Blog: Going Abroad: waarom zou ik?!

Door Johan de Jong. Ik weet het nog te herinneren als de dag van gisteren. Het is maandag 31 augustus 2015, een koude herfstdag, de klok slaat zo’n beetje 8.00 uur. Ik sta bij de vertrekhal van Schiphol Airport. Ik knijp ‘m van de zenuwen, want ik sta op het punt voor vijf maanden te vertrekken naar Maleisië. Een periode waar ik lang naar toe heb geleefd, is nu keiharde realiteit geworden. Een droom die lang in mijn gedachten heeft rondgezworven, is nu ineens werkelijkheid. Ik zag het helemaal zitten. Vijf maanden naar het buitenland in het kader van mijn derdejaarsstage? Geen enkel probleem, ga ik doen! Hoewel het binnen mijn opleiding geen verplichting was om internationale ervaring op te doen, stond ik erop het op eigen initiatief voor elkaar te krijgen. Maar waarom zou ik eigenlijk beginnen aan een buitenlandperiode?

Nu kan ik in dit artikel legio tips geven hoe je zo’n periode realiseert. Dat ga ik niet doen. Er zijn talloze websites volgeschreven met tips, stappenplannen, checklists en ga zo maar door. Kijk bijvoorbeeld eens op Wilweg.nl. Wat ik wel ga doen, is een poging wagen om aan te geven waarom een buitenlandperiode de moeite waard zou zijn. Let wel, ik doe een poging, ik zeg niet dat ik een pasklaar antwoord heb. Als ik dat wel denk te hebben, zou ik geen recht doen aan jouw persoonlijke situatie en motivatie. Ik gebruik het model ‘The Golden Circle’ van Simon Sinek. In zijn boek ‘Start with why’ heeft hij het over de drie levels die verklaren hoe mensen opereren: het wat (resultaten), het hoe (middelen) en het waarom (geloof/purpose). Het principe van Sinek is min of meer universeel toepasbaar, maar ik pas het met betrekking tot dit artikel toe op het studeren of het lopen van stage in het buitenland. Ik ben ervan overtuigd dat de waarom-vraag de belangrijkste vraag is die ik mezelf zou moeten stellen bij het maken van elke belangrijke keuze.

Argumenten die regelmatig worden aangedragen om te studeren of stage te lopen in het buitenland zijn de volgende: goed voor je cv, onderscheiden van de rest, internationale ervaring, verbeteren van talenkennis, goed voor je netwerk et cetera. Hoewel ik erken dat dit goede argumenten zijn, vind ik dat ze niet doorslaggevend zouden moeten zijn. Misschien dat ik hiermee mensen tegen mij in het harnas jaag, maar het zijn naar mijn mening resultaten, oftewel de vruchten die kunnen worden geplukt van een buitenlandperiode. Daarmee wordt dan als het ware begonnen aan de buitenkant van The Golden Circle: het ‘wat’. Het ‘hoe’ is daarentegen simpel, want dat is de buitenlandperiode zelf, het middel waarmee je de resultaten bereikt. Maar wat zijn die resultaten waard als ik niet eens goed onder woorden kan brengen waarom ik een buitenlandperiode had willen doen?

Ik hoop dat je een beetje begrijpt waar ik met behulp van dit artikel naartoe probeer te werken. Naar mijn idee is het namelijk veel waardevoller om te beginnen met jezelf de waarom-vraag te stellen. Ik realiseer me als geen ander dat het organiseren van een buitenlandperiode een intensieve periode voor je kan zijn. Het ‘toeleven naar’ is al een hele mooie tijd op zich. Probeer in de aanloop naar jouw buitenlandperiode eens de blik van alle randvoorwaarden af te houden en probeer jouw ‘purpose’ helder voor ogen te krijgen. Waar doe je het voor? Waarom is zo’n periode voor jou belangrijk?

Ik hoop dat je er nu wezenlijk anders tegenaan kijkt. Dat je niet meer internationale ambities wilt verwezenlijken omdat het je ego streelt of omdat je jezelf nu per se wilt/moet overtreffen of omdat jij denkt dat de maatschappij dat van je verlangt. Achterhaal wat jouw beweegredenen zijn. Dat is veel waardevoller dan enkel uit zijn op de resultaten! Hoe kun je immers de vruchten plukken als je niet weet waar je de boom moet zoeken?

Ik zou het erg leuk vinden om jouw reactie te ontvangen. Heb je vragen naar aanleiding van mijn artikel? Die beantwoord ik graag voor je!

Add Comment