JLN Jaarcongres 2022: “Down Logistics Memory Lane”

Zaterdag 14 mei heeft het tiende Jaarcongres, georganiseerd door Jong Logistiek Nederland plaatsgevonden. Deze editie stond in het teken van het tienjarig bestaan van Jong Logistiek Nederland, met daaraan gekoppeld het thema: “Down Logistics Memory Lane”. Deze editie van het Jaarcongres vond plaats in Het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar alle deelnemers mee op een ‘spoorreis’ zijn genomen. Er is stilgestaan bij de viering van tien jaar Jong Logistiek Nederland, maar uiteraard ook bij de logistieke ontwikkelingen van de logistieke sector in de afgelopen en komende tien jaar.  

Onze dagvoorzitter dit jaar was een oude bekende, namelijk: Hans Damen (Logistiek Goeroe 2018). Hans heeft ons de hele dag voorzien van scherp commentaar, de nodige kritische vragen en uiteraard een gezonde dosis humor. Hierbij willen we Hans nogmaals bedanken, niet alleen voor een fantastische dag, maar ook voor het feit dat hij bereid was om in te vallen voor Mieke Damen (Logistiek Goeroe 2019) die i.v.m. vakantie helaas de taak als dagvoorzitter niet op zich kon nemen. Wellicht kunnen we een leuke combi rol bedenken voor het volgende JLN Jaarcongres samen met de nieuwe Logistiek Goeroe van 2022!? Daarover later meer!   

Prof. Rob Zuidwijk 

Het congres werd geopend door Rob Zuidwijk, hoogleraar wereldwijde supply chains en havens aan de Rotterdam School of Management. Tijdens deze interactieve lezing hebben we stilgestaan bij de digitalisering van de logistieke sector en in hoeverre dat ons werk de komende jaren gaat veranderen. Vanuit drie historische perspectieven heeft Rob Zuidwijk ons meegenomen in de digitalisering en ‘platformisering’ van de logistiek. In aanloop richting ons jaarcongres is er op Logistiek.nl ook een artikel over deze lezing gepubliceerd. We nodigen je graag uit deze terug te lezen: klik hier. 

Keynote: Rob Langenberg 

Vlak voor de lunchpauze heeft Rob Langenberg (voormalig) Head of Event Operations bij DutchGP ons meegenomen in de volledige logistieke operatie rondom de DutchGP in Zandvoort. Leuk om hierbij te vermelden is dat het eerste contact met Rob is ontstaan bij een lezing die hij heeft verzorgd in december 2019 op de BUas in Breda. Destijds ging zijn presentatie nog over alle uitdagingen in aanloop naar de DutchGP. Het leuke aan zijn presentatie op het Jaarcongres is dat er nu ook daadwerkelijk teruggeblikt kon worden op een succesvolle DutchGP in september 2021 en we deels werden meegenomen in de voorbereidingen richting de volledige editie van 2-4 september 2022.  

JLN Awards 

Ook dit jaar werden de JLN Awards weer traditiegetrouw uitgereikt tijdens het JLN Jaarcongres. Een award voor bedrijven, goeroe’s of JLN’er die iets bijzonders hebben betekend voor de logistieke sector of Jong Logistiek Nederland. Dit jaar ging DSV er met de award vandoor in de categorie Logistiek Bedrijf van 2022. Niemand minder dan Jan Fransoo won met 37% van de stemmen en is daarmee verkozen tot Logistiek Goeroe 2022. Tot slot kreeg Tycho de Carpentier de award voor JLN’er van 2022 mee naar huis. Tycho heeft in de afgelopen 7,5 jaar enorm veel betekent voor Jong Logistiek Nederland. Hij is lange tijd actief geweest als regioambassadeur en uiteindelijk ook bestuurslid. Vooral in die laatste rol heeft hij ontzettend veel gedaan voor JLN. Denk hierbij aan: volledige huisstijl ontwikkelen, tal van visuals, onze nieuwe website en ook in de organisatie van verschillende jaarcongressen. Hierbij willen we alle winnaars nogmaals feliciteren met hun award en uiteraard alle genomineerden bedanken voor hun bijdrage aan zowel de logistieke sector als aan Jong Logistiek Nederland.  

Marleen van de Kerkhof & Oscar Vermeij 

Als je als platform voor jonge logistici een event organiseert in Het Spoorwegmuseum, dan kan uiteraard een connectie met de railsector niet ontbreken! In dit European Year of Youth 2022 besteden Marleen & Oscar als spoorambassadeurs graag aandacht aan de drijvende kracht van jongeren achter duurzaamheid en innovatie in de spoorsector. Namens Railforum & Rail Cargo information Netherlands hebben Marleen & Oscar een interessante en interactieve presentatie verzorgd tijdens ons congres. Door hun bijdrage is iedereen zich meer bewust geworden van het nut en de noodzaak van de railsector in Nederland én Europa. Daarnaast blijven er nog voldoende uitdagingen over voor de railsector zoals: snelheid en tijdigheid, het netwerk binnen Europa en de betaalbaarheid. Deze zijn door middel van een Mentimeter in kaart gebracht en samen met de aanwezigen besproken.  

Lean & Green i.c.m. BigMile 

Duurzaamheid was in 2019 het thema van ons jaarcongres en is een onderwerp dat de logistieke sector al enkele jaren bezighoudt en ook de komende jaren steeds belangrijker gaat worden. Gelukkig zijn we door Jan van Nunen (L&G) en Jan Pronk (BigMile) weer volledig bijgepraat. Lean & Green is in Nederland het leidende CO2-reductieprogramma voor de logistieke sector en helpt vooral bedrijven op weg naar duurzame oplossingen en efficiëntere logistieke processen. Uiteraard kun je daar als verlader of logistiek dienstverlener pas echt mee aan de slag als je hier ook alle data en inzichten voor hebt en daar biedt BigMile een oplossing voor. Met BigMile kun je namelijk op basis van lading- en brandstofdata inzicht krijgen in je CO2-footprint. Samen hebben zij de casus van Wolter Koops gepresenteerd en verteld hoe Wolter Koops in een periode van vijf jaar maar liefst 20% CO2-uitstoot heeft weten te reduceren op een wagenpark van 900 trekkende eenheden. Dit hebben ze met name op de drie volgende manier gedaan: investeren en vernieuwen van het wagenpark, optimaliseren van transportplanning en inzet van Eco-combi’s en LZV’s.  

UTURN, Paul Hugenholtz 

Als laatste op het programma stond de presentatie van Paul Hugenholtz van UTURN. Hij heeft ons met zijn enthousiasme en interactieve verhaal meegenomen in de digitalisatie van de containerlogistiek. Paul begon zijn verhaal met een terugblik op het ontstaan van de container en het startschot voor wereldwijd containertransport in 1966. Vanuit daar heeft hij ons meegenomen naar 2022 en de manier waarop UTURN nu inspeelt als platform op de digitalisatie van de containerlogistiek. Een verhaal dat goed aansloot op de lezing van hoogleraar Rob Zuidwijk eerder die ochtend over digitalisering en ‘platformisering’ van de logistiek. UTURN heeft na afloop van het JLN Jaarcongres ook zelf een eventverslag online gezet. Nieuwsgierig? Lees dan vooral hier verder. 

Netwerkborrel 

Na een dag vol met interessante presentaties en lezingen werd het tijd voor onze netwerkborrel! Het moment om daadwerkelijk te proosten op het tienjarig bestaan van Jong Logistiek Nederland. Samen met alle bezoekers hebben we mooie herinneringen opgehaald en zijn er weer tal van nieuwe connecties ontstaan. Hieronder presenteren we graag enkele foto’s van de borrel en enkele sfeerbeelden van de dag zelf. Bedankt voor het lezen van dit verslag en vergeet niet om 27-05-2023 alvast in je agenda te zetten. Dan organiseren we namelijk ons volgende jaarcongres. Zien we je daar? 

Auteur

Kasper Westerveld

Kasper Westerveld is werkzaam bij BSH Huishoudapparaten B.V. Binnen JLN is hij als Projectcoördinator verantwoordelijk voor de organisatie van het Jaarcongres.

Bekijk de berichten van deze auteur