Het hebben van een mentor of een mentee kan veel voor je carrière betekenen. Of je nu net bent begonnen aan je eerste baan of een ervaren directeur bent, een mentor/mentee koppel vormen kun je op ieder moment in je carrière.
Voor de mentee kun je denken aan voordelen als: je netwerk vergroten, hulp bij het vinden van een nieuwe baan of de juiste stappen voor je droomcarrière uitpluizen. Als mentor kun je daarentegen je werkervaring delen of juist je coaching-skills verder ontwikkelen.
Maar bovenal is het hebben van een mentor of een mentee gezellig! Vooral als je een mentoren en mentee´s groep met meerdere personen kunt starten. Hoe we aan deze information komen? Samen met Jong Logistiek Nederland (JLN) en Verenging Logistiek Manager (vLm) organiseren wij, Eva Kapteijn en Zoe Schouten, het mentorshipprogramma. We zijn twee jaar geleden, september 2015, begonnen met een pilot en door het succes gaan we aankomende september (2017) starten met het derde seizoen. Wij willen je in deze blog aanmoedigen om deel te nemen aan het programma, of zelfstandig een mentor/mentee te zoeken.
Hoe word je een mentor of een mentee?
Het ligt volledig aan jezelf of je een mentor of mentee wilt zijn. Wil je leren van de ervaring van een ander of wil je zelf graag je ervaring delen? Tijdens het mentorshipprogramma hebben we gemerkt dat leeftijd hier niet altijd een rol in speelt. De mentee is vaak degene met een hulpvraag, de mentor onderscheidt zich vooral door werkervaring en coaching-skills. Je kunt vervolgens de vraag om een mentor/mentee koppel te vormen gewoon, nou ja, stellen! Wel is het belangrijk dat zowel de mentee als de mentor willen leren. Beide zijn gebaat bij elkaars vragen en ervaring.
Maar, hoe vind je zo iemand?
In het mentorshipprogramma van JLN/vLm stelt iedere deelnemers een korte beschrijving op wat hij of zij zoekt. Een mentee die reuze ambitieus is, is minder goed af met een mentor die vooral op zoek is naar gezelligheid. In andere woorden, de mentor en mentee moeten matchen op het gebied van verwachtingen. Daarnaast kan het verstandig zijn om iemand te zoeken die werkzaam is in dezelfde branche, omdat je in deze branche een goed netwerk hebt en de specifieke kenmerken van de branche bekend zijn. Ook is werkervaring in de juiste richting belangrijk. Het is voor een mentor lastiger om te coachen als jij (we noemen maar wat) de beste tomatenteler wilt worden, maar zelf carrière heeft gemaakt in de politiek.
Alle zakelijke punten zijn uitermate belangrijk, maar vergeet als laatste de doodnormale ´klik´ tussen mentor en mentee niet. Van elkaar leren is nu eenmaal makkelijk als er een beetje een leuk persoon tegenover je zit. Heb je een goede mentor of mentee gevonden? Mooi, dan kunnen we naar de volgende stap!
Wanneer en hoe vaak spreken jullie af?
Zelf hebben we in de pilot versie van het mentorshipprogramma meegedaan als deelnemer en hebben we onze mentor en mentee ongeveer 6 keer in een jaar gesproken. In de meeste gevallen hadden we daadwerkelijk een afspraak gemaakt, vaak in combinatie met een lunch, maar we zagen elkaar ook op netwerkevents. Na een rondvraag onder andere deelnemers, hadden ook zij ongeveer 5-6 keer per jaar een mentor/mentee gesprek gepland. Je spreekt een mentor of mentee dus niet wekelijks (kan natuurlijk wel!), maar vaak genoeg om bepaalde situaties met elkaar te bespreken en vervolgens zelfstandig aan de slag te gaan.
Hoelang blijven jullie een mentor/mentee koppel?
Bij deelname aan het JLN/vLm mentorshipprogramma blijf je een schooljaar (september – juni) begeleidt bij elkaar, maar na deze maanden kunnen koppels uiteraard met elkaar in contact blijven. Wat leuk is om te zien uit de pilotgroep, is dat veel mentoren en mentee’s contact met elkaar blijven houden. Je hebt toch een relatie met elkaar hebt opgebouwd en persoonlijke onderwerpen met elkaar hebt gedeeld. Je kunt een mentor of mentee dus zo lang aanhouden als je zelf behoefte aan hebt.
Overigens is het niet zo dat je maar één mentor of mentee kunt hebben. Verschillende personen hebben elk eigen kwaliteiten en krachten die je op een specifiek gebied kunt inzetten. Zoek dus gerust meerdere personen om je heen die je op jouw carrière pad kunnen helpen, want jij draagt net zo goed bij aan hun ontwikkeling als zij bij jou!
Wat kun je nog meer van het programma verwachten?
Naast het feit dat je logistieke netwerk flink wordt uitgebreid en je samen met je mentor or mentee aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, kun je ook nog een extra training vanuit het programma verwachten. In het huidige seizoen hebben we een gezamenlijke workshop over systemisch werken gevolgd. Deze workshop bestond uit één avond en gaf diepgang over je huidige loopbaan en ontwikkeling. Een momentje van bezinning!
Naast de workshop komt de gehele groep nog twee keer samen. De eerste keer bij de kennismaking aan de start van het jaar en afsluitend ronden we het programma af tijdens het vLm-jaarcongres. Er zijn dus drie contact momenten met de hele groep en verder vul je het programma helemaal samen met je mentor of mentee in.
We hopen dat je na deze blog ook interesse hebt om deel te nemen aan het JLN/vLm mentorshipprogramma of zelfstandig op zoek gaat naar een mentor/mentee. De inschrijving is vanaf 1 april 2017 geopend op de website van JLN en vLm.
Hartelijke groet,
Eva Kapteijn & Zoe Schouten
Aanmelden voor het mentorship programma
–de inschrijving voor het deze editie is gesloten per 1 september 2017–