Jaarcongres Update #2: Waarom DeFabrique?

Terug naar het verleden in DeFabriek

Het is bekend! Op 13 oktober vindt het Jaarcongres van Jong Logistiek Nederland plaats in DeFabrique in Maarssen! Sinds de bekendmaking vorige week, hebben we veel positieve reacties gekregen. Zelf waren we ook onder de indruk van deze bijzondere en inspirerende locatie. Daarom in deze Jaarcongres Update: Waarom DeFabrique?

Wat deze locatie vooral haar karakter geeft, is de achtergrond en historie. Goed, de naam is nogal een “give away“: het is namelijk een voormalig fabriekscomplex. Voor de oorsprong gaan we terug naar het jaar 1921, toen de Friese ondernemer Ulbe Twijnstra zijn lijnolie- en mengvoederfabriek liet bouwen. Door de ligging aan het water was de fabriek zeer goed bereikbaar.

De zaken gingen goed en de fabriek groeide. In de jaren ’60 stopte de olieproductie legde Ulbe Twijnstra zich volledig toe op de productie van mengvoer. Ook fuseerde het bedrijf met het Delftse Delfia tot UTD. Pas in 1996 werd de fabriek gesloten, toen de productie werd verplaatst naar Deventer.

Een nieuwe bestemming

Nieuwe kopers bleven echter weg en vijf jaar lang stond de fabriek leeg. Totdat het werd overgenomen door een ondernemend echtpaar uit Maarssen, Jan en Krijnie van Eck. De voormalige fabriek kreeg een nieuwe bestemming als evenementencomplex onder een nieuwe naam: DeFabrique. Het complex en de verschillende ruimtes werden gerestaureerd met het oog op duurzaamheid. LED-verlichting, zonnepanelen, gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen en afvalscheiding zijn slechts enkele voorbeelden.

De verschillende ruimtes en hallen zijn gerestaureerd en bevatten nog elementen uit de fabriekstijd: oude staalconstructies, kranen, schakelkasten en installaties zijn nog steeds aanwezig. Het is vooral dit industriële karakter en gevoel voor historie wat wij zo bijzonder vinden. Het sluit ook goed aan op ons thema, maar daarover binnenkort meer.

De smederij

Het fabriekscomplex bestaat uit meerdere delen. Op 13 oktober heeft JLN de smederij tot haar beschikking. De voormalige werkplaatsen en magazijnen hebben uitzicht op het kanaal en de graanelevator. De verschillende zalen zijn van elkaar gescheiden, maar vormen toch een geheel door het vele glas. Dit biedt ons de mogelijkheden om meer te doen met ruimte. Voorgaande jaren hebben we al veel inspirerende gastsprekers mogen uitnodigen op het Jaarcongres, maar dit jaar gaan we een stapje verder. Met verschillende workshops gaan we jou meer van dichtbij laten zien en ervaren.

In de volgende Jaarcongres Update: het thema! Nog heel even geduld en dan gaan we vertellen wat je allemaal mag verwachten.

Ben je ondertussen al enthousiast geworden? Goed nieuws! De inschrijving is geopend. Ga snel naar onze website en meld je aan!

Wil je meer weten over DeFabrique? Klik hier. Hou de website en social media in de gaten voor de volgende Jaarcongres Update. Tot 13 oktober!

Bronnen: https://defabrique.nl

Auteur

Ivo Roozenbeek

Ivo heeft zich ingezet voor JLN van 2015 t/m 2018 als regioambassadeur. Daarnaast heeft hij samen met Kirsty in 2018 het Jaarcongres georganiseerd.

Bekijk de berichten van deze auteur