Samenwerken voor onderhoud van legervoertuigen

Op 6 februari 2017 bezocht Jong Logistiek Nederland, in samenwerking met Jong Defensie, de Van Ghentkazerne in Rotterdam. De gelegenheid was een themamiddag die in het teken stond van de Volkswagen Defensie Amarok, of beter gezegd het onderhoud en de supply chain achter het voertuig.

Over de VW Defensie Amarok

Voor de mensen die het event hebben gemist: sinds enkele jaren maken diverse onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht gebruik van een nieuw voertuig: een aangepaste versie van de Volkswagen Amarok pick-up truck. De voornaamste taken van de Amarok zijn vervoer van personen, persoonlijke uitrusting en vracht in het binnenland en bij oefeningen in het buitenland.

Het voertuig verschilt niet veel van de burgerversie, afgezien van enkele aanpassingen zoals versterkte bumpers en rekken voor wapens en radio’s. Het bijzondere zit echter in het onderhoud. Defensie voert dit onderhoud niet zelf uit, maar werkt hiervoor samen met Volkswagenimporteur en dealerbedrijf Pon.

Samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven

De middag werd geopend door Brigade Generaal Hans Damen. In zijn gastlezing werd duidelijk op welke vlakken Defensie samenwerkt met partners in het bedrijfsleven. De wereld veranderd in hoog tempo. Daarmee veranderd ook de wijze van oorlogsvoering, vredebewaring en de manier waarop een krijgsmacht opereert. Met het Land Maintenance Initiative beoogd de Koninklijke Landmacht om de operationele inzetbaarheid te verhogen en tegelijkertijd het onderhoud efficiënter, en daarmee goedkoper te maken. In dit concept werkt de Landmacht nauw samen met partnerbedrijven, voornamelijk leveranciers van voertuigen en militaire systemen.

De rol van DMO en Pon

Een goed voorbeeld van een dergelijke samenwerking is het onderhoud en fleet management van de VW Defensie Amarok. Voor dit voertuig werkt de Defensie Materieel Organisatie (DMO) van de Landmacht nauw samen met Pon Logistics en Pon Dealer Group.

Namens DMO gaf Andre Bolhuis tekst en uitleg over de Amarok. De pick-up wordt gebruikt in de verschillende uitvoeringen. De basisuitvoeringen zijn het kenmerkende matgroen en hebben een hard-top, soft-top of een open laadbak. De basisversies worden o.a. gebruikt door de diverse Landmachtonderdelen, door de Luchtmacht op de vliegbasissen en door het Korps Mariniers. Ook zijn er speciale uitvoeringen voor de Koninklijke Marechaussee en de EOD.

Vervolgens was het woord aan Boris Kuijpers van Pon. Aansluitend op DMO vertelde hij hoe het onderhoudsconcept eruit ziet vanuit het perspectief van Pon. Het bedrijf heeft een nauwe samenwerking met Defensie. In principe is het onderhoudsconcept een operational lease: Pon is verantwoordelijk voor het gehele vlootbeheer en onderhoud van de Amaroks. Onderhoud en reparaties vinden plaats in het dealernetwerk van Volkswagen. Defensie betaald uiteindelijk niet voor de voertuigen zelf, maar voor de mobiliteit die door Pon wordt geleverd.

Uitzending

Het service netwerk van Pon strekt zich uit over meer dan 30 landen wereldwijd, waaronder Nederland en verschillende NAVO-landen waar de Krijgsmacht oefeningen uitvoert.

Echter zijn er plannen om de Amarok ook mee te nemen op missies naar conflictgebieden, waarbij kan worden aangenomen dat er geen betrouwbare VW-dealers zijn. Dit houdt in dat Pon het onderhoud niet ter plaatse kan uitvoeren. Dit schept een aantal uitdagingen voor Defensie, waaronder de opleiding van monteurs, beschikbaarheid van onderdelen en investeringskosten.

In kleine groepen hebben de deelnemers aan de themamiddag nagedacht over mogelijke oplossingen. Tijdens een wisselprogramma ging steeds de helft van de aanwezigen naar buiten om op de exercitieplaats van de kazerne diverse Amaroks van dichtbij te bekijken, terwijl de andere helft aan de slag ging met een workshop. In deze workshop, onder leiding van Jasper de Graaf van Dinalog en Vincent Strijker van Gordian, moesten de deelnemers een antwoord zien te vinden op de volgende vraag: Hoe kunnen Defensie en Pon de supply chain voor de VW Defensie Amarok inrichten bij uitzending naar een conflictgebied, waarbij sprake is van een win-win situatie voor beide partijen?

Tijdens de afsluitende borrel werden de bevindingen van de groepen in een korte pitch gepresenteerd. Er werden diverse ideeën geopperd, variërend van een onderhoudskit met onderdelen die door Pon zou kunnen worden aangeleverd tot het (tijdelijk) opnemen van Pon-monteurs  in de Defensieorganisatie. Na de pitches werd de dag afgesloten met een drankje, hapje en netwerken.

Dit evenement was een samenwerking tussen Jong Logistiek Nederland en Jong Defensie.

Foto’s: Remco Hereijgers en Ivo Roozenbeek.

Defensie VW Amarok
[table_ctn col_nb=”rd_table_2_col”][table_sc values=”Aantal,Bemanning,Uitvoering,Gewicht,Maximum snelheid,Lengte,Breedte,Hoogte” title=”Algemene”][table_sc values=”1.667,1 bestuurder; 3 passagiers,Vierwielaandrijving; 2-liter vier-cilinder dieselmotor,Leeg: 2.290 kg; beladen: 3.040 kg (750 kg belading),160 km/uur,5.3 meter,2.9 meter (zonder spiegels),1.8 meter” title=”specificaties”][/table_ctn]

Militaire specificaties

  • Elektrische motoropwarming
  • 2 batterijopladers met een 220 Volt-aansluiting
  • Black out-verduisteringsverlichting
  • Radiorek voor maximaal 3 radio’s, inclusief battle management-systeem
  • Wapenrek voor 4 wapens
  • 4 trekogen (bevestigingspunten) voor transport per schip, trein of vliegtuig
  • Dakconstructie (imperiaal) voor bevestigen van bijvoorbeeld militaire antennes
  • Vlaggen en lampfilters om in konvooi te rijden
  • Zoeklicht

Bron: Ministerie van Defensie

Auteur

Ivo Roozenbeek

Ivo heeft zich ingezet voor JLN van 2015 t/m 2018 als regioambassadeur. Daarnaast heeft hij samen met Kirsty in 2018 het Jaarcongres georganiseerd.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment