Blog: Het belang van netwerken onder de logistieke studenten

Netwerken, je denkt dan meteen aan kennismaken met een nieuwe persoon. Daar blijft het niet bij; netwerken is meer dan kennis maken met nieuwe personen. Het is ook het onderhouden van je bestaande contacten. Tevens biedt netwerken een verbreding van je zakelijke- en privékring.

Veel studenten die logistiek studeren hebben niet door wat voor mogelijkheden er zijn met netwerken. Hogescholen, platformen en studentenverenigingen bieden jaarlijks logistieke beurzen en evenementen. Een deel van de studenten slaat dit over, omdat ze denken dat het een verspilling van tijd is of omdat ze denken daar geen behoefte aan te hebben. Een ander deel van de studenten is niet eens op de hoogte van de evenementen en de beurzen. Deze studenten hebben vaker moeite met het vinden van een stage of een afstudeerplek. Dit kan zelfs leiden tot een vertraging binnen de studieperiode. Het is daarom van belang om op de hoogte te blijven van logistieke beurzen en evenementen. Het is geen verplichting om deel te zijn van een vereniging, maar de studenten hebben de touwtjes in eigen hand. Een voorbeeld van het succes door netwerken is Bill Clinton. De voormalige president van de Verenigde Staten begon al tijdens zijn middelbare studie met netwerken. (blad, sd)

Tevens is het onderhouden van je bestaande contacten ook een vorm van netwerken. Je kan misschien ooit terugkomen bij je oude werkgever. Het is even een kleine moeite om te vragen hoe het met je oude contacten gaat, dan heb je ze namelijk nog steeds in de pocket.

Hierbij zal ik een aantal tips geven hoe je succesvol te werk gaat met netwerken:

  1. Blijf op de hoogte van evenementen en beurzen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de nieuwsberichten van je school te lezen.
  2. Bezoek door middel van social media de pagina’s van logistieke verenigingen. Tegenwoordig zijn er verschillende logistieke verenigingen die hun evenementen delen op social media. Bezoek deze pagina’s en probeer deel te nemen aan deze evenementen.
  3. Neem contact op met je bestaande contacten. Vraag af en toe hoe het gaat met je bestaande contacten. Dit kan enorm gewaardeerd worden, wie weet heb je nog misschien wat aan je bestaande contacten. Schroom dus niet om je oude collega of werkgever te benaderen.
  4. Niet elke contactpersoon kan reageren op mails of oproepen. Geef niet op en kijk naar andere mogelijkheden. Dit kan je doen door zoveel mogelijk contacten te verzamelen. Zo zorg je voor meerdere alternatieven.

Add Comment