Bart is sinds november 2018 de secretaris van JLN.

Bekijk de berichten van deze auteur