JLN bezoekt UPS European Air Hub Keulen

Keulen (D) – Eindelijk was het zover, op donderdag 13 juni zou het eerste internationale JLN bedrijfsbezoek plaatsvinden bij de UPS European Air Hub te Keulen, Duitsland. Vanaf 20.45 uur druppelde (letterlijk) de 17 deelnemers één voor één  binnen op de verzamelplek op het vlliegveld van Keulen. Nadat iedereen compleet was werden we omstreeks half tien door 2 UPS guides opgehaald, ontving iedereen zijn/haar persoonlijke bezoekerskaart en werden we begeleid naar de beveiliging voor een standaard airport security check.

Eén van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld

Na de check reden we per UPS tour bus naar de presentatieruimte waar we iedereen wat te drinken kon pakken en kon plaatsnemen voor een algemene UPS presentatie en een presentatie specifiek over de UPS European Air Hub. Op Worldport in Louisville (US) na, is Keulen de tweede grootste air hub van UPS ter wereld. Elke avond landen hier zo’n 36 vrachtvliegtuigen afgeladen met pakketten afkomstig van elke denkbare locatie in de wereld. UPS is één de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld met in totaal zo’n 230 eigen vrachtvliegtuigen (+ nog zo’n 330 dagelijks gecharterde vliegtuigen). De eigen vloot bestaat voornamelijk uit toestellen van de merken McDouglas en Boeing. Naast voornamelijk Boeing 737 toestellen vliegen er eveneens dagelijks twee 747 Jumbo toestellen van en naar Keulen, welke op het moment van ons bezoek beiden (!) op de luchthaven aanwezig waren en welke we dan aan het einde van de tour tijdens de bus tour over het buitenterrein  en langs de gates konden aanschouwen. Wat een gigantische toestellen zijn dat en dan te weten dat er enkel op een piloot of 2, 3 alleen vracht en pakketjes in zitten tot maximaal ruim 100 ton.

Vandaag verstuurd, morgenochtend bij de klant in de VS

Tijdens de presentatie werd eveneens uitgelegd dat UPS vanaf haar air hub in Keulen met een speciale vlucht vertrekkende omstreeks 21.00 uur in staat is om pakketten, afkomstig van afzenders binnen een straal van 300 kilometer van Keulen, de volgende ochtend voor de ochtend af te leveren in een groot gebied van de Amerikaanse oostkust.

Na de presentatie begon omstreeks 22.30 uur de rondleiding door de air hub heen, startende vanaf de hoogste verdieping van de hub: level 6. Bij het betreden van de hub bleek dat het hele pand, op de begane grond na, geen dichte vloeren had en dat elke vloer was opgebouwd uit betonnen dwarsbalken met daarover heen veiligheidsroosters. Dit was door de universiteit van Aachen aanbevolen om in geval van brand de rook zo snel als mogelijk het pand te laten verlaten en een goede doorstroming in het pand te realiseren. Aan het begin van de rondleiding kwamen we langs een tunnel die 2 gebouwen aan beide kanten van de weg met elkaar verbinden. Hierbij zorgt een volledig automatisch sorteringssysteem dat pakketten in het juiste gebouw terecht kwam, op de juiste lanes.

Langzaam afzakkende werd duidelijk hoeveel kilometers aan sorteringssystemen door het pand heen stonden, ruim 20 kilometer! Momenteel heeft de European Air Hub een capaciteit van ca. 110.000 pakketten per uur. Echter zijn eind dit jaar de huidige uitbreidingswerkzaamheden afgerond en zal de capaciteit zijn verhoogd naar 190.000 (!) pakketten per uur. Erg indrukwekkend wetende dat het gros van alle vrachtvliegtuigen tussen 21.00 en 22.00 uur landt en omstreeks 01.00 uur weer is opgestegen op weg naar luchthavens over de hele wereld om de pakketten op tijd bij de bestemmingen af te leveren zoals het van de grootste pakkettenvervoerder ter wereld verwacht mag worden!

Na afloop was iedereen enorm enthousiast en zeer onder de indruk van hetgeen we met eigen ogen hadden mogen aanschouwen. Een bezoek dat voor herhaling vatbaar is en wellicht in de nabije toekomst nogmaals wordt georganiseerd bij voldoende animo.

Over UPS

Het Amerikaanse United Parcel Service (UPS) is opgericht door Jim Casey in 1907. Ondertussen is UPS ‘swerelds grootste pakkettenvervoerder en actief in meer dan 220 landen.  Met een omzet van €54.100.000.000 in 2012 is het eveneens één van de grootste bedrijven ter wereld. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta (US) en het Europese in Brussel. Echter speelt ook Nederland een belangrijke rol voor UPS en is nagenoeg de voltallige solutions / supply chain engineering divisie voor geheel EMEA (Europe, Middle-East, Africa) gevestigd in het Nederlandse hoofdkantoor in Eindhoven tegenover Airport Eindhoven. UPS is geregeld op zoek naar gemotiveerde, ambitieuze en internationaal georiënteerde logistieke starters en young professionals. Mocht jij interesse hebben in een uitdagende en brede supply chain functie binnen UPS, schroom dan niet en neem contact op met Robbert van Oijen (Regio ambassadeur Zuid) en vraag naar de mogelijkheden.

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment