Breytner – Zero Emission Transport

Donderdag 17 mei 2018 stond voor Jong Logistiek Nederland in het teken van Zero Emission Transport. Er werd op deze donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het Rotterdamse transportbedrijf Breytner.

Het bezoek vond plaats bij Transport Service Schelluinen (TSS), in het gelijknamige Zuid-Hollandse dorp(je) Schelluinen. Zowel Breytner als TSS zijn onderdeel van de Vlot Holding, wat maakt dat Breytner intensief samenwerkt met de logistiek dienstverlener uit Schelluinen. Om die reden is ervoor gekozen om bij de logistieke dienstverlener voor B2C meubel-, keuken- en sanitair leveringen leden van Jong Logistiek Nederland te ontvangen.

De leden zijn deze middag ontvangen door Marie-José Baartmans, directeur van Breytner, en Peter van Dijk, praktijkopleider en directeur HRM bij TSS. De eerste activiteit stond vanzelfsprekend volledig in het teken van Breytner, en dat kwam goed uit! Na een interessante bedrijfspresentatie maar ook tijdens de presentatie werden namelijk tal van vragen gesteld over het ontstaan, het succes en de ambities van het van oorsprong Rotterdamse transportbedrijf.

In oktober 2014 is het idee ontstaan om met een oplossing, dan wel verbetering te komen voor de alsmaar verslechterende luchtkwaliteit op en in de omgeving van de ’s Gravendijkwal, onderdeel van de tunneltraverse in Rotterdam. Per 5 januari 2015 (Gemeente Rotterdam) geldt er op deze weg een verbod voor vrachtwagens, zwaarder dan 3.500 kilo, met uitzondering van 100% elektrische vrachtwagens. Vanaf juli 2016 reden de eerste elektrische vrachtwagens van Breytner door het stedelijk gebied van Rotterdam. Vandaag de dag (2018) rijden er vier van deze elektrische vrachtwagens in Nederland. Nu hoor ik je denken; “Dat valt best mee!”. Kijkend naar het totaal aantal dieseltrucks valt dat inderdaad mee, kijkend naar het totaal aantal elektrische vrachtwagens echter niet. “Er rijden voor zover bekend hooguit 80 elektrische voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo rond in Europa”, aldus Marie-José Baartmans.

Onderscheidend vermogen is voor Breytner tevens belangrijker dan een groot wagenpark. De focus ligt op innovatie-niches, daar zitten de voornaamste uitdagingen voor Breytner in. Traditionele dieseltrucks zijn tot op heden drie tot vier keer goedkoper in aanschaf en gebruik. Toch kiest het vooruitstrevende bedrijf voor het future-proof concept. Elektrisch rijden betekent overigens niet altijd dat er ook daadwerkelijk ‘schoon’ wordt gereden. Breytner doet dat wel door energie op te wekken met zonnepanelen, deze energie te gebruiken in de elektrische trucks en daarmee grijze energie uit te bannen.

Rondleiding TSS

Na de interactieve presentatie over Breytner, nam Peter van Dijk het stokje van Marie-José Baartmans over. Hij heeft de leden kennis laten maken met TSS, een bekende en grote speler op met name het gebied van meubeldistributie. Het zusterbedrijf van Breytner is een logistieke dienstverlener met een breed scala aan diensten, welke met name de consument (B2C) ontzorgt. Zo worden bijvoorbeeld de retourstromen van meubels geregeld (inclusief rembours e.d.) en allerlei goederen voor asielzoekerscentra opgeslagen. De geretourneerde meubels zijn veelal afkomstig van een concern dat onder andere bekend is van de Zweedse balletjes.

Casus

Na de rondleiding door het magazijn van TSS is aan de leden een casus voorgelegd. De strekking van de casus was als volgt: “Hoe kan Breytner de consument motiveren tot het versnellen van de transitie naar schonere mobiliteit?”. Die transitie gaat volgens Marie-José Baartmans nog niet snel genoeg, mede vanwege het feit dat er enkel en alleen een top-down beweging is. Een bottom-up beweging – een beweging vanuit de publieke opinie – waarin vervuilende transportdiensten niet meer geaccepteerd worden, kan het belang voor de transitie naar schonere mobiliteit aan het licht brengen en daardoor hoogstwaarschijnlijk ook versnellen. Het gaat er dan ook om in hoeverre de consument bereid is te accepteren dat vervuilende voertuigen nog altijd een groot deel uitmaken van het straatbeeld.

Het goedkoper maken van het efficiënte en duurzame model ten opzichte van het inefficiënte en vervuilende model zou uitkomst kunnen bieden. Evenals het aanpassen van de dieselwetgeving aan het elektrische rijden, of een andere duurzame brandstof. Het koopgedrag op online webshops resulteert daarnaast in sterk toenemende retourstromen, gedeeltelijk vanwege het ontbrekende bewustzijn ten aanzien van de gevolgen voor de complexiteit van die stromen en het milieu. Het creëren van dit bewustzijn wordt dan ook gezien als belangrijke vervolgstap. Duurzame bezorgservices en andere duurzame transportdiensten kunnen dan unique selling points worden, en tegelijkertijd het bewustzijn onder consumenten vergroten.

Bonus – De Tesla Semi!

Over unique selling points gesproken; Breytner heeft als eerste Nederlandse transportbedrijf de veelbelovende Tesla Semi besteld. Marie-José Baartmans: “Al stoppen ze hem in een doos, deze moesten we hebben”. De Tesla Semi is vanwege zijn lengte en actieradius van 500 tot 800 kilometer het meest geschikt voor de (middel-) lange afstanden, ofwel de first-mile. De actieradius is daarmee maar liefst een kwart groter dan die van de traditionele diesel-trucks. Toch voorspelt de directeur van Breytner dat nieuwe elektrische vrachtwagens pas goedkoper worden als deze in serie worden geproduceerd. Pas dan wordt het voor alle partijen aantrekkelijk in betrouwbare elektrische voertuigen van OEM’s (Original Equipment Manufacturer) te investeren.

Ook op bezoek bij een bedrijf of organisatie in het logistiek werkveld? Dat kan! Neem gerust een kijkje bij de events die op de agenda staan. Voor de leden die aanwezig waren bij het bezoek aan Breytner, bedankt voor jullie komst!