Themadag Sourcing en Internationale Keten bij FloraHolland

Op donderdag 20 februari 2014 organiseerde Jong Logistiek Nederland de Themadag ‘Sourcing en Internationale Keten’ bij FloraHolland in Naaldwijk. Ruim 25 leden werden vanaf zeven uur rondgeleid in de immense hallen van de bloemenveiling. Drie presentaties over het sourcen, aanleveren en transporteren van de bloemen maakte de themadag tot een groot succes.

De Rondleiding

Romina Schut (Retail Operations Developer)en Bram Timmerman (Supply Chain Consultant) trapten de dag om zeven uur af met een interessante kijk in de keuken van FloraHolland. Aangezien de veiling plaatsvindt tussen zes en negen uur ’s ochtends, is de operatie in de vroege ochtend in volle gang. Van aanvoer, tot kwaliteitsmetingen, het veilen en het picken van de bloemen, alles kwam samen bij het bezoek.

Wat duidelijk werd tijdens de rondleiding is dat FloraHolland het, ondanks de soort van monopolie, zwaar heeft door de digitalisering van de keten. Leveranciers en Retailers weten elkaar steeds beter te vinden en het bieden en de distributie hoeft niet plaats te vinden via de bloemenveiling.

Sourcing

Na een korte koffiepauze sprak Geert-Jan van der Kooij (Business Development Manager) over de aanvoer van bloemen uit Afrika en zijn ervaringen uit Kenia. Door het steeds beter conditioneren en optimaliseren van het transport, zowel in het vliegtuig als per containerschip, kunnen de producten steeds langer op transport zijn. Dit resulteert er in dat de bloemen gemakkelijker kunnen worden verbouwd in de landen rond de evenaar waar het klimaat voor deze producten het meest optimaal is. Het assortiment van ruim 20.000 producten zorgt voor een zeer complexe aanvoerketen van FloraHolland.

Internationale Ketenoptimalisatie

Dirk Jansen (Manager Flower handling services) ging in zijn verhaal dieper in op het begeleiden van de kwekers in alle hoeken van de wereld. De kwekers ontvangen begeleiding over o.a. het vermarkten van hun producten op de westerse markt, kwaliteitsverbeteringen en besparingen op verpakkingsmateriaal. Alles om de keten verder te optimaliseren.

Verbeterprojecten

Bram Timmerman sloot de themadag af met een kijkje in de lopende verbeterprojecten van FloraHolland, waarbij hij stilstond bij de manier waarop verbeteringen ontvangen wordt door de markt, zoals het verschepen van bloemen per schip waarbij de bloemen soms een maand onderweg zijn.

Ondanks alle veranderingen die plaatsvinden door de digitalisering, kunnen we zeker stellen dat FloraHolland een bestaansrecht heeft in deze markt. Fascinerend, de rol die dit Nederlands bedrijf speelt in de wereldmarkt van de bloemen

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment