Op donderdagmiddag 29 april mocht een aantal leden van Jong Logistiek Nederland kennismaken met het beroep van loods bij het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond. Na een hartelijk welkom wordt een introducerende presentatie gegeven over het Loodswezen. Vervolgens wordt de groep in tweeën gedeeld, waarna de eerste groep gaat meevaren met een van de tenders (loodsboot) en de tweede groep een rondleiding krijgt door het gebouw en de hangar. Later werd dit omgewisseld.
Het operationele proces
Tijdens de presentatie kwam onder andere naar voren dat het zijn van registerloods een zeer verantwoordelijke baan is; geen enkel foutje is geoorloofd als je grote schepen de haven van Rotterdam moet binnenloodsen. De loodsen worden in het werk ondersteund door goed materieel. Het Loodswezen zet onder andere tenders, jollen en een helikopter in om loodsen 24 uur per dag, 7 dagen per week veilig aan boord te zetten en af te halen van inkomende en uitgaande schepen. Het Loodswezen heeft loodsvaartuigen gestationeerd op kruisposten. Vanaf de kruisposten worden de loodsen met een tender of jol naar het zeeschip gebracht. Het ‘beloodsen’, oftewel het proces om de loods aan boord te krijgen, blijkt al een heikele onderneming. Veilig beloodsen kan namelijk tot een golfhoogte van 3,5 meter. Daar boven en bij zeer slechte weersomstandigheden is het noodzakelijk een helikopter in te zetten.
Meevaren met de Aquila-tender
De Aquila is een tender waarmee de loodsen aan boord worden gezet of worden afgehaald van zeeschepen. JLN had het voorrecht om mee te varen met deze zeer indrukwekkende tender. Tijdens het meevaren kon onder andere de Euromax Terminal van dichtbij worden aanschouwd. Dat de Aquila en krachtige en zeer wendbare tender is, konden we zelf ervaren doordat de kapitein een aantal manoeuvres ten uitvoer bracht.
Het beroep van loods
Loods wordt je niet zomaar. Na een strenge selectieperiode ga je beginnen aan de Master in Maritime Piloting (MMP). Tijdens deze master wordt de aspirant-registerloods eerst in een centraal deel in IJmuiden opgeleid en vervolgens in een regionaal deel. In het centrale deel worden kennis en vaardigheden aangereikt die iedere loods in Nederland nodig heeft. Het regionale deel geeft inzicht in het specifieke gebied waar de loods uiteindelijk komt te werken
De registerloodsen worden geholpen in hun taken door het ondersteunende team dat zich bevindt in het gebouw van het Loodswezen bij de Europoort. Uit de rondleiding kwam naar voren dat een goede coördinatie van levensbelang is. Tijdens een blik in de hangar mochten we de helikopter aanschouwen die op dat moment werd klaargemaakt voor een oefening. We spraken met een reddingswerker die aan het voorbereiden was voor een SAR-operation (search and rescue-operation). Na afloop van het bedrijfsbezoek werd er geborreld in het gebouw van het Loodswezen.
Jong Logistiek Nederland wilt graag de Loodswezen en alle deelnemers hartelijk bedanken voor dit succesvolle evenement.