Bedrijfsbezoek Raab Karcher

Op donderdag 25 januari is door bijna 40 leden van Jong Logistiek Nederland een bezoek gebracht aan Raab Karcher in Roosendaal. Raab Karcher is een dochteronderneming van het Franse Saint-Gobain, een multinational die actief is op het gebied van onder andere bouwmaterialen, glas en andere hoogwaardige materialen. De dochteronderneming onderscheidt zich van andere partijen in de handel van bouwmaterialen door het regelen van het volledige logistieke proces, vanaf het magazijn tot aan en zelfs op de bouwplaats. Raab Karcher fungeert daarmee naar eigen zeggen als hoeksteen van de bouw.

Logistieke ontzorging

Bij Raab Karcher zijn de leden ontvangen door Michael Bool, logistiek manager en Iwan te Winkel, directeur logistiek en tevens Logistiek manager van het Jaar 2015. Na de ontvangst in de showroom van de vestiging in Roosendaal is het bedrijfsbezoek gestart met een presentatie over Raab Karcher. Tijdens deze presentatie werd duidelijk wat de missie van het bedrijf is als het gaat om logistiek in de bouw. Raab Karcher wilt vakmensen op de bouwplaats volledig ontzorgen op het gebied van logistiek ten behoeve van een zo efficiënt mogelijk bouwproces. Om dat te kunnen verwezenlijken is een aantal jaren geleden het zogeheten LeanWorks ontwikkeld. Het betreft een volledig nieuw logistiek concept. Door dit nieuwe concept kan Raab Karcher haar klanten garanderen alle goederen die op voorraad zijn en voor 15:00 uur besteld worden, de volgende dag te leveren. Just-in-Time en Just-in-Place. Onderdeel van het logistieke concept zijn ook de zogeheten hubs van Raab Karcher waar bouwmaterialen worden opgeslagen om vervolgens te bundelen met andere bouwmaterialen en in een volle trailer naar de bouwplaats te vervoeren. Door het bundelen van verschillende zendingen zijn minder vervoersbewegingen nodig om dezelfde hoeveelheid bouwmateriaal aan te leveren op bouwplaatsen. De productiviteit op de bouwplaatsen stijgt, er kan immers meer tijd worden besteed aan het daadwerkelijke bouwen. Zowel het transport als het voorraadbeheer van bouwmaterialen is volledig in handen van Raab Karcher.

Rondleiding

Tijdens de presentatie is aan de aanwezigen gevraagd of zij tijdens de rondleiding wilden letten op de manier waarop het magazijn is ingedeeld, om na afloop van de rondleiding gezamenlijk na te denken over de manieren waarop dit anders en beter kan. Het magazijn op de vestiging te Roosendaal bestaat uit een aantal verschillende hallen waarin zowel gepalletiseerde producten als langgoed en andere volumineuze producten worden opgeslagen. Tijdens de rondleiding is ook een inkijkje gegeven in de bouwshop van Raab Karcher waar klanten de mogelijkheid hebben hun bestelling op te komen halen. Deze bestellingen worden voornamelijk per mail gedaan, echter heeft Raab Karcher ook een uitgebreide webshop. De zogeheten E-Business is naast Logistiek en Duurzaamheid een van de drie belangrijkste pijlers van de organisatie. Raab Karcher loopt wat betreft het digitaliseren van processen voor op de tamelijk conservatieve aannemers en bedrijven in de bouwsector.

Na afloop van de rondleiding werd aan een ieder gevraagd of hij/zij in groepsverband wilde nadenken over de mogelijkheden met betrekking tot de indeling van het magazijn. Uit deze brainstormsessie zijn vele uiteenlopende mogelijkheden gekomen, welke zijn gepresenteerd aan de rest van de aanwezige leden en uiteraard de logistiek manager en directeur logistiek van Raab Karcher. Al met al een zeer leerzame middag waarin onze leden kennis hebben gemaakt met de complexiteit maar vooral ook de mogelijkheden van de logistiek in de bouw.

Wil jij ook meedenken over soortgelijke vraagstukken en een kijkje in de keuken nemen van een logistiek bedrijf? Schrijf je dan in voor een event van Jong Logistiek Nederland!