Sander Bras over ‘leven en werken in Hong Kong’

Oud-lid van JLN (momenteel VLM) vertelt in zijn blogs over zijn ervaringen bij DHL in Hong Kong. Hij beschrijft hierbij de uitdagingen die dat met zich mee brengt en geeft aan het eind ook tips die wellicht nuttig zijn voor andere mensen die een internationale carrière ambiëren!

De voordelen van internationale (werk)ervaring

In de afgelopen drie jaar heeft mijn uitzending naar de internationale omgeving van DHL Global Forwarding (DGF) China veel teweeg gebracht. Het aanpassen aan de lokale cultuur, nieuwe vrienden/kennissen ontmoeten, netwerken, maar vooral een nieuw leven opbouwen in een land waar je niet bekend bent. Naast de gevolgen voor je privé leven is er uiteraard ook een zakelijke kant om aan te werken. Daarbij tellen respect, een positieve houding, inzettingsvermogen en vertrouwen het zwaarste. Dit klinkt erg cliché maar in mijn ervaring liggen deze zaken erg nauw met elkaar verbonden.

Ik zal me eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Sander Bras, ik ben 29 en werk voor DHL Global Forwarding als BENELUX Business Development Manager voor de Trade Lane BENELUX – China/Hong Kong. Ik functioneer als een soort BENELUX Ambassadeur voor onze producten Airfreight, Ocean Freight, RailAir, Sea-Air en Rail en daarbij dien ik de relatie tussen klanten, product, sales en DGF bilateraal op mijn trade lanes te onderhouden op commercieel niveau (sales en product).

Cultuurverschillen

Voordat ik drie jaar geleden arriveerde in Hong Kong (hierna noem ik het China) was ik nog nooit naar Azië geweest en ik had dus geen idee wat ik kon verwachten. Het was mijn insteek om zonder verwachtingen er het beste van te maken. En dan word je geconfronteerd met de culturele verschillen zoals taal, eten, normen en waarden, gedragsregels maar voornamelijk mentaliteit. Bijvoorbeeld dat Chinezen onderhandelaars zijn en willen graag aan hun manager laten zien dat ze bijvoorbeeld 20% korting hebben weten te bedwingen. Dat betekent een tegenovergestelde strategie dan voor Nederlandse klanten. Het is een must om de Chinese mentaliteit te begrijpen, hoe moeilijk dit soms ook is.

Hiërarchie, relatie en netwerk in China zijn alles, en dat geldt zowel intern als extern. Zonder dit zal je geen succes kunnen boeken. Eerst lunchen, dineren en ‘ganbei ’ voordat er zaken gedaan worden. Het gevoel voor de meeste Nederlanders is dat de onderhandelingen daardoor een erg langdradig spel worden. Wat ik vaak tegen kom is dat de klant uit Nederland niet begrijpt waarom de supply chain niet snel loopt. In veel gevallen ligt de oorzaak in de communicatie en informatie voorziening. Supply chain management is dan ook vaak niks anders dan het managen van informatie. Met de juiste dosis aanpassingsvermogen, motivatie en het gebruik van je hersenen, kom je er meestal wel uit. Uiteraard telt het opdoen van ervaring en rekening houden met de lokale gebruiken in grote mate mee. Ze hebben in China ontzettend veel ervaring in de logistiek, en verschepen vele malen meer tonnen en containers dan het kleine Nederland. China is immers de fabriek van de wereld.

De werkervaring die ik hier heb kunnen opdoen is onbeschrijfelijk, toch zal ik het proberen. Als een van de eerste punten dien je te begrijpen dat zowel intern als extern Nederland een klein land is vergeleken met China. Prioriteiten zijn vaak niet specifiek op Nederland afgestemd. Politiek gezien heeft dat ook een erg grote invloed op mijn dagelijkse werk. Het vinden van overeenstemming voor klanten tussen DHL Nederland en DHL China, het oplossen van geschillen, het managen van de producten en een Sales pipeline van vele tientallen miljoenen euro’s zijn zaken waar ik dagelijks mee te maken heb.

Doordat Hong Kong mijn standplaats is, kom ik bij de fabrieken in China waar de supply chain van de meeste klanten begint. Hier zie je dat een betrouwbare supplier die zijn zaken goed op orde heeft, op de lange termijn altijd geld oplevert. Bij onbetrouwbare suppliers komt het vaak voor dat de productie te laat klaar is, de kwaliteit niet op het afgesproken niveau is, wat tot gevolg heeft dat voor een duurdere manier van transport (bijvoorbeeld Airfreight in plaats van Ocean Freight) gekozen moet worden. Door de taal en de mindset, de oplossingsgerichtheid en de cultuur barrière is het erg lastig om fouten te herstellen op korte termijn. In de loop der jaren ben ik dit steeds beter gaan begrijpen waarbij het steeds makkelijker wordt om zaken op een respectvolle manier voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk is het belangrijk om altijd jezelf te blijven. Het kost jaren aan ervaring om werken in het buitenland beter onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk zal je nooit één van hen worden. Ik leer nog steeds iedere dag…!

Tips voor studenten in de logistiek

Vele mensen hebben bij mij aangegeven spijt te hebben dat ze een buitenland uitdaging niet zijn aangegaan, volg je ambities en laat je door niemand tegen houden! (Je kunt altijd weer terug naar Nederland).

Mijn weg heb ik kunnen bewandelen doordat ik een plan van aanpak heb gemaakt, met een top 10 van steden en een top van 6 van functies. Naast het vermelden van een strakke tijdsplanning waar de benodigdheden in waren vermeld om mijn gestelde deadline te behalen had ik altijd een duidelijke focus.

Het bij de hand nemen van een mentor brengt een zeer grote toegevoegde waarde mee. Dat is iemand met wie je kunt sparren, maar die je ook nodig hebt om de gestelde doelen neer te zetten en te realiseren. Daarnaast heeft mijn mentor me ook enorm gemotiveerd en sturing gegeven waar nodig.

Kijk altijd naar de strategie van het bedrijf en kruip dicht tegen de marketing afdeling aan, één van de meest gemaakte fouten is het intern managen van processen zonder rekening te houden met de wensen van de klant. De klant is koning en bepaalt de marktwerking, daarom leidt de klant ontwikkelingen waar jij als logistiek persoon op dient in te springen en je voordelen hieruit dient te halen. Doe sales ervaring op om de klantwensen beter te begrijpen.

Met doelbewustheid, een netwerk, motivatie, ambitie en gedrevenheid is deze beste stap in mijn leven voor iedereen mogelijk!

1Toosten met alcohol, wat als een belangrijk aspect wordt gezien in de Chinese zakenwereld.

 

Wie is…Sander Bras

Sander Bras is een zeer gemotiveerd, ambitieus en commercieel gericht persoon die duidelijke prioriteiten stelt aan groei en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft Business Logistics gesturdeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en momenteel is hij werkzaam als BENELUX Business Development Manager bij DHL Global Forwarding in Hong Kong.

Add Comment