Een kijkje in de wereld van het Warehouse Management Systeem

Heb je jezelf ooit eens afgevraagd hoe een WMS exact werkt en wat de rol van een WMS is in het magazijn? Jong Logistiek Nederland kreeg op dinsdag 30 juni een duidelijk antwoord op deze vragen.

Er werd namelijk een bezoek gebracht aan Consafe Logistics, een vooraanstaande aanbieder in IT-oplossingen voor de supply chain-executie! Na een warm welkom door de mensen van Consafe werd een introducerende presentatie gegeven over het bedrijf. Vervolgens werd een presentatie gegeven over het verband tussen supply chain management en het WMS. Nadien werd de rol van de applicatie-consultant belicht.

WMS: Logistieke IT-oplossing nader verklaard

De avond werd rond 17:30 uur enthousiast geopend door Sanse Bomhoff, regio ambassadeur west van JLN. Het stokje werd vervolgens overgenomen door Milou Brüll, salesmanager Benelux bij Consafe Logistics. Uit de presentatie kwam naar voren dat een goed WMS van levensbelang is, zowel voor grote als voor kleine organisaties. Consafe is een topaanbieder op dit gebied. Al vele multinationals maken gebruik van Astro WMS, een product van Consafe waarmee optimaal competitieve voordelen uit de supply chain gehaald kunnen worden. Consafe heeft als doel om de prestaties van bedrijven te verbeteren, oftewel om een optimale supply chain executie te realiseren.

Supply chain management

Na een korte pauze, waarin deelnemers hun meningen met elkaar konden uitwisselen, werd een presentatie over SCM gegeven door Floor Jan Tiemersma, projectmanager bij Consafe Logistics. Supply chain management is een fenomeen dat al heel lang bestaat; het dateert van de tijd van Henri Ford. Ford had toen de regie over de gehele keten; hij beheerste niet alleen de autofabrieken, maar ook de staalindustrie daaronder. Later versnipperde SCM doordat bedrijven steeds meer gingen voor interne bedrijfsoptimalisatie en daarbij de samenwerking tussen bedrijven minder centraal stond. Vandaag de dag is SCM meer dan actueel en speelt het een belangrijke rol om de gehele keten zo optimaal mogelijk te organiseren én een voorsprong op concurrenten te behalen. Consafe speelt hier goed op in met onder andere Astro WMS. Astro moet je min of meer zien als een soort ui. Het bestaat uit een basis, maar de schillen, oftewel modules, eromheen kunnen worden aangepast aan de specifieke bedrijfssituatie. Dat is de kracht van Astro.

Wat doet een applicatieconsultant?

Sanse Bomhoff heeft tot slot een interessante presentatie gegeven over hoe het werk als applicatieconsultant eruit ziet. Een dergelijke consultant houdt zicht naast technische werkzaamheden met name bezig met het daadwerkelijk implementeren van het WMS in het bedrijf. Zo moeten er trainingen worden gegeven over wat de veranderingen zijn voor het personeel. De omslag van papieren afhandeling van orders naar een volledige gedigitaliseerde omgeving blijkt in de praktijk maar al te vaak ook een cultuuromslag te zijn. Een bepaald bedrijf is succesvol, dus wat zou dan de reden zijn om over te schakelen naar een (ander) WMS? Juist hierin ligt de kern van de oplossing, want met producten als Astro blijkt een behoorlijke slag in efficiency mogelijk. En dat is toch wat elk bedrijf wil, een voorsprong behouden op de vaak moordende concurrentie?

De avond werd gezellig afgesloten met een borrel, waarbij alle deelnemers nog druk aan het nabeschouwen waren over de interessante presentaties. Namens Jong Logistiek Nederland willen wij alle deelnemers, sprekers en het gastbedrijf Consafe Logistics hartelijk bedanken!

Add Comment