Verslag bedrijfsbezoek Samsung

Op 23 juni heeft Jong Logistiek Nederland een bezoek gebracht aan Samsung Electronics in Tilburg met als thema “Channel Structure Optimization”. Het warehouse in Tilburg was onder andere verantwoordelijk voor de distributie van witgoed producten. Dit Samsung event werd door een grote groep van 23 enthousiaste deelnemers bezocht.

De middag werd rond de klok van vier uur geopend met een kort welkomstwoord door Jacco Versluis (regioambassadeur Zuid) waarna de algemene bedrijfspresentatie werd verzorgt door Robert van der Waal, Director Logistics Operations bij Samsung Europe Logistics. Tijdens deze presentatie was er veel interactie tussen het publiek en de presentator. Hierdoor liep het tijdsschema iets uit, maar dit kwam ten positieve aan het niveau van de interactie. Vele onderwerpen werden besproken zoals de volledige logistieke structuur van Samsung over de wereld maar ook de distributiespreiding in Europa. Een belangrijk punt voor Samsung was de efficiëntie van de supply chain en het in eigen bezit houden van de ketenregie. Door extra logistieke kennis in huis te halen, zorgde het bedrijf ervoor dat de logistieke keten zo optimaal blijft functioneren.

Na de presentatie van Robert van der Waal was er een korte pauze waarin de deelnemers ideeën en meningen met elkaar konden uitwisselen. Er ontstonden zeer interessante discussies en het enthousiasme was zeer groot. Vervolgens werd er na de korte pauze, begonnen met de presentatie over het warehouse in Tilburg. Deze presentatie werd verzorgd door Bas van Os, Operation Manager voor de vestiging in Tilburg. In deze tweede presentatie werd er inhoudelijk ingegaan op de locatie Tilburg met onderwerpen als: processen, producten, personeel, toekomst visie etc. Na afloop van deze presentatie had het publiek een scherpe blik over de processen die zich afspeelde op de locatie waar het event zich bevond.

Nadat de tweede presentatie was gehouden, werd het tijd om van de stoelen af te gaan en de praktijk onder ogen te zien. Om de praktijk te kunnen ervaren was de oplossing een rondleiding door het warehouse. Er werden een aantal punten in het magazijn aangedaan waarbij de verschillende processen zichtbaar werden. Op het einde van de tour ging de groep ook nog even een kijkje nemen in de tweede hal van het warehouse. In deze hal werden geen pallets gebruikt om de producten gemakkelijker te kunnen verplaatsen maar Samsung had hier een eigen innovatieve oplossing voor. De speciaal ontworpen heftruck kan bijvoorbeeld koelkasten oppakken doormiddel van een klem. Dit geeft aan dat het bedrijf intern ook zeer innovatief is in het bedenken van optimalisaties voor hun eigen processen.

Rond etenstijd was de toer afgelopen en werd er overgegaan op het bespreken van de casus. Onder het genot van een bittergarnituur en een drankje werden de oplossingen voor de “Pallet” case besproken en overlegd. Uiteindelijk waren er na één uur een aantal nieuwe bedachte ideeën die konden leiden tot een verbetering van het beperkte aantal vierkante meters aan laadruimte.

De avond werd afgesloten met een netwerkborrel waarbij de deelnemers nog flink na discussieerde over de behandelde casus. Namens Jong Logistiek Nederland bedanken wij alle deelnemers, sprekers en het gastbedrijf Samsung!

Add Comment