Innovatief hacken lost complexe problemen op

Expertartikel:Jos van Hillegersberg. De Universiteit Twente hield eind vorig jaar de eerste supply chain hackathon. Resultaat: een tool waarmee de communicatie binnen logistieke partners een stuk soepeler kan gaan verlopen.

Uit: Logistiek Magazine december

Bij hacken denken velen vooral aan het illegaal inbreken in computersystemen. Maar hacken is veel meer dan dat. Ethisch hacken is juist gericht op het verbeteren van de veiligheid van systemen en netwerkinfrastructuur. Daarnaast kan hacken ook gericht zijn op het met hoge snelheid ontwikkelen van oplossingen voor problemen, meestal met behulp van veel IT. Hacken alleen op de zolderkamer kan, maar pas echt leuk wordt het op hackathons.  Deze evenementen brengen tal van experts gedurende een dag tot een week bij elkaar. Het doel is werkbare oplossingen te maken voor uitdagende problemen. Er wordt intensief in teams samengewerkt. Hoewel hackathons ook online kunnen worden gehouden, is de opwinding pas goed voelbaar wanneer de ‘hackers’ op een fraaie locatie samenkomen. Voorzien van de nodige energiedrankjes en take-away snacks wordt in intens teamwerk het probleem geanalyseerd en de oplossing ontworpen.

Prijzengeld neemt toe

Bij hackathons gaat het van oudsher meer om de ervaring en spanning dan om het prijzengeld. De meeste deelnemers kunnen met hun unieke kennis veel meer geld verdienen door hun tijd elders te besteden. Toch komen ze en halen ze veel meer voldoening uit deelnemen dan winnen. Nu steeds meer bedrijven de hackathon ontdekken neemt ook het prijzengeld toe. Op 18 november 2013 lanceerde Salesforce een hackathon met het grootste prijzengeld ooit: 1 miljoen dollar voor degenen die in 58 uur een mooie app ontwikkelen voor de mobiele verkoper.

Wie echter dit soort excessen kan voorkomen zal in de hackathon een krachtig middel voor innovatie vinden. De voordelen zijn talrijk. Hackathons zijn open en trekken een variëteit van talenten met verschillende expertises. Veel problemen vragen om een multidisciplinaire aanpak. Hackathons geven bedrijven de kans om problemen buiten de veilige muren te brengen zodat nieuwe experts er met een frisse blik naar kunnen kijken. Een extreme vorm van open innovatie, die nog veel verder gaat dan het betrekken van klanten en toeleveranciers die immers nog in het vertrouwde netwerk zitten. De gegarandeerde snelheid  waarmee oplossingen worden opgeleverd is zeker ook een belangrijk voordeel.

Knetterende supply chain hackathon

Supply chain uitdagingen lenen zich prima als input voor een spannende hackathon. In september van dit jaar organiseerde het Havenbedrijf Rotterdam een hackathon, waarin open data over scheepsbewegingen centraal stond. In november werd op de Universiteit Twente een supply chain hackathon georganiseerd waarin teams oplossingen bedachten voor tal van bedrijven die datasets en supply chain vraagstukken meenamen. 24 uur lang knetterde de energie. Het winnende team ontwikkelde een sociaal platform met gaming elementen dat communicatie tussen transporteurs en dienstverleners verbetert. Door het grote enthousiasme van alle deelnemers is besloten om deze hackathon jaarlijks te herhalen. Noteer 17 en 18 oktober 2014 maar alvast in uw agenda!

 

Bron: Logistiek.nl

Auteur

Redactie Jong Logistiek Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) brengt jonge logistici, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar om de samenwerking van Logistiek Nederland verder aan te jagen.

Bekijk de berichten van deze auteur

Add Comment