Woensdag 28 mei 2014 was Jong Logistiek Nederland te gast bij Kuehne + Nagel in Utrecht. Alle zakken chips die in de Nederlandse supermarkten terechtkomen hebben de binnenkant van dit nieuwste DC van Kuehne + Nagel gezien. Lang zijn ze daar niet geweest, want zeker in de aanloop naar en tijdens het WK is de omloopsnelheid van deze producten erg hoog. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee waarover Kuehne + Nagel, Davanti & C1000 alles konden vertellen.
Arjan van Baarle, Site Manager van het DC van Kuehne + Nagel vertelt hoe het WK 2014 op Kuehne + Nagel afkomt. Het DC is voor 85% een automatisch magazijn. Slecht 15% van de orders wordt nog manueel gepickt. De klanten van Kuehne + Nagel in Utrecht zijn actief in de FMCG en omdat het voeding betreft heeft het DC de benodigde certificaten op zak.
Escaltatierooster
De aanloop naar een event begint al een half jaar voorafgaand aan het event. Wat zijn de acties die de klanten gaan doen en wat verwachten ze voor het volume? Kan het DC dit aan en wat zijn de back-up plannen? Met de klanten wordt regelmatig overlegd in de aanloop naar het WK en wordt een escalatierooster gemaakt voor tijdens het WK. Tijdens de piek van het WK verwachten ze een piek van 33% voor de inslag, 47% extra opslag en een piek 41% meer uitslag. In plaats van de gebruikelijke 135 ritten zijn dit 190 ritten per dag. Tijdens die periode wordt het uiterste van het DC gevraagd. De hoogbouw, waar alle pallets worden opgeslagen, kruipt naar een bezetting van 85% toe, wat echt het maximum is voor dit automatische magazijn. ‘Dan kun je de voorstellen hoe cruciaal het is dat het goed gaat’, geeft Arjan van Baarle aan. In een automatisch magazijn ben je veel afhankelijker van spare parts & software. Kuehne + Nagel heeft daarom eigen monteurs in dienst, spare parts op voorraad en is proactief in het vervangen van spare parts.
Luisteren naar de klant
Het WMS van Kuehne + Nagel is geleverd door Davanti en is geschikt voor grote, complexe logistieke operaties. Het systeem is erop ingericht om zoveel mogelijk pallets te kunnen verwerken op een efficiënte manier. Jeroen van de Spank van Davanti vertelde wat het WMS systeem allemaal kan en hoe tijdens het bouwen van het systeem vooral rekening wordt gehouden met de karakteristieken van de klant. Door te luisteren naar de wensen van de klant en vervolgens de algoritmes goed in te stellen, is het magazijn van Kuehne + Nagel één van de weinige plekken in Nederland waar de Automatic Layer Picker (ALP) goed werkt. De lagen van de pallets kunnen worden aangepast naar de gewenste hoogte. De picker werkt goed, maar toch is er nog ruimte voor verbetering. Een seconde winst bij het afstapelen van één laag, kan betekenen dat op een dag genoeg tijd wordt gewonnen om het gehele proces te bespoedigen.
Van het DC naar de woonkamer
Een partij die vervolgens een deel van deze chips verkoopt is C1000. Erik Kieviet, Supply Chain Teamleider, vertelde hoe de planning rondom events in zijn werk gaat. Net als bij Kuehne + Nagel is ook voor de distributie centra van C1000 de capaciteit de grootste uitdaging. De plannen die door de marketing afdeling worden bedacht, worden pas een succes als het logistiek goed wordt uitgevoerd. De samenwerking tussen de afdelingen is daarom cruciaal om de schappen vol te houden en zoveel mogelijk omzet uit de promotie te behalen. De logistieke afdeling maakt voor de forecasting gebruik van een tool waar op drie niveau’s de vraag wordt voorspeld. Allereerst de reguliere vraag van een product. Vervolgens wordt gekeken naar het weer en andere seizoensinvloeden. Als het WK is, wordt er sowieso namelijk meer chips verkocht. Daarna wordt gekeken naar de promoforecast. Wat gaat het artikel omzetten als het in de promotie is? Hierop zijn vele factoren van invloed, zoals de afprijzing, de brochure en andere uitingen zoals televisiereclame. Door dit zo goed mogelijk uit te voeren wordt de beschikbaarheid in de winkels zoveel mogelijk gegarandeerd. Als laatste geeft Erik Kieviet aan dat samenwerking niet alleen binnen het bedrijf moet plaatsvinden, maar ook in de keten. ‘Joint promoforecasting’ waarbij de retailer, leverancier en de logistiek dienstverlener betrokken zijn zou in de toekomst moeten helpen om de volumes die de consument vraagt zo goed mogelijk in te schatten.
Het was een geslaagde dag over de planning rondom events. Nadat de hele middag over chips was gepraat, was het tijd voor en hapje en een drankje bij de afsluitende borrel. Hier is nog nagepraat over alle uitdagingen die iedereen ziet en hoe zich dat vertaald naar het eigen werk.