JLN ontdekt de supply chain van Heineken

Op vrijdag 24 oktober 2014 was er een bedrijfsbezoek om de supply chain van Heineken te ontdekken. Het bedrijfsbezoek is gesplitst over drie locaties. De logistiek van Heineken in Nederland wordt uitgevoerd door Van Uden Logistics. Van Uden en Heineken hebben samen het Alpherium in Alphen a/d Rijn opgezet.

Zoeterwoude

De middag begon in Zoeterwoude, waar sinds 1975 de nieuwe Heineken brouwerij staat. In de ontvangstruimte van het bezoekerscentrum werd iedereen van harte welkom geheten. Heineken had een oude dubbeldekker klaar staan om iedereen te vervoeren naar het beginpunt van de rondleiding. Heineken staat op de derde plaats op de wereldranglijst van de grootste brouwerijen. Het produceren van bier begint met de drie basis ingrediënten: water, hop en gerst. Na een proces van verhitten, afkoelen, roeren, rusten, klaren, verhitten, filteren, vergisten en weer filteren ontstaat uiteindelijk bier.

Nadat het bier gemaakt is wordt het gebotteld en gelabeld. Elk uur worden duizenden flesjes gebotteld. In het grote magazijn worden de pallets met blikjes en flesjes bier opgeslagen totdat ze geëxporteerd worden over de hele wereld. Bij het magazijn stond de bus weer te wachten voor de rit terug naar het bezoekerscentrum. Na een korte borrel, met onder andere verschillende bieren uit het Heineken portfolio, was het tijd om naar de tweede locatie te gaan.

Alphen aan de Rijn

Het Alpherium is in een samenwerkingsverband gebouwd door Van Uden Logistics en Heineken. Deze inland container terminal is geopend in 2010, met een overslagcapaciteit van 200.000 TEU per jaar en een opslagruimte van 60.000m2. Daarmee is dit een van de grootste transferia van Nederland. Al het export bier wat in Zoeterwoude wordt gebrouwen wordt via het Alpherium per binnenvaartschip getransporteerd naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. Dit zijn totaal 2 miljard flesjes Heineken bier per jaar. Gevolg hiervan is dat er elk jaar 6 miljoen vrachtwagenkilometers minder nodig zijn.

Waddinxveen

De laatste locatie die deze dag bezocht is, is bij Van Uden Logistics in Waddinxveen. Van Uden is opgericht in 1848 en is in de afgelopen jaren doorgegroeid tot een grote speler binnen de logistiek. In 2011 is er in Waddinxveen een groot en nieuw warehouse gebouwd waarin producten staan opgeslagen voor grote klanten zoals Remia, Friesland Campina en Nesté. Dit warehouse heeft als bijzonder kenmerk de hoogte. Deze is namelijk 12 meter! Door deze hoogte is het lastig om een geschikte reachtruckchauffeurs te vinden.

Jong Logistiek Nederland wil graag alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid.

Add Comment