Blog: Hoe kan 3D printen de supply chain beïnvloeden?

Door Rik Giesen. 3D printing is een onderwerp wat de laatste jaren constant weer opduikt bij toekomstperspectieven van bedrijven. Ondanks dat in het eind van de jaren 80 de basis al gelegd werd voor 3D printing zijn er in de laatste 5 jaar een aantal grote stappen gemaakt. In het jaar 2000 was de goedkoopste 3d printer te verkrijgen voor om en nabij 45.000 dollar. Terwijl tegenwoordig een professionele printer al voor minder dan 10.000 euro verkregen kan worden. Tevens is het steeds toegankelijker voor mensen om te gaan 3D printen met gratis design software en de vele handleidingen. Maar wat is 3D printing nou precies en hoe kan het de logistiek op zijn kop zetten?

Wat is 3D printen en hoe werkt het?

3D printing, ook wel additive manufacturing genoemd, is een manier van produceren waarbij een digitaal bestand (veelal CAD tekeningen) worden omgezet in een tastbaar solide object. Het getekende object wordt net zoals bij een “normale” printer gesprayd op een oppervlak. Het verschil zit hem er echter in dat een 3d printer ook de hoogte in kan waardoor de grondstof laag voor laag opgebouwd kan worden tot het getekende object. De grondstoffen waarmee een 3D printer kan werken worden steeds diverser. Waarbij in het begin het vooral over verschillende soorten plastic en metalen ging wordt er tegenwoordig al getest met menselijk weefsel en een speciaal soort nylon. Om het totale proces van 3D printing te zien kunt u de volgende hyperlink volgen; “How does 3D printing work”.

De voordelen van 3D printen

3D printen leidt tot mogelijkheden die met traditioneel produceren niet mogelijk waren. Echter zijn er meer voordelen. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen opgesomd.3D printen leidt tot mogelijkheden die met traditioneel produceren niet mogelijk waren. Echter zijn er meer voordelen. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen opgesomd.

  • Goedkope en snelle productie: Doordat de producten direct vanuit een huis of een nabij gelegen ‘print-center’ per stuk geproduceerd kunnen worden hoeven er geen verpakkings- of logistieke kosten gemaakt te worden.
  • Milieuvriendelijk produceren: Zoals al genoemd hoeven er geen transporten plaats te vinden om de goederen op locatie te krijgen. Tevens wordt er exact het onderdeel geproduceerd waardoor er weinig zogenoemd restafval geproduceerd wordt. Ook wordt er al getest met duurzame grondstoffen.
  • Zeer lage Time to market: Waarbij nu grote magazijnen benodigd zijn om producten in te op te slaan zou er in de toekomst same day delivery gegarandeerd kunnen worden door 3D printing.

Hoe kan de supply chain veranderen door het gebruik van 3d printers?

Tegenwoordig werken veel grote bedrijven al deels met 3D printing. Voorbeelden hiervan zijn Boeing, General electric, Ford en Nike. Zoals te zien zijn dit nu nog vooral gigantische multinationals die gebruik maken van deze productiemethode. Zodra er echter nog een grote stap wordt gemaakt in het reduceren van de kostprijs kan er veel gaan veranderen.

Ondanks dat er voor massaproductie hoogstwaarschijnlijk toch gekozen zal worden voor de traditionele productietechnieken kan er voor specifieke onderdelen en/of producten gekozen worden voor stukproductie met de 3D printer. Tegenwoordig worden deze producten nog in batches geproduceerd waardoor er incourante voorraden (kunnen) ontstaan. Een droom van menig 3D print guru zou dan ook zijn dat de grote magazijnen van bedrijven onnodig worden en dat er gewerkt kan gaan worden met het idee van de printshops. Dit zijn locaties waar geavanceerde en hoogst professionele printers zullen staan waar particulieren hun producten kunnen laten printen. Hierdoor zou de supply chain ingekort kunnen worden tot het leveren van grondstoffen en het leveren aan de klant. Echter voor dit realiteit zou kunnen worden dient er nog veel te gebeuren.

Onze vraag aan jou is dan ook hoe zie jij de veranderingen voor je en wat verwacht jij van 3D printen. Laat het ons weten via ons e-mail of sociale media.

Add Comment