Girlsday 2020! Inga en Francien vertellen over hun carrière in de logistiek!

Girlsday 2020 staat in het teken van de sector logistiek. De talenten van meisjes zijn hard nodig in de logistiek. Diversiteit op de werkvloer draagt bovendien bij aan het succes van bedrijven. Vanuit JLN steunen wij dit natuurlijk ook! Inga Helmons en Francien Tullemans, beide maken deel uit van het bestuur, hebben hiervoor een blog geschreven.

Wat doe je voor werk?

Inga: Ik werk sinds anderhalf jaar bij de UC Group als logistics engineer, een hele afwisselende baan met internationale aspecten! Via UC Group word ik ingehuurd door andere bedrijven. Deze bedrijven kunnen gevestigd zijn in heel Nederland en soms ook in het buitenland.

Francien: Ik ben werkzaam bij E-llis op de afdeling Consultancy & Solutions als Supply Chain Analist en Junior Project Manager. Dit doe ik inmiddels 5 jaar. Een erg internationale baan met veel afwisseling.

Hoe zien je werkzaamheden eruit?

Inga: Bedrijven huren mij en andere collega’s in, om bijvoorbeeld verbeterprojecten uit te voeren, op logistiek of supply chain gebied. Ik kijk dan naar de processen en praat veel met mensen. Vervolgens probeer ik de processen aan de hand van alle informatie die ik krijg van het bedrijf te verbeteren. Een ander voorbeeld is een nieuw magazijn dat gebouwd wordt. UC Group wordt vaak gevraagd om de indeling van het magazijn te bedenken, waar alle palletstellingen moeten staan, waar alle kleine producten komen te liggen en welke route werknemers kunnen nemen om zo min mogelijk te lopen.

Een paar weken geleden heb ik een project gedaan in Schotland. Hiervoor moest ik om de week een of twee dagen naar Schotland. Samen met drie andere collega’s heb ik gekeken of de vestiging en de magazijnen nog groot genoeg zijn voor de komende 10 jaar.
Naast verbeterprojecten, werk ik soms ook tijdelijk voor een ander bedrijf. Ik val dan een aantal maanden voor iemand in als iemand ziek is of met zwangerschapsverlof gaat.

Francien: Wat ik doe is een ‘digitale tweeling’ nabouwen van een logistieke keten van een klant, hier kunnen we allerlei scenarios op los laten om tot inzichten te komen. Bij E-llis houd ik me dagelijks bezig met supply chain vraagstukken zoals netwerk optimalisaties en transport studies voor externe klanten. Deze klanten zijn zowel binnen als buiten Europa. Soms mag ik ook op reis voor mijn werk naar Zuid-Afrika, Polen of Brussel. Dit is dan om ons project te presenteren, training te geven of een workshop te houden bij een klant.

We werken voornamelijk met retailers. Ik werk bijvoorbeeld voor een van de grootste non-food retailer in Oost-Europa. Ze hebben meer dan 1900 winkels in Europa verspreid over 11 landen. Ze verkopen kleding voor het hele gezin en huishoudelijke producten tegen de laagst mogelijke prijzen. Het logistieke proces ziet er als volgt uit: producten worden ingekocht bij een Europese of internationale fabrikant en belevert aan een van hun magazijnen. Daar worden de goederen gesorteerd en pallets gebouwd om de hubs te beleveren in een van de 11 landen. Vanaf de hubs gaat het naar de winkels.Daarbij bereken ik een optimale locatie voor een magazijn, en bekijk of een klant genoeg capaciteit heeft om de toekomstige groei aan te kunnen, hoe er kosten bespaard kunnen worden in de logistieke keten, of een klant genoeg vrachtwagens heeft om alle winkels te bezorgen.

Ieder project is anders en brengt dus een nieuwe uitdaging met zich mee. Dit zorgt voor veel diversiteit in mijn werk. Vaak krijgen we grote datasets aangeleverd van onze klant die we gaan opschonen, structuren en analyseren. Dit brengt het nodige puzzelwerk met zich mee.

Waarom heb je voor de logistiek gekozen?

Inga: Ik heb eerst Internationale Bedrijfskunde gestudeerd en ben daarna verder gegaan met Supply Chain Management. Ik vond dit het leukste onderdeel van een bedrijf, omdat je in dit werkgebied veel moet regelen, elke dag is anders en de wereld kan niet zonder een goede supply chain en logistiek! Zelf heb ik een opdracht gedaan in ‘last-mile’ leveringen; de laatste stap voordat het bij de klant komt, als je bijvoorbeeld iets bestelt bij een winkel. Dit zijn de pakketjes die door PostNL of DHL bij je thuis bezorgen. Dit deel van logistiek heb ik aandachtig onderzocht. Hierdoor werd ik alleen maar enthousiaster over logistiek.

Francien: Ik heb International Business gestudeerd aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daar had ik wel eens een studieblok over logistiek gehad. Maar eigenlijk kwam ik pas tijdens mijn afstudeerstage echt in aanraking met logistiek en supply chain. Dit vond ik zo interessant dat ik na mijn stage heb besloten om in dit vakgebied te blijven werken.

Zoals ik al zei, het leuke vind ik dat ik veel afwisseling heb in mijn werk. Daarnaast spreekt het contact met de klanten, zowel internationaal als nationaal, mij ook erg aan. Ondanks dat je veel met technologie en systemen werkt, blijven mensen een erg belangrijke factor in de logistieke sector. Je werkt dan ook met veel mensen van verschillende afdelingen samen. Want uiteindelijk zul je het toch samen moeten doen.

In (bijna) ieder bedrijf speelt logistiek een centrale rol. En bij ieder bedrijf is het nét weer ietsje anders. Op deze manier raak je nooit uitgeleerd en kun je altijd weer iets nieuws zien.

Wat maakt de logistiek leuk voor meisjes/vrouwen?

Inga: De logistieke wereld heeft veel te bieden en het kan erg uitdagend zijn. Er zijn veel verschillende banen te vinden en steeds meer andere meisjes en vrouwen werken in de logistiek, waardoor het niet alleen meer een mannenwereld is. Bij mijn studie bestond de helft uit meisjes en we hebben nog regelmatig contact. Zo maken wij samen leuke uitstapjes. Tijdens deze uitstapjes kletsen we over alle verschillende logistieke banen die iedereen heeft.

Als je in de logistieke sector werkzaam bent kun je lid worden van de jongerenvereniging Jong Logistiek Nederland, waar ik in het bestuur zit. Wij organiseren events en leuke uitstapjes voor studenten en jongeren die studeren of werkzaam zijn in de logistiek!

Francien: De laatste jaren zie ik steeds meer vrouwen in de logistiek. Zowel op mijn eigen werk, als op beurzen en ook tijdens evenementen van Jong Logistiek Nederland, waar ik regiocoördinator ben. (Jong Logistiek Nederland is een vereniging gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar). Wat mij betreft is dit een stap in de goede richting en hoop ik dat meisjes inzien dat het niet alleen een mannenwereld is.

Het leuke aan logistiek is dat het heel afwisselend is en je dus veel verschillende dingen kunt leren en doen. Naast technologie en nieuwe ontwikkelingen zijn mensen van groot belang in de logistieke sector. Je maakt altijd deel uit van een groter geheel waardoor samenwerken noodzakelijk is.

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur