Regio Oost is te gast geweest bij ziekenhuis Gelderse vallei in Ede. Logistiek in de zorgsector is een aparte uitdaging aangezien het ‘logistieke proces’ geen kernactiviteit is van een ziekenhuis maar wel van groot belang is om de gewenste kwaliteit aan patiënten te kunnen leveren. Binnen dit ziekenhuis wordt daarom ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van deze processen.
Om 3 uur ging het bezoek van start met een presentatie van de logistiek binnen het ziekenhuis door Herman de Smit. Er wordt hier een scheiding gemaakt tussen goederenlogistiek en patiënten-logistiek, waarbij de goederenstromen binnen het ziekenhuis de behandeling van de patiënten direct mogelijk moet maken. Dit houdt in dat op iedere voorraadlocatie altijd de gewenste artikelen op voorraad moeten zijn. Het niet aanwezig zijn van materialen kan hier grote gevolgen hebben voor het welzijn van de patiënt. Daarnaast werkt het voor de daadwerkelijke zorg verlener veel prettiger als ze niet op zoek moeten naar een gewenst artikel.
Het wordt ons al snel duidelijk dat er een grote diversiteit bestaat aan logistieke processen in het ziekenhuis. Voorraden op de OK worden bijvoorbeeld al anders beheerd dan op de verplegende afdelingen, omdat hier een 100% service graad van nog veel groter belang is. Het met spoed aanleveren van een item is aan vele beperkingen gebonden, door de steriele omgeving.
Het ziekenhuis heeft 15000 artikelen in hun bestand waarvan er 9000 nagenoeg dagelijks worden gebruikt. Het aantal artikelen wordt ook bepaald door de artsen die ieder hun eigen voorkeur van materiaal/merk tot hun beschikking hebben. Instrumenten voor minder vaak uitgevoerde behandelingen worden wanneer nodig bij het ziekenhuis afgeleverd.
Tijdens de rondleiding wordt de diversiteit aan logistieke goederen stromen nog duidelijker. Dagelijks worden de voorraden op de OK aangevuld, op de verpleegafdelingen en poli dagelijks tot 3 maal per week. Dan zijn er de retourstromen van geleende instrumenten, inkomende nieuwe voorraden die (eventueel steriel) binnen geboekt en opgeslagen moeten worden. Er worden aparte stromen onderscheiden voor de keuken, werkkleding en het afval dat het ziekenhuis weer uit moet.
Aansluitend op de rondleiding is er aandacht voor de specialisatie zorglogistiek. Richard Westerman, docent aan de HAN, geeft les tijdens de minor ‘logistiek in de zorg’. Logistiek is hier een ondergeschoven discipline en daarom zijn er veel verbeterslagen te maken. Een minor kan je hierop goed voorbereiden.
Als afsluiting is er een borrel, waar iedereen enthousiast napraat over de indrukken die er deze middag zijn opgedaan. Ziekenhuis Gelderse Vallei, bedankt voor de gastvrijheid deze middag.