Op 17 maart heeft Jong Logistiek Nederland een bezoek gebracht aan Koninklijke Rotra te Doesburg met als thema “Van fietsen op de weg naar fietsen op het water”. Zowel het partnership met fietsfabrikant Gazelle als de aankomende modal shift zijn tijdens deze enerverende ochtend aan het licht gebracht.
Na een kort welkomswoord door Sjoerd Niesink (regioambassadeur Oost-Nederland) trapte Commercieel directeur Machiel Roelofsen af met een algemene bedrijfspresentatie. Hij gaf de aanwezigen inzicht in de verschillende business units van Rotra, maar vertelde ook over de toch opmerkelijke bedrijfscultuur en managementfilosofie. “wie willen we zijn als organisatie?”, die vraagt stelt men zich binnen Rotra elke dag. Het goed neerzetten van een Wij-cultuur en het lef om op een eigenzinnige manier continu te innoveren maken hier een groot deel van uit. Zo is onder meer het TMS zelf door Rotra ontwikkeld en ziet de organisatie zichzelf niet als logistiek bedrijf met IT- activiteiten maar juist andersom!
Vervolgens vertelde Machiel Roelofsen over de jarenlange samenwerking met Gazelle. Rotra verzorgt met behulp van een Automated Bicycle Warehouse (ABW) de opslag en distributie voor allerlei type fietsen. “Toen de tender een aantal jaar geleden werd uitgeschreven waren er niet veel partijen die dachten een snelle ROI te zullen zien. Wij als Rotra waren daarentegen meer gericht op de lange termijn en zijn dus wel bereid geweest hierin te gaan investeren”, aldus de Commercieel directeur. Gazelle stelde wel een belangrijke eis; het reduceren van de loonkosten. Dit is de main driver geweest om het warehouse te gaan automatiseren.
Hierna gaf Machiel Roelofsen inzicht in de aankomende modal shift. Momenteel is Rotra in Doesburg druk bezig met de aanleg van een containerterminal, om uiteindelijk meer containers via de binnenwateren te gaan vervoeren. “Hierdoor kunnen we een scherpere prijs aanbieden aan onze klanten en het is daarnaast ook gunstig voor onze carbon footprint.” Uiteraard moest er voorafgaand aan de realisatie van dit alles wel onderzocht worden of de klanten de langere lead times zouden gaan accepteren. Het project is al in 1980 gestart maar omwille van een aantal interne als externe redenen heeft het steeds vertraging opgelopen.
Een rondleiding door het ABW en het cross-dock centrum stond vervolgens op het programma. Omwille van de tijd is de wandeling langs de containerterminal in aanbouw komen te vervallen. Als afsluiter gaf Annemarie Oosterhof (HR Manager) een presentatie over het traineeship van Rotra, waarbij ze aangaf dat de organisatie hard op zoek is naar jong logistiek talent. “De stabiele groei die Rotra al een aantal jaren doormaakt moet uiteindelijk wel ondersteund worden met goede managers”, aldus de HR Manager.
De ochtend heeft bij alle aanwezigen een goed beeld geschept van Rotra. Wat de meesten mee naar huis namen was dat je met een goede dosis lef en een frisse kijk op zaken heel ver kan komen als logistiek dienstverlener, en dat dit ook de basis vormt voor een duurzame groei. Een ding is zeker, van het familiebedrijf Rotra gaat logistiek Nederland de komende jaren nog veel horen!