Ervaringen Service Logistics Summit door Niels

In de nieuwsbrief van 7 november 2017 stond een win-actie om kans te maken op een toegangsticket voor de Service Logistics Summit 2017 ter waarde van €250,-. Uit de reacties is een winnaar gekozen: Niels Ubak. Na de Summit is Niels gevraagd om een artikel te schrijven over z’n ervaring.

[rd_line color=”#cccccc” line_pos=”center” margin_bottom=”10″]

Vrijdag 24 november – alweer bijna twee weken geleden – heb ik voor de eerste keer het Service Logistics Summit bij mogen wonen. In het kader van mijn studie Logistiek en Economie aan Windesheim loop ik op dit moment stage bij een landelijk service-logistiek bedrijf op het gebied van gevels en kozijnen. Ik was een week eerder toevallig net naar een vLm/JLN-bedrijfsbezoek geweest bij het DC van Wehkamp te Zwolle. Dit bedrijfsbezoek stond in het kader van ‘Operational Excellence & Customer Focus’. Een onderwerp dat naar mijn mening naadloos aansluit op de servicelogistiek.

Omdat ik alleen was en nog niet veel naar dergelijke congressen ben geweest was het wel even een stap buiten mijn comfortzone, maar dat gevoel verdween bij Pon Equipment in Almere vrij snel. De gigantische – veelal nog glimmende – Caterpillar-machines waren een verademing om te zien, de rondleiding was hier dan ook een gegarandeerd succes.

Personalia

Leeftijd  20 jaar
Woonplaats  Staphorst
Studie  Logistiek en Economie, Windesheim
Linkedin  Klik hier om mijn profiel te bekijken

Het verhaal van Mischa Weijers over de servicetak van Pon Equipment gaf veel aanknopingspunten naar de theorie op het gebied van servicelogistiek, maar met name de probleempunten uit de praktijk hadden veel raakvlakken met de pijnpunten die ik bij mijn stagebedrijf herken en de problemen die de andere aanwezigen van andere service-logistieke bedrijven te kennen gaven. Het is bijzonder om te zien hoe zoveel totaal verschillende bedrijven met zeer soortgelijke problemen te maken hebben. Er ontstond op deze manier een mooi gesprek tussen de verschillende aanwezigen en de mannen van Pon. Later op de dag hoorde ik meerdere aanwezigen zeggen dat ze hier zelf wat aan hebben gehad, maar ik denk dat ook Pon Equipment hier niet minder van is geworden.

De presentatie van Teus Louwerens – manager bij Pon Compact – was misschien wel het hoogtepunt van de dag. Hij vertelde dat hij met een groep van acht personen een sprintweek heeft georganiseerd om na te denken over Pon Compact. Pon Compact is het bedrijf dat in Nederland de minigravers en wielladers van Caterpillar verkoopt. Hij vertelde op een enthousiaste manier hoe ze bij Pon Compact met een klein comité een week bij elkaar zijn gaan zitten om na te denken over een app die het hele bedrijf Pon Compact gaat helpen. Van verkoop tot service. Een ingewikkeld proces dat hij heel eenvoudig wist te verwoorden.

Het plenaire programma in Aviodrome dat werd geleid door Roelof Hemmen was interessant, maar iets meer interactie was nog leuker geweest. Het behandelen van een casus uit de praktijk met een groep jonge logistici was leuk en leerzaam, vooral de verschillen en overeenkomsten in denkwijzen van de jongeren tegenover de mannen van KPN en Drake & Farell.

Met name de gesprekken die Binne Visser van Philips, Maintenance Manager van het Jaar, en Marc van het Bolscher van Tanatex Chemicals, Logistiek Manager van het Jaar met het jonge publiek voerden waren inspirerend. Een hele nuchtere blik op bedrijfsvoering, waar beide managers aangaven dat de mensen binnen hun bedrijf centraal stonden.

Marc van het Bolscher gaf aan dat het praten met zijn personeel voor hem enorm belangrijk is.

Binne Visser heeft hetzelfde gedaan. Door goed te communiceren met het personeel wist hij de mensen op de goede plek te zetten. Hierdoor zijn werknemers die eerst ongelukkig waren en niet functioneerden zich gelukkiger gaan voelen en uit gaan blinken in de dingen die ze doen.

Jong Logistiek Nederland, bedankt dat ik dit Logistiek Service Summit bij mocht wonen. Het was een leerzame en leuke dag. Tot volgend jaar? Wie weet!

Niels Ubak
Student Logistiek en economie
Hogeschool Windesheim

Add Comment