Coronavirus dwingt Nederland om logistiek op een creatieve manier te gebruiken

Scholen, recreatiecentra en zelfs kappers: ze blijven de komende tijd nog wel even dicht, maar dat weerhoudt Nederland er niet van om creatief te zijn. Elke sector in Nederland wordt op een eigen manier getroffen door het coronavirus, toch blijven veel bedrijven druk bezig met behulp van de hedendaagse logistiek.

Bedrijven waarvan je het onmogelijk achtte blijven toch werkzaam tijdens de crisis. Beroepen als kapper, sportleraar en restaurantmedewerker blijven toch uitvoerbaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door creatief gebruik van moderne logistiek.

Veel bedrijven sluiten hun fysieke winkels, maar blijven middels online bestellen of afhaalmogelijkheden toch nog op de kaart. Kappers door het hele land bieden haarverfpakketten aan en plaatsen tutorials. Bol.com zag de dag na het kappersverbod een stijging in de vraag naar haarproducten welke aan huis bezorgd worden. Niet alleen kappers, maar ook restaurants passen zich aan aan de crisis. Veel restaurants hebben hun logistieke draagkracht vergoot door meer bezorgers in te huren. Bedrijven gebruiken steeds meer sociale media om hun klanten te bereiken en ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Ook koffie- en eettentjes blijven open door ‘to go’ aan te bieden. Op deze manier blijven ze open zonder de richtlijnen van het RIVM te overtreden.

De politie in Den Haag wist ook op een creatieve manier de coronacrisis te ontwijken. Vorige week werd een drone met een luidspreker ingezet om toezicht te houden op een drukke markt. Door het gebruik van drones wordt fysiek contact vermeden en het besmettingsgevaar dus ook.

Hoewel de druk op Nederland geleidelijk toeneemt, brengt de huidige crisis ook wat voordelen met zich mee.

Omdat er minder handel is op mondiaal niveau, is er minder co2 uitstoot plaats. Ook zijn er gemiddeld minder burnouts, is er minder gemeten criminaliteit, en is er meer waardering voor de zorgsector.

Bron afbeelding: Rob Voss

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur