Voortgezet onderwijs

Je zit op school en wilt weten wat je nu al kunt doen in de logistieke. Of je bent benieuwd naar opleidingen en wat je er later mee kunt worden.
Waarom logistiek?Wie kiest voor logistiek, kiest voor een vak van de toekomst. Of het nou om inkoop, productie, financiën, marketing of verkoop gaat, niemand kan om de moderne logisticus heen.Lees verder
OpleidingenWij hebben een (actueel) overzicht van logistieke opleidingen in Nederland op hbo/wo niveau.Lees verder
Open dagenAls je een opleiding hebt waar je meer van wilt weten, is het bezoeken van een open dag de volgende stap in het kiezen van een opleiding.Lees verder

Waarom logistiek studeren?

Wie kiest voor logistiek, kiest voor een vak van de toekomst. Een boeiend vak met raakvlakken binnen de hele bedrijfsvoering. Of het nou om inkoop, productie, financiën, marketing of verkoop gaat, niemand kan om de moderne logisticus heen. Elke beslissing heeft immers een logistieke consequentie. Denk aan de keuze voor nieuwe leveranciers, contracten, producten, verpakkingen, reclamecampagnes of afnemers. Het heeft allemaal zijn weerslag op de supply chain. Dat maakt de logisticus tot spin in het web van elke organisatie.

Hoger opgeleide logistici kunnen kiezen uit tal van carrièrepaden. Denk aan de logistiek sector zelf, zoals producten/merkeigenaren, logistieke dienstverleners, transporteurs, de (lucht)havens, kennisinstituten of de overheid. Maar er zijn meer mogelijkheden: als logistiek professional kun je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen. Tot op directieniveau. Je bent immers in staat om de belangrijke processen in kaart te brengen en te verbeteren. Daarmee versta je de kunst van het slim organiseren, waarmee de wereld van (inter)nationale, veelzijdige en uitdagende functies aan je voeten ligt.

Saai zal het niet worden, want het werk van een logisticus is nooit ‘af’. Daarvoor is de wereld teveel in beweging. Denk aan externe invloeden als Somalische piraterij, grondstoffenschaarste, overheidsregulering, klimaatverandering, technische innovaties, et cetera. Een dergelijke dynamiek vraagt om slimme professionals die graaf de regie in handen hebben, initiatiefrijk zijn, creatieve allianties smeden en flexibel inspelen op veranderingen. Niet alleen bij internationaal opererende producenten, maar ook bij overheidsinstanties, zorginstellingen of grote evenementen organisaties.