Jouw toekomst in de logistiek?

Houd jij van heel afwisselend werk met verantwoordelijkheid? Werk jij graag met de modernste technologie én met mensen? Is de wereld jouw speelveld? En word je graag goed beloond voor jouw prestaties? Dan is een opleiding en beroep in de logistiek zeker wat voor jou. Kijk wat logistiek jou kan bieden.

Wat is logistiek?

Logistiek is het vakgebied dat zich bezighoud met het inrichten en beheersen van goederen- en informatiestromen vanaf de bron (peul) tot aan de bestemming (pindakaas op je brood). Wie zich met logistiek gaat bezighouden, betreedt een internationale arena vol dynamiek. Want waar haal je de grondstoffen vandaan? Uit China, Nigeria of Suriname? Waar in de wereld kun je het beste produceren en hoe krijg je de producten zo efficiënt mogelijk bij je klanten? Per spoor, weg, water lucht of door een slimme combinatie van deze transportmogelijkheden?

Logistiek gaat bovendien verder dan levensmiddelen en transport van A naar B. Denk aan de verzekering die je hebt afgesloten voor een auto of scooter, de jaarlijkse organisatie van Lowlands in Biddinghuizen of de snelle komst van een ambulance bij een ongeluk. Logistiek vormt hier de sleutel tot de juiste informatie, op de juiste tijd en op de juiste plaats.

Logistiek draait om hi-tech systemen en slimme oplossingen. Maar bovenal om mensen. Waarbij de logistieke professional altijd op zoek is naar het juiste evenwicht. De optimale balans tussen kosten en klanttevredenheid, efficiëntie en duurzaamheid, snelheid en veiligheid. Van patiëntenstromen tot het produceren van pindakaas en van snelle modewisselingen tot grote publieksevenementen.

Een veelzijdig en dynamisch wereldvak

Door de globalisering is logistiek letterlijk een wereldvak geworden. Met een wereld aan keuzes op het gebied van aanvoer, productie, opslag en distributie. In die internationale keten ‘van peul tot pindakaas’ ben je als logistiek professional voortdurend op zoek naar verbeteringen. Naar het optimaliseren van de logistieke keten of supply chain. Want je wil de kosten zo laag mogelijk houden. Dit bereik je door bepaalde processen slimmer te organiseren. Met behoud of verbetering van de kwaliteit. Want je klant is koning. Inferieure pinda’s leiden immers tot inferieure pindakaas.

Voor het stroomlijnen van processen heeft de zogeheten ‘logisticus’ allerhande hi-tech instrumenten ter beschikking. Denk aan volledig geautomatiseerde productieprocessen, geconditioneerde transport- en opslagmiddelen, volautomatische magazijnen, real time tracking & tracing. In al deze processen speelt informatie een centrale rol. Hoe accurater en gedetailleerder de informatievoorziening, hoe slimmer je de schakels van de supply chain op elkaar kunt afstemmen. Zo kun je ook beter inspelen op onverwachte gebeurtenissen of nieuwe kansen.

Moderne logistiek draait ook steeds meer om het beheersen van de totale logistieke keten, ook wel supply chain management genoemd. Een slimme vorm  van ketenbesturing die mogelijk werd dankzij nieuwe ICT-systemen. Niet eerder konden we de processen van het ‘koetje’ zo nauwgezet volgen naar het ‘toetje’. En daarmee de planning verbeteren, goederenstromen combineren en processen efficiënter inrichten. Rekening houdend met zaken als veiligheid en duurzaamheid. Kortom, het slimmer organiseren van een complete logistieke keten. De kunst die je leert verstaan door te kiezen voor een logistieke opleiding.

Midden in de maatschappij

Als logistiek professional sta je niet alleen midden in de organisatie, maar ook midden in de maatschappij. Zo moet je rekening houden met allerlei overheidsregels, ingevoerd om ons leefklimaat te ontlasten. En als mensen in de krant lezen dat jouw bedrijf al jaren arme pindaboeren afperst, lak heeft aan het milieu en allerlei ongezonde stoffen door de pindakaas mengt, krijg je een slecht imago. Dit betekent dat niemand je pindakaas meer wil kopen.

Kortom, ook je directe klanten maken onderdeel uit van de samenleving. Een samenleving die enerzijds in welvaart wil leven anderzijds eist dat we respectvoller omgaan met mens, milieu en maatschappij. Consumenten kiezen ook steeds vaker voor producten die betaalbare kwaliteit weten te combineren met een maatschappelijk verantwoord beleid. Een grote uitdaging voor slimme logistici om hun meerwaarde te bewijzen. Zowel voor de eigen organisatie als voor de samenleving als geheel.