JLN feliciteert beste praktijkopleider in de logistiek

René Castel van logistiek dienstverlener Kloosterboer is uitgeroepen tot de best praktijkopleider in de sector mobiliteit, transport, logistiek en maritiem. Dit is dan ook een mooie waardering voor al zijn inzet van de afgelopen jaren.

,,Dit voelt als een lintje. Tegelijkertijd is het net zo gaaf voor Kloosterboer”

Aldus de gepassioneerde Kloosterboer-medewerker René Castel. De praktijkopleider was genomineerd door Hendrik Stevens, de net vertrokken directeur maritiem van mbo-school Scalda. Tot zijn verbazing troefde hij iedereen in de sector mobiliteit, transport, logistiek en maritiem af. Kees Moeleker van de Stichting Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven overhandigde Castel dinsdag dan ook een taart. Hij dingt nu mee naar de bovensectorale titel die 23 november in Apeldoorn bekend wordt gemaakt.

Snuffelen

Kloosterboer is een erkend leerwerkbedrijf. In de strijd om de schaarse jongere in het vergrijzende Zeeland, leidt het bedrijf jaarlijks honderden scholieren rond. Zo kunnen ze aan het vak logistiek snuffelen. Castel (48), ook techniekambassadeur voor Technocentrum Zeeland, verzorgt die gastlessen. ,,Elk jaar staan hier bijna twintig bussen voor de deur, want je moet zie iets laten zien. Kijk, de samenleving functioneert door logistiek, maar leg dat maar eens kleurrijk uit aan jongeren, terwijl je bij de achterkant van een vrachtwagen staat. Dan moet je in treetjes Red Bull praten. Zoveel treetjes vormen een pallet en zoveel pallets moeten in de vrachtwagen. En zo komt jouw frisdrankje in de supermarkt.”

Een kwart van de driehonderd medewerkers van Kloosterboer Vlissingen is als leerling binnengekomen. Castel begon dertig jaar terug zelf als ‘dozensjouwer’ en kan zich identificeren met jonge beginners. Humor is zijn grote kracht. ,,Kijk, we nemen niet alleen toppers aan, maar ook een aantal jongeren met een zogeheten rugzakje. Laatst had ik er weer eentje. Die jongen zei ook moeilijk opvoedbaar te zijn. Ik zeg: stap het busje in. Oh nee, eerst gaan we naar de loods. Vervolgens herzie ik dat: we gaan toch het busje in. Na vijf keer heen en weer lopen, zeg ik tegen die jongen: ‘Zo, nu gooien we dat rugzakje virtueel in het water, want zo moeilijk opvoedbaar ben jij niet. Al vijf keer heb je precies gedaan wat ik wil’.”

Discipline

Castel spreekt dan ook niet over inwerken, maar over opvoeden. ,,De sfeer is fijn bij Kloosterboer en dat laten we jongeren merken. Op de eerste werkdag hebben ze hun kastje, sleutel en werkkleding. En ik geef ze ook raad mee: als je naar huis gaat op je scooter en je draagt een Kloosterboer-jas, dan vertegenwoordig je het bedrijf en dien je je te gedragen. Op een prettige manier leren we ze discipline. Die is in de logistiek onmisbaar.”

Zeelanddag

De link met Kloosterboer werd al eerder dit jaar gelegd, JLN organiseerde namelijk op 7 februari samen met Kloosterboer en Lamb Weston / Meijer een interactieve middag voor JLN en vLm leden. Hierin werd voor beide bedrijven gekeken naar mogelijke procesverbeteringen. Lees hier het verslag van de dag.

Bron: AD.nl, 29 augustus 2017 geschreven door Frank Balkenende

Add Comment