JLN Jaarcongres 2019: “Sustainability”

Zaterdag 12 oktober heeft de negende editie van het JLN Jaarcongres plaats gevonden. Dit jaar stond sustainability als thema centraal gedurende de dag. Dit werd extra versterkt door de duurzame locatie waar het congres plaatsvond: KAS Evenementenlocatie van MeetINoffice in Woerden. Een oud kantoorpand dat vanuit het circulaire gedachtegoed een tweede leven heeft gekregen als evenementenlocatie. We zijn de dag gestart met onze opening: “Developing our sustainable future together”.

Dagvoorzitter Leo Kemps, directeur van Logistics Community Brabant (LCB), heeft ons gedurende de dag meegenomen in verschillende facetten van duurzaam leven en ondernemen. Naast dat hij zijn eigen visie en mening met ons heeft gedeeld was hij constant bezig om het publiek erbij te betrekken. Ook gedurende onze paneldiscussie was de zaal volop betrokken bij de drie stellingen die centraal stonden. In het panel zaten: Hans Damen (Logistiek Goeroe 2018), Marie-José Baartmans (BREYTNER), Nick Vreeswijk (Fietskoeriers.nl) en Coen van Boxtel (ChainCargo).

JLN Awards ?

Ook dit jaar werden de JLN Awards weer traditiegetrouw uitgereikt tijdens het JLN Jaarcongres. Een prijs voor bedrijven, goeroe’s of JLN’er die iets bijzonders hebben betekend voor de logistieke sector of Jong Logistiek Nederland. Dit jaar ging BAS Group er met de award vandoor in de categorie Logistiek Bedrijf 2019. Niemand minder dan Mieke Damen won met ruim 41% van de stemmen en is daarmee verkozen tot Logistiek Goeroe 2019. Tot slot kreeg Johan de Jong de award voor JLN’er van 2019 mee naar huis. Hij heeft in de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan JLN als regioamabassadeur, input voor de website en hulp bij de organisatie van het JLN Jaarcongres in 2017 en 2018. Daarnaast was hij een grote inspirator voor het thema van dit jaarcongres.

Winnaars van de JLN Awards 2019. V.l.n.r. BAS Group, Mieke Damen en Johan de Jong

Lidl Nederland

Na de paneldiscussie nam Berry van Woerkom, Manager Distributie bij Lidl Nederland, het stokje over van Leo en gaf een zeer inspirerende presentatie over het duurzaam ondernemen binnen Lidl. Berry is al ruim 15 jaar actief in zijn rol als Manager Distributie en was nauw betrokken bij de bouw van hun 5de distributiecentrum in Waddinxveen en momenteel het 6de distributiecentrum dat in aanbouw is in Oosterhout. Beide DC’s hebben het BREEAM-NL certificaat ‘Outstanding’ (5 sterren) behaald. Naast het toepassen van duurzaamheid binnen logistieke processen heeft Berry ons ook meegenomen in bredere ambities en doelstellingen van Lidl. Het was erg interessant!

Berry van Woerkom (Lidl Nederland)

Lunch

Na het de interessante presentatie van Lidl Nederland was het tijd voor de lunch en de eerste netwerk mogelijkheid.

Break-out sessies

Naast het plenaire programma vinden wij het ook belangrijk om in kleinere groepen actief aan de slag te gaan met het thema van de dag. Daarom stonden er ook dit jaar weer een aantal break-out sessies op het programma, met uiteenlopende onderwerpen.

DPA
Onze partner en hoofdsponsor van het JLN Jaarcongres heeft een workshop gegeven over duurzame inzetbaarheid van jezelf. Deze workshop werd gehouden door Kirsty Tadema een oud-bestuurslid van JLN. De sessie had als doel: het beste uit jezelf halen en jezelf fitter voelen. In groepen werden er doelen gesteld hoe dit te behalen en Kirsty deelde hier de juist tools voor uit.

DSV

Bij DSV werd ingegaan op de operationele toepasbaarheid van het 3D printen. Zoals de problemen die het kan oplossen en de impact die dat zal hebben op de hedendaagse supply chain.

Fietskoeriers.nl
Nick Vreeswijk (Jong Logistiek Talent 2019) van Fietskoeriers heeft uitgelegd wat fietskoeriers.nl inhoudt, waar ze voor staan en waar ze in geloven. Daarna was er voldoende ruimte voor een uitgebreide discussie en een vragen halfuurtje, over waar fietskoeriers.nl mee zit en hoe zij bepaalde zaken zien.

Young Dimensys
In de sessie van Young Dimensys, ook partner van JLN, heeft Mark Jans een presentatie gegeven over ‘Internet of Things’ (IoT). Vragen als ‘Hoe zet je IoT data in voor de analyse van processen?’ en ‘Hoe kun je met IoT data meerwaarde creëren zoals just-in-time onderhoud van industriële systemen?’ stonden hierbij centraal.

Tarkett

Tarkett is een van de grotere spelers op de wereldmarkt wat betreft vloerbedekking. Zij kwamen toelichten hoe hun cradle-to-cradle methodiek er uit zag, op welke manier zij gebruikt tapijt een nieuw leven kunnen geven en innoveren door beter recyclebare grondstoffen gebruikten voor hun producten.

DHL
DHL begon als presentatie, maar je kon goed merken dat iedereen gepassioneerd en geïnteresseerd was in het onderwerp, want er werden veel vragen tussendoor gesteld. Het werd uiteindelijk een interactieve sessie met veel vragen vanuit het publiek, maar ook Joost die zelf benieuwd was naar duurzaamheidservaringen van de deelnemers uit het publiek.

Samsung SDS

Break-out sessies, pauze en door! Niemand minder dan Robert van der Waal heeft een interessante presentatie gegevens over zijn rol als Deputy President Logistics Europe bij Samsung SDS. Zijn presentatie ging met name over de vele innovatieve oplossingen die Robert heeft geïmplementeerd in meerdere Europese DC’s. Van Augmented Reality in een warehouse omgeving, slimme stapel software voor mixed pallets tot zijn meest recente project, het toepassen van blockchain technologie  ten behoeve van papierloos internationaal transport.

BE O

Damir Perkic is oprichter van BE O en heeft ons in zijn motivational speech meer verteld over zijn eigen bedrijf: BE O. Na zelf jarenlang bij een van de grootste plastic fabrikanten gewerkt te hebben besloot hij om de plastic industrie drastisch te veranderen, door BE O op te richten. Momenteel wordt meer dan 99% van alle plastic uit aardolie gemaakt wat resulteert in het feit dat we meer aardolie in de plastic industrie verbruiken dan de gehele luchtvaartindustrie verbruikt. Met hun eerste product genaamd BE O bottle wordt aangetoond dat je een strak vormgegeven product met zeer unieke functionaliteiten uit hernieuwbare materialen kunt maken, namelijk een reststroom van suikerriet. Bedankt voor jouw toffe presentatie Damir!

Keynote: Florian Dirkse

Als afsluiter van de dag heeft Florian Dirkse (ook wel bekend als: Kapitein Iglo) een zeer verfrissende lezing gegeven over het volgen en najagen van je dromen. Tussen 2008 en 2010 reisde Florian Dirkse samen met Arjen van Eijk de wereld rond op een zeilboot, in The Green Miles project, om meer bewustwording te creëren over het belang van gezonde oceanen. Hier werd een tv serie van gemaakt door de AVRO die in acht afleveringen werd uitgezonden. Voor dit project werd er samengewerkt met organisaties als het Wereld Natuurfonds, het Rode Kruis, Marine Stewardship Council, Sea Shepherd en het walvis onderzoekscentrum. Vanuit zijn drive om de oceanen plastic vrij te maken richtte hij in 2012 samen met Boyan Slat het bedrijf The Ocean Cleanup op. Dit was ’s werelds eerste realistische poging om meer dan 7 miljoen kilo plastic uit de oceanen te verwijderen zonder alle bijvangst. Het bedrijf kreeg dan ook veel media aandacht. In 2016 besloot Florian zijn eigen bedrijf Zeildromen op te richten. Hiermee inspireert hij mensen met zijn verhalen door presentaties te geven die onder andere op zijn eigen zeilboot te organiseren zijn.

Netwerkborrel

Na het verhelderende en enthousiasmerende eind van Florian werd het tijd voor de netwerkborrel.

Bedankt voor het lezen van dit verslag en vergeet niet 10-10-2020 in je agenda te zetten! Dan vieren wij het tienjarig bestaan van Jong Logistiek Nederland tijdens het JLN Jaarcongres 2020. Tot dan.

Melvin de Kok sluit de dag af met oa. de bekendmaking van de datum voor volgend jaar

Auteur

Kasper Westerveld

Kasper Westerveld is werkzaam bij BSH Huishoudapparaten B.V. Binnen JLN is hij als Projectcoördinator verantwoordelijk voor de organisatie van het Jaarcongres.

Bekijk de berichten van deze auteur