Kies Logistiek

Wat is logistiek?

Voor veel Nederlanders lijkt het zo vanzelfsprekend: elke dag verse groente en zuivel in de supermarkt om de hoek. In de winkel kun je producten kopen van over de hele wereld. En de bank die je uitzoekt bij de meubelboulevard, komt van de fabriek en wordt gewoon bij je thuisbezorgd. Maar zo ‘gewoon’ is dat helemaal niet. Daarachter zit de verborgen kracht van Nederland: de transport- en logistieke sector. Onze sector is altijd in beweging. Ook als het gaat om de organisatie van de logistiek en het inspelen op maatschappelijke veranderingen. We vernieuwen voortdurend. We maken ons werk elke dag moderner, beter en duurzamer, samen met al onze collega’s uit de hele keten.

We zorgen ervoor dat alles van de bron naar de eindbestemming komt. Of het nu van ver komt, of juist uit de buurt, of van hier naar verre landen reist. We organiseren, vervoeren en slaan op. Van grondstoffen tot bakstenen, van elektronica tot versproducten. Wij houden Nederland draaiende. En daar zijn we trots op.

Het lukt alleen met logistiek

De logistieke sector is onmisbaar in het dagelijks leven en voor de Nederlandse economie. Dit staat centraal in de brede publiekscampagne van Transport en Logistiek Nederland ‘Het lukt alleen met logistiek’ die op 28 augustus 2023 is gestart. Sindsdien zijn landelijke televisiespots te zien, later gevolgd door radioreclame en prominente aandacht op de grote reclamemasten langs de snelwegen.

Logistieke opleidingen

De logistieke opleidingen zijn erg belangrijk voor het opleiden van toekomstige werknemers. Eén ding is zeker: het is een sector met baangarantie en eindeloze mogelijkheden. Het is belangrijk dat studenten vanaf het eerste jaar praktijkervaring opdoen. Daarom werken we nauw samen met onderwijsinstellingen om studenten direct mee te nemen in de praktijk. Zo krijgen ze al tijdens hun studie een duidelijker beeld van hun toekomst. Samen met hogescholen en universiteiten bieden we de kennis en contacten die nodig zijn voor een succesvolle carrière in de logistieke sector.

Meest gestelde vragen

Het kiezen van een studie aan een hogeschool of universiteit kan lastig zijn. Gelukkig zijn er bij het kiezen van een opleiding geen goede of foute beslissingen. Hier zijn een aantal vragen die uit onze eigen ervaringen zijn uitgewerkt en die relevant voor jou kunnen zijn. Hopelijk helpen ze jou om de juiste keuze te maken voor jouw studie.

Logistieke opleidingen bieden diverse richtingen aan. Als je een brede oriëntatie wilt behouden met focus op economie, kies dan voor Logistics Management. Ben je meer technisch ingesteld, dan is Logistics Engineering een goede keuze. Ben je geïnteresseerd in het beheersen van de hele keten, overweeg dan Supply Chain Management. Twijfel je nog over een carrière in de logistiek, maar vind je het wel interessant? Misschien zijn (Technische) Bedrijfskunde, Facility Management of Integrale Veiligheidskunde dan iets voor jou.

Ben je aan het twijfelen tussen HBO of WO? Overweeg je een Bachelor, Master of Associate Degree? En wat voor opleidingsvorm moet je kiezen: Voltijd of Duaal? We begrijpen dat het lastig kan zijn. Als je net klaar bent met de middelbare school of het MBO, dan is een voltijd HBO-opleiding wellicht iets voor jou. Heb je VWO gedaan of een HBO studie afgerond, dan is een WO-bachelor of Master misschien meer geschikt. Als je al aan het werk bent, kan een duale opleiding interessant zijn. En heb je al verschillende studies geprobeerd en denk je aan logistiek? Dan is een tweejarige Associate Degree (AD) opleiding wellicht iets voor jou.

Met een logistieke opleiding kun je alle kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken als Warehouse Manager, Inkoper, Productieplanner, Logistiek Engineer, Supervisor Customer Service of Inventory Controller bij transportbedrijven, opslagbedrijven, productiebedrijven, havens, rederijen, transport- en distributiebedrijven of in de luchtvaart. Waar je ook in terecht komt, uiteindelijk houdt iedere professional in de wereld van de logistiek zich bezig met het beheersen van goederen- en dienstenstromen en de daarbij behorende geld- en informatiestromen.