Op 11 april 2018 wordt het Jong Logistiek Talent van het jaar bekend gemaakt. Tijdens deze finale gaan 3 mannen het tegen elkaar opnemen in een presentatie van ieder 10 minuten. Lennart Stachowitz is één van de finalisten en hij lijkt zich nog niet druk te maken over de finale. Met zijn enthousiasme en zijn loopbaan ervaringen vertrouwd hij erop 11 april er sterk bij te staan.
In 2015 begon Lennart bij Ingram Micro, als Logistics Engineer, hier hield hij zich bezig met het optimaliseren van de inkomende goederenstroom voor de klant bol.com. In een jaar tijd groeide zijn horizon binnen het bedrijf uit en richtte Lennart zijn aandacht meer op de uitgaande goederenstroom. Daar was hij o.a. verantwoordelijk voor de capaciteitsberekening van het hoogseizoen en het opleveren van verwerkingsgebieden. Al snel neigde dit naar meer en wou Lennart meedenken op strategisch niveau en hij ontwikkelde zich verder tot Project Manager. Hierbij maakte hij kennis met de menselijk betrokkenheid waarbij hij graag nog een stap verder wilde. Vandaar dat hij per 1 april 2018 de titel: Manager Projects & Engineering mag dragen. In deze functie haalt Lennart energie uit zijn baan door met name het aansturen en begeleiden van mensen.
Logistiek zit overal en ieder mens is er dagelijks onbewust mee bezig.
Logistiek is iets waar Lennart veel passie uithaalt. Zoals hij zelf aangeeft: Logistiek zit overal en ieder mens is er dagelijks onbewust mee bezig, van het moment van opstaan tot het arriveren op het werk komen er allerlei processen naar boven waarop men anticipeert. Dit geldt ook voor het doen van boodschappen, in de logistieke wereld wordt hier gesproken over voorraad management. Ook in mijn vrije tijd kom ik Logistiek veel tegen. Op een festival geniet ik van muziek, maar ik ben ook altijd benieuwd naar hoe de logistiek geregeld is.
Over het verloop van de logistiek over tijd heeft Lennart ook interessante ideeën. Vooral als hij kijkt naar zijn eigen ervaringen. Zoals vroeger order-picken gedaan werd met een papier paklijst is er nu onder andere plaats gemaakt voor handvrij order-picken. In het verleden werden tevens inefficiënte routes gelopen in distributiecentra, tegenwoordig zijn er systemen op de markt gekomen die de optimale looproute berekenen. In de verste toekomst denkt Lennart out of the box: Het lijkt mij wel wat om een Star Trek effect te creëren dat vrachtwagens zichzelf teleporteren van Den Bosch naar Amsterdam.