Blog: Doorstuderen of werken, wat kies jij?

Door Muriel Snijders. Tegen het einde van een studie begint bij iedereen de twijfel. Ga ik doorstuderen of ga ik werken? Wanneer je klaar met jouw Bachelor ga je de arbeidsmarkt op, maar je vraagt je af: Is dit wel de juiste keuze voor je?  Na eindelijk je keuze te hebben gemaakt kom je erachter dat de keuzestress nog niet is gestopt. Je blijft je afvragen of jouw keuze de juiste was. Wanneer je doorstudeert, kies jij hoogstwaarschijnlijk voor een master, die zorgt dat jij je specialiseert in hetgeen wat jouw interesse heeft. Maar moeilijker is het wanneer jij de keuze maakt om de arbeidsmarkt te betreden. Er is namelijk een grote diversiteit aan banen. Maar welke baan past nu echt bij jouw wensen? Dus er is keuze genoeg, en dát maakt het ook zo lastig. In deze blog vertel ik mijn inzichten over het nemen van de stap om van logistiek student, een starter te worden in de logistieke sector.

Tijdens mijn studie was ik er al snel over uit dat ik nog een master wilde doen. De keuze voor een master was geen eenvoudig besluit voor mij. Mijn motivatie om door te leren bestond uit het nog totaal geen zin hebben om te gaan werken. Daardoor had ik ook geen concrete focus op hetgeen waarin ik mij echt zou willen specialiseren. Ik deed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden.

TIP #1: Op de onderstaande websites staan de hogescholen en universiteiten die een logistiek gerichte master aanbieden:

Ook is er natuurlijk ook de mogelijkheid om door te studeren in een andere richting en/of in het buitenland. Ik heb ondervonden dat wanneer je kiest voor een studie in het buitenland, er veel voorbereidingstijd moet worden ingestoken.

TIP #2: Zorg ervoor dat je op tijd begint met nadenken over een volgende studie, nog voordat je bijna bent afgestudeerd. Hoe eerder, hoe beter. Maak een plan aan de hand van wat je wilt bereiken.

Ik besloot voor mijzelf dat ik meer de internationale kant op wilde. Daarom had ik mij ingeschreven voor de Master International Business Management. Nadat bleek dat mijn scriptie voor vertraging zou zorgen, heb ik mij uitgeschreven bij deze studie. Na een (al zeg ik het zelf) welverdiende vakantie begon de twijfel weer. Moest ik mij nu inschrijven voor volgend jaar of toch zoeken naar een baan? Nog steeds was er nog veel onduidelijkheid voor mij over wat de juiste keus zou zijn.

Uiteindelijk heb ik gekozen om op zoek te gaan naar mijn eerste logistieke baan. De gedachte dat als ik geen baan zou kunnen vinden, ik me alsnog zou kunnen inschrijven voor een andere studie, gaf mij een bepaalde rust. Het vinden van deze baan is, net als de bij vele pas-afgestudeerde logistici, heel snel gegaan. Na drie weken zoeken had ik een baan gekregen. Ik kon meteen aan het werk. De snelheid van dit proces is mede te danken aan diverse recruiters op verschillende kanalen, zoals social media en vacaturesites. Zij hebben mij toentertijd benaderd met diverse aanbiedingen. Het ruime banenaanbod maakt de keuze juist ook moeilijker. Logistiek kent veel kanten, én omvangt veel verschillende soorten werk. Enkele voorbeelden van logistieke functies zijn: Supply Chain medewerker; magazijn beheerder; logistiek adviseur; transportcoördinator; productieplanner; inkoper; verkoper.

TIP # 3: Zorg dat je actief bent op verschillende kanalen om zo jouw zichtbaarheid binnen de arbeidsmarkt te vergroten. Al met al, heb ik slechts twee sollicitatiegesprekken gehad voordat ik kon tekenen voor mijn startersbaan.

Ook krijgt een groot aantal studenten een baan aangeboden bij het bedrijf waarbij zij stage hebben gelopen.

TIP #4: Zorg er daarom voor dat je al vroeg begint met het zoeken van een leuke stage bij een bedrijf waar je later eventueel zou willen werken. Het helpt om tijdens het zoeken naar vacatures voor een baan of stage vooral te kijken naar welke logistieke richtingen je niet leuk lijkt. Uiteindelijk blijven alleen de functies over die jij interessant vindt.

Alles bijeengenomen, je kunt je het best voorbereiden op je vervolgstappen in jouw carriére door jezelf zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor je. Studeren of werken, is en blijft een lastige keuze, en de motivatie voor de keuze is zeker niet hetzelfde bij ieder individu. Ik hoop dat ik door het delen van mijn bevindingen, jou iets heb kunnen helpen met het maken van jouw keuze op de juiste manier. Veel succes!

Zit jij ook met een dilemma over welke studie/ wat voor soort baan/ wat voor bedrijf het meest geschikt is voor jou, sluit je dan aan bij Jong Logistiek Nederland!

Schrijf je nu in op https://www.jonglogistiek.nl .

De leden van Jong Logistiek Nederland zijn gemotiveerde logistici (student of werkend) op HBO en WO niveau tot een leeftijd van 30 jaar, die allen in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten tijdens het maken van deze keuzes. Heb je nog vragen over het inschrijven bij Jong Logistiek Nederland, of vragen over wat Jong Logistiek Nederland voor jou kan betekenen, kijk dan op de website https://www.jonglogistiek.nl/ of neem contact op via info@jonglogistiek.nl.